– Ingen bevis for korrupsjon i Bujagali

KAMPALA (b-a): – Vi har foretatt en omfattende etterforskning, men har ikke funnet noe bevis for at det er korrupsjon i forbindelse med Bujagali-kraftverket, sier lederen for den statlige ugandiske etterforskningen Jotham Tumwesigye til Bistandsaktuelt.

Av I UGANDA CAMILLA SOLHEIM Sist oppdatert: 19.04.2015 18.59.33

Siden i fjor sommer har Verdensbanken, USAs justisdepartement, det ugandiske korrupsjonsbyrået Inspector General of Government (IGG) og Økokrim etterforsket korrupsjonsanklager mot den norske bedriften Veidekke, som leder utbyggingsgruppen av Bujagali. I fjor ble det kjent at Ugandas tidligere energiminister Richard Kaijuka hadde mottatt «en uautorisert utbetaling» på 10.000 dollar fra Veidekkes tidligere datterselskap Nor-Icil. IGG-sjefen peker på at det i utgangspunktet var tre aktuelle steder for kraftverkutbygging, men at regjeringen til slutt bestemte seg for Bujagali.

Ikke Bujagali. - Norske Veidekke la inn anbud på kraftverk i Karuma, men dette tapte de. Men det er klart at dette beløpet ble utbetalt av en av Veidekkes underleverandører og det må forklares. Det er ikke snakk om så mye penger, men det er fortsatt alvorlig. Pengene ble betalt til en minister i regjeringen. Men jeg vil understreke at det ble utbetalt i sammenheng med Karuma og ikke Bujagali, sier Tumwesigye.
- Vårt hovedanliggende er å finne ut om det ble gitt bestikkelser eller ikke, sier han.
Den tidligere energiministeren har hevdet at utbetalingen var til sønnen hans, som betaling for utført jobboppdrag. IGG har avhørt sønnen, som for tiden befinner seg i Australia. Tumwesigye vil ikke direkte kommentere sønnens involvering.
- Vi har snakket med ham, og vi synes at etterforskningen skulle fortsette, er alt han vil si.

Internasjonalt samarbeid. Etterforskningen førte også IGG til Norge, hvor de i slutten av januar blant annet var hos Veidekke. Oppholdet ble tilrettelagt av Økokrim.
- Det er første gang vi samarbeider internasjonalt i forhold til en korrupsjonssak. Vi etterforsker uavhengig av hverandre, men utveksler informasjon, sier IGG-sjefen. Han regner med at de vil være ferdig med etterforskningen innen sommeren. Inntil alle parter er ferdig med sin etterforskning skjer det ingen utbygging av Bujagali-kraftverket. Lån fra blant andre Verdensbanken er inntil videre frosset. Den amerikanske utbyggeren AES Corp. varslet i fjor høst om store økonomiske problemer. Tumwesigye ser ikke bort fra at en eventuell Karuma-korrupsjon kom beleilig for det amerikanske energiselskapet.
- AES ble hardt rammet av blant annet Enron-kollapsen. Korrupsjonsmistanken kan være en unnskyldning for å utsette byggingen. Jeg sier ikke at det er det, men det kan være en faktor, påpeker Tumwesigye.

Norsk etterforskning. Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg hos Økokrim kan ikke uttale seg om etterforskningen fra norsk side.
- Men det er jo allerede kjent av vi etterforsker med sikte på å avklare om norske aktører har gjort seg skyldig i korrupsjon, sier Stoltenberg. Han opplyser at ifølge internasjonal rett kan norske myndigheter straffeforfølge norske borgere, som har ytt bestikkelser i andre land, i Norge.

Publisert: 06.03.2003 09.24.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 18.59.33