BNC, POL

Sveinung Rotevatn overtar etter Ola Elvestuen som klima- og miljøminister. Foto: Terje Pedersen. NTB scanpix

Store klimaforventninger til den nye miljø-statsråden

Deler av bistandsbransjen har fått en ny statsråd å forholde seg til: Venstres Sveinung Rotevatn rykker opp fra å være statssekretær til å bli klima- og miljøminister.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 24.01.2020 12.14.38

Siden høsten 2018 har han vært med og frontet regjeringens internasjonale klima- og skogsatsning som finansieres som en del av norsk bistand.

Som stortingsrepresentant engasjerte han seg blant annet for å få Fredskorpset flyttet til Førde.

Rotevatn har vært leder i Unge Venstre og ble valgt inn i Stortinget i 2013 fra Sogn og Fjordene. Den 32-årige juristen fra Nordfjord sitter i Venstres sentralstyre og omtales av mange som en mulig framtidig leder av partiet.

 

Håper på mer offensiv regjering

Kirkens Nødhjelp var blant de som var på Slottsplassen for å gi blomster til den nye klima- og miljøministeren. Organisasjonen tror at den nye sentrum/Høyre-regjeringen kan vise seg å bli langt mer offensiv i kampen mot klimakrisen.

– Utnevnelsene av nye ministre i viktige «klimadepartementer» som energi, samferdsel og finans er lovende. Fornyet tillit til utviklingsministerens arbeid med å løfte kampen for klimarettferdighet er også bra, mener Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Høybråten påpeker at det bare er ti år til Norges mål i Parisavtalen skal innfris og FNs bærekraftsmålene nås.

 

Tydelige mål

– Vi vil oppfordre regjeringen til å ta utgangspunkt i Norges historiske ansvar for utslipp, og legge press på EU ved å melde inn et forsterket klimamål på minst 53 prosent til Parisavtalen, i tillegg til en solid økning i addisjonell klimafinansiering. Vi må ikke sende regningen for klimaendringene til verdens fattige, sier Høybråten.

Forum for utvikling og miljø er spent på den nye statsråden.

– Norge har tidligere sagt at vi vil vente til EU har meldt inn sitt nye klimamål, men den nye norske regjeringen har nå gode muligheter til å styrke norsk klimapolitikk. Nå håper vi Rotevatn vil vise at han er en ambisiøs og utålmodig klima- og miljøminister og starte sin ministerperiode med å holde FNs frist 9. februar, ved å melde inn et mer ambisiøst klimamål på 53 prosent nasjonale kutt innen 2030, sier Kathrine Sund-Henriksen, daglig leder i FoRUM.

 

To nye statssekretærer

Som stortingsrepresentant var Rotevatn sentral i arbeidet med ny arbeidsmiljølov. Han fikk også gjennomslag for et forslag om å innføre doble statsborgerskap.

Seniorrådgiver Mathias Fischer og kommunaldirektør Maren Hersleth Holsen (begge V) er utnevnt  til statssekretærer for den nye klima- og miljøministeren.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 24.01.2020 12.14.38 Sist oppdatert: 24.01.2020 12.14.38