I likhet med presidentkollega Trump gir også Tanzanias president John Magufuli helseråd, uten faglig forankring. Foto: Issa Michuzi / State House

Tanzanias president foreslår vanndamp mot koronaviruset

Mens land over hele verden følger WHOs anbefalinger og innfører strenge restriksjoner for å stoppe korona-pandemien, råder Tanzanias president folk til å bruke damp-terapi, løk og bønn. Vanndamp vil umiddelbart drepe viruset, hevder han.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam Sist oppdatert: 27.04.2020 14.46.46

I sin tv-tale til nasjonen sist onsdag sa president John Magufuli at vanndamp på 100 grader gjennom nese og munn kan utslette virusinfeksjon.

– Viruset er ganske enkelt et fettstoff som kan oppløses ved å bruke såpe, denaturert sprit eller damp, sa han.

 

Rask økning

Tanzania har opplevd en rask økning i korona-smitte de siste to ukene, men fortsatt er antallet smittede kun 300, mens ti er døde som følge av viruset (per 27. april). Svært få er imidlertid testet, slik at mørketallene kan være store.

Det østafrikanske landet har suspendert internasjonale flygninger, stengt skoler og stoppet en del sosiale sammenkomster. Men kirker og andre religiøse samlingssteder, som kan trekke til seg tusenvis av troende, forblir åpne, og folk kan uhindret fortsette å drive sin forretningsvirksomhet.

I sin tv-tale hevdet president Magufuli at inhalering av damp fra kokende vann tilsatt neem-blader eller løk ville drepe viruset.

 

Presidentens råd: Damp på 100 grader

– Jeg vil oppfordre tanzanianere til å bruke damp til å bekjempe denne sykdommen. (...) Vanndamp på 100 grader kan oppløse viruset, sa presidenten, som var omgitt av lederne for landets sikkerhetsorganer.

Hans råd står imidlertid i sterk motsetning til de fra hans visehelseminister Faustine Ndungulile, som er medisiner av yrke. Han har offentlig advart mot bruk av damp, som han mener kan være farlig. Og dessuten helt ubrukelig som middel mot korona-viruset.

– La meg slå fast: Steaming er ikke den rette behandlingen, det kan ikke drepe koronaviruset, sa han tidligere i april, ifølge den statseide avisen HabariLeo.

President Magufuli har likevel instruert helseeksperter om å forske på tradisjonell damp-behandling, som han med overbevisning hevder er en god behandling og forebygging.

 

Smitteekspert advarer

Keith Neal, spesialist på smittespredning ved University of Nottingham, har gjennom BBC advart mot å inhalere vanndamp på kokepunktet, fordi det kan gjøre ubotelig skade på lungene.

Faktasjekkere hos nyhetsbyrået Reuters, sitert av Ubuntu Times, har også konkludert med at det ikke finnes hold i antakelsen om at viruset kan drepes ved å inhalere damp fra kokende vann tilsatt ymse ingredienser. Det kan rett nok dempe symptomer som tett hals og nese, men kan også forårsake forbrenninger.

President Magufuli, som er troende katolikk, oppfordret i forrige måned folk til å gå i kirker og moskeer for å be, fordi det «sataniske» viruset bare kan nedkjempes med bønn. Han mottok hyllest fra menigheten i et kapell i hjembyen nordvest i Tanzania, da han slo fast at viruset ikke kan overleve i kroppen til de troende når de mottar et hellig sakrament. Det oppmuntret til økt tilstrømming av troende og trengsel i mange kirker.

Tanzanias største by Dar es Salaam har de fleste tilfellene av koronasmitte i landet. Men president Magufuli har bastant avvist forslag om å stenge byen, fordi det vil gå ut over landets inntekter. Byen tjener som kommersielt senter for flere land øst og sør i Afrika.

Nabolandet Kenya har tidligere valgt å stenge ned Nairobi, som et tiltak mot smittespredning.

 

– Det kommer aldri til å skje

– Noen foreslår at vi skal stenge ned byen. Det kommer aldri til å skje, har presidenten slått fast.

Kritikere mener imidlertid at han vandrer i et moralsk farlig terreng, i balansegangen mellom å redde økonomien og å redde menneskeliv.

– Da jeg hørte denne talen, ble jeg svært trist og bekymret, sier Fatma Karume, tidligere president i Tanganyika advokatforening og en frittalende kritiker av presidenten.

Tanzanias president i møte med korona-viruset, slik tegneren Gado ser det.

Viruset er ganske enkelt et fettstoff som kan oppløses ved å bruke såpe, denaturert sprit eller damp.

John Magufuli, president
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 27.04.2020 14.46.46 Sist oppdatert: 27.04.2020 14.46.46