Etiopia: Knallharde Tigray utfordrer statsminister Abyis styre

Mens det nasjonale valget i Etiopia er utsatt på grunn av korona, forbereder delstats-myndighetene i Tigray-regionen seg på å avholde sitt eget regionale valg - stikk i strid med sentralregjeringens ønsker. Tigrays myndigheter vil ha selvbestemmelse og løsrivelse koste hva det koste vil. Krig utelukkes ikke.

Av Lucy Kassa, i Addis Abeba Sist oppdatert: 25.08.2020 12.13.42

Valget, som ikke er anerkjent, er planlagt avholdt mellom 16. og 21. september.

Nobels fredsprisvinner statsminister Abiy Ahmed har tidligere uttalt at alle midler vil bli tatt i bruk for å stoppe Tigray-myndighetenes trassige alenegang. Men nylig har han tatt to steg tilbake og sagt at han ikke vil gå inn i noen konflikt.

– Min regjering er ikke interessert i å føre krig i det hele tatt, aller minst mot sitt eget folk. Vi vil tålmodig vente på at folket i Tigray skal forstå de politiske vanskelighetene vi er i, sa Abiy.

Abiy kom med uttalelsen mens den politiske eliten presser ham til å intervenere i regionen og temme makteliten i partiet Tigrays People`s Liberation Front (TPLF). Dette er partiet som ledet koalisjonen som styrte Etiopia med hard hånd i 27 år, før statsminister Abiy og hans folk overtok makten og innførte reformer. TPLF mistet sitt maktgrep om regjeringskoalisjonen, men styrer fortsatt delstaten Tigray både politisk og militært.

Motsetningen mellom TPLF og Abiys regjeringsparti Velstandspartiet er økende. TPLF beskylder Abiy for diktatur og å ikke ta tilstrekkelig hensyn til regionenes behov og grunnlovsfestede rettigheter.

 

– En trussel

– Abiy er en trussel mot den hardt tilkjempede selvbestemmelsesretten til det tigrayske folk. Hans mål er å avskaffe føderalismen, noe vi aldri vil godta, sa Getachew Reda som er talsperson for TPLF.

På samme tid beskylder Abiys regjering TPLF for samarbeide med utenlandske fiender som Egypt, og sponse voldelige grupper for å destabilisere nasjonens fredelige sameksistens.

TPLF prøver å tilpasse seg etniske tigrayere. Men ikke alle tigrayere er for TPLFs ønsker om løsrivelse og krig.

Trebarnsfaren, Tesfaalem Hagos, bor i Mekelle, hovedstaden i Tigray-regionen.

– TPLF har ikke gitt oss noen endring annet enn å skaffe fordeler til seg selv. Nå som Abiy har sparket dem ut, ønsker de at vi skal løsrive oss. Hvorfor skulle vi gå til krig, for at TPLF skal gjenvinne makten? Vi har hatt nok fra før. Det vi vil ha er fred og brorskap med resten av Etiopias etniske grupper. Det vi trenger er reform, sier Tesfaalem.

 

Ulike syn

Andre ser det på en annen måte.

– Jeg trenger ikke krig og løsrivelse. Men hvis det blir maktbruk vil jeg slåss, selv om jeg misliker TPLF, sier tigrayeren Birhane Girmay som også bor i Mekelle.

TPLF hevder i sin propaganda at Tigray er omgitt av fiender. De påstår at både Etiopias statsminister Abiy og den eritreiske presidenten Esayas Afewerki forbereder seg på angrep. Propagandaen bidrar til at mange tigrayere utvikler holdninger preget av motstand og mistenksomhet mot andre etnisiteter.

– Hva slags ond og gal propaganda er dette? Hvordan kan jeg tenke på å utøve aggresjoner mot mitt eget folk, i samarbeid med et annet land, har Abiy kommentert - som et svar på TPLFs påstander.

 

Blir kalt forrædere

I Tigray er det å argumentere for «etiopisme» eller å fordømme krig nesten blitt en synd. Stemningen er hatsk. De som kritiserer TPLF risikerer «forrædere» og de blir møtt med verbal og fysisk trakassering fra TPLF kadere. Det er også kommet påstander om at opposisjonspartier ikke kan arrangere demonstrasjoner.

Hidrom Haileselase støtter Arena som er et opposisjonsparti i Tigray. Den unge jordbrukeren sier han har blitt fengslet og torturert flere ganger på grunn av sine politiske meninger.

– Jeg har blitt steinet av TPLF kadre, blitt fengslet uten tiltale og hindret i å få helsehjelp, gjødsel eller adgang til elva for å få vann. Bare fordi jeg har sagt at det ikke er rettferdighet og demokrati, sier Hidrom.

Ifølge Hidrom er undertrykkingen blitt verre etter at TPLF mistet nasjonal makt under Abiy og trakk seg tilbake til Tigray.

– TPLF-ledere er redde for å miste den makten de fortsatt har igjen og måtte gå i fengsel for korrupsjonen de uførte i 27 år. De ønsker å gjøre Tigray til sitt gissel. De ønsker ikke å ha noe å gjøre med Etiopia, hvis ikke Etiopia vil bli styrt av dem, sier Hidrom.

 

Ny bevegelse

For å styrte TPLF har unge tigrayske menn nylig dannet en politisk bevegelse kalt «Fenkel». Bevegelsen bruker sivil ulydighet.

– En fredelig politisk kamp med TPLF er ikke mulig. Hvis du går mot TPLF, blir du enten arrestert eller drept. Det er ti hemmelige fengsler i Mekelle som torturerer opponenter. Bare i ruinene av TPLF, kan Etiopia få fred, sier Yemane Negus som er leder i Fenkel.

Ifølge Yemane har bevegelsen så langt organisert 28.000 tigrayske ungdommer. Mange av dem, som Yemane, har deltatt i fredelige opprør før.

– Jeg var fengslet i fire år på grunn av mitt politiske ståsted. TPLF torturerer fremdeles våre medlemmer, sier Yemane.

Aregash Adane, en veteran i tigraysk politikk, kaller Fenkel-bevegelsen for en bevegelse skapt av frustrasjon.

– Det er det utålelige undertrykkelses-systemet til TPLF som har skapt bevegelsen. Ungdommen er lei av undertrykkelse, sier Aregash.

 

– Vil destabilisere

Men for TPLF er Fenkel-bevegelsen bare en illegal bevegelse laget og støttet av Abiy med et mål om å destabilisere Tigray.

– Vi arbeider for å skape et historisk fritt og rettferdig valg. Enhver fredelig politisk gruppe kan delta. Den såkalte undertrykkelsen og menneskerettighetsbruddene er løgner og unnskyldninger laget av Abiy for å intervenere i vår region, sier Nega Assefa til sitt forsvar. Han sitter i TPLFs ledelse.

Tre av regionens opposisjonspartier, inkludert Arena og Abiys Velferdsparti, kommer ikke til å delta i Tigray-valget. Fire andre opposisjonspartier – som noen hevder er etablert av TPLF – kommer til å delta.

– Vi kommer ikke til å delta i valget, da det er grunnlovsstridig. Det er ikke et valg. Det er bare en vits. Det kan ikke være noe valg når partiene ikke kan operere fritt, sier Nebyu Sehulmichael som er leder for Velferdspartiet i Tigray.

Statsminister Abiy blir fortsatt presset til å stoppe det «ulovlige valget» og sikre konstitusjonell orden. Mange anser hans passivitet som svakhet.

 

– Giftig propaganda

– Abiys tålmodighet er blitt i overkant stor. Det gir TPLF anledning til å lure det tigrayske folk med sin giftige propaganda. Han burde intervenere, hvis ikke er de sentrale styresmaktene svake, sier Yemane.

Men Abiy tar situasjonen med ro.

– Selv om de konstitusjonelle rettighetene blir brutt, vil vi ikke bruke makt bare fordi vi kan. Dette involverer folk. Ved å prioritere folks ve og vell håndterer vi spørsmålet klokt. Men det at vi ikke tar noen forholdsregler nå, betyr ikke at vi ikke vil gjøre det i framtiden, ser Nebyu.

Ifølge Nebyu vil ikke det tigrayske folk verken ha krig eller forhandle om deres etiopiske tilhørighet.

– Propagandaen og de militære showene er bare politiske melodrama og brøl fra makthungrige TPLF tjenestemenn, sier Nebryu.

Tigray

Tigray er en historisk region i det nordlige Etiopia med 4,9 millioner innbyggere.

Tigrayerne er en av de tre største etniske gruppene i Etiopia og 95 prosent av dem tilhører Den ortodokse kirken.

Tigray-regionen er opprinnelsen til Etiopias eldgamle sivilisasjon – den 3000 år gamle Axum-sivilisasjonen.

TPLF er et 45 år gammelt parti som styrte i Etiopia i 27 år under EPRDF-koalisjonen. Den styrtet et marxistisk regime i 1991 etter 17 års væpnet kamp.

I desember 2019 ble den tidligere TPLF-dominerte koalisjonen EPRDF oppløst. TPLF, som gikk ut av den tidligere koalisjonen, regjerer nå i Tigray-regionen.

Alle de etnisk-baserte partiene i koalisjonen, utenom TPLF, ble enige om å slå seg sammen. De dannet Velferdspartiet.

Statsminister Abiy Ahmed er leder for Velferdspartiet og flerspråklig. Han snakker amharisk, oromo og tigrinsk, som er tre av de største språkene i Etiopia.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 25.08.2020 12.13.42 Sist oppdatert: 25.08.2020 12.13.42