Lærer fra Nigeria vinner Nansenprisen

Zannah Mustapha er kåret til årets vinner av Nansenprisen.

Sist oppdatert: 18.09.2017 09.07.41

Den nigerianske læreren var en av meklerne som bidro til at Chibok-jentene ble frigjort og har i flere år jobbet for å gi utdannelse til barn og unge påvirket av krig og konflikt i Nigeria. 

Nansenprisen hyller mennesker som har gjort en ekstraordinær innsats for mennesker som er drevet på flukt. Den deles ut av FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) i samarbeid med Flyktninghjelpen.

Årets vinner kjemper for at barn som vokser opp i områder herjet av vold og konflikt i Nordøst-Nigeria skal få gå på skole. Konflikten med Boko Haram har ført til at 20.000 mennesker i regionen har mistet livet, mens flere millioner er drevet på flukt fra sine hjem.

– Ødeleggelse av skoler frarøver Nigerias neste generasjon deres muligheter til å lykkes, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland. - Å anerkjenne Zannah Mustaphas modige arbeid understreker hvor viktig utdannelse er for Nigerias fremtid, sier han.

I 2007 grunnla Mustapha en skole i Maiduguri, hovedstaden i Borno-staten, som har vært et sentrum for Boko Haram-opprøret. Til tross for vold og herjinger har man klart å holde driften gående.

På skolen får barna utdanning, mat, uniformer og helsehjelp. Alt er gratis, og Mustapha ønsker barn som har mistet foreldrene sine på begge sider av konflikten velkommen. Dette mener han er et steg mot forsoning, en forsoning han ser behovet for i hele regionen.

Publisert: 18.09.2017 09.04.07 Sist oppdatert: 18.09.2017 09.07.41
©UNHCR/Rahima Gambo
Zannah Mustaphas Foto: © UNHCR/Rahima Gambo