Menn fra ulike afrikanske land venter på å bli hjulpet av redningsbåter fra frivillige organisasjoner i Middelhavet. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Norge og Sør-Afrika skal lede global dugnad mot korona

Flere enn 200.000 koronasmittet i Indonesia * Boliviansk domstol nekter Morales å stille til valg * Skarp Amnesty-kritikk mot Malta i ny rapport * Økende koronasmitte i Moria-leiren * Nærmere 300 rohingya-migranter har ankommet Indonesia etter måneder til sjøs * Saudi Arabias kong Salman krever palestinsk stat * India har passert Brasil i antall koronatilfeller – kun USA har flere * Tyskland sender hjelp til koronaherjede India

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 08.09.2020 11.51.11

12:00  8.september

Flere enn 200.000 koronasmittet i Indonesia

I Indonesia har antall bekreftede tilfeller av koronasmitte passert 200.000.

Milepælen ble passert etter at 3.048 nye smittetilfeller ble registrert tirsdag. Til sammen 200.035 smittetilfeller er påvist i landet, ifølge det indonesiske helsedepartementet. 8.230 smittede skal så langt være døde.

På ferieøya Bali har antallet smittede blitt tredoblet etter at øya ble åpnet for innenlandske turister i slutten av juli.

– Det skyldes ikke de besøkende i seg selv. Men gjenåpningen har fått folk til å senke guarden, sier epidemiolog Ady Wirawan. (NTB)

------------------------------

09:10 8. september

Boliviansk domstol nekter Morales å stille til valg

En boliviansk domstol avslo mandag tidligere president Evo Morales' anke om å få stille til valg i oktober.

Morales kan ikke være kandidat for hans MAS-parti fordi han ikke oppfyller kravet til bosted, opplyser dommer Alfredo Jaimes til lokale medier, skriver  Reuters.

Valgkommisjonen i landet kom allerede i februar fram til samme konklusjon, og rettens avgjørelse støtter dette forbudet mot Morales' kandidatur. Dommen kan ikke ankes.

Den tidligere presidenten lever i eksil i Argentina. Han gikk av etter beskyldninger om valgfusk og massive demonstrasjoner etter valget i oktober i fjor.

Valget i Bolivia har blitt utsatt flere ganger på grunn av koronasituasjonen i landet. Den nye datoen er 18. oktober, og valget regnes som viktig for å gjenopprette den politiske stabiliteten i landet. (©NTB)

-------------------------------------

05:00  8.september

Skarp Amnesty-kritikk mot Malta i ny rapport

For å slippe å bistå flyktninger og migranter i Middelhavet, har Malta tydd til ulovlige grep som utsetter mennesker for store lidelser, fastslår Amnesty.

I en ny rapport retter menneskerettsorganisasjonen skarp kritikk ikke bare mot Malta, men også Italia og EU. Det har lenge vært kjent at EU støtter den libyske kystvakten i arbeidet med å hindre at flyktninger og migranter tar seg til Europa. Men Amnesty International mener at Maltas regjering dette året har skjerpet tiltakene i den grad at de er både ulovlige og noen ganger helt uten sidestykke.

– Malta nedlater seg til stadig mer foraktelige og ulovlige taktikker for å sluntre unna sitt ansvar for mennesker i nød. På skammelig vis har EU og Italia normalisert samarbeidet med Libya om grensekontroll, men å sende folk tilbake til fare i Libya, er alt annet enn normalt, sier Elisa De Pieri, regional forsker i Amnesty International.

– EUs medlemsland må slutte å hjelpe til med å returnere folk til et land der de blir utsatt for ubeskrivelige grusomheter, legger hun til.

Rapporten, som blir offentliggjort tirsdag, har fått navnet «Bølger med straffrihet: Maltas brudd på rettighetene til flyktninger og migranter i det sentrale Middelhavet».

Der framholder organisasjonen at utallige mennesker blir utsatt for grusomme lidelser og livstruende situasjoner som følge av Maltas strategier for å hindre båtene i å nå øya. Malta anklages også for å ha brukt koronapandemien som et påskudd til å erklære landet som et utrygt sted å gå i land. (NTB)

 

-------------------------------------------
 
18:00 7.september

Økende koronasmitte i Moria-leiren

Det er nå ti påviste tilfeller av koronasmitte i den overfylte asylleiren Moria på øya Lesvos, melder den greske kringkasteren ERT.

Det første smittetilfellet ble bekreftet i leiren forrige uke. Siden er 1.000 tester utført, og det fryktes at antall smittede vil øke etter hvert som resultatene blir klare, opplyser helsemyndighetene mandag.

Over 12.700 asylsøkere bor i Moria-leiren, som egentlig har plass til knappe 2.800 personer.

Utbruddet antas å ha startet da en somalier som fikk asyl i juli, vendte tilbake til Moria med koronavirus da han ikke fikk jobb i Aten, ifølge migrasjonsdepartementet.

Beboerne i leiren ble satt i en 14 dager lang karantene torsdag. (NTB)

---------------------------
13:00  7.september

Norge og Sør-Afrika skal lede global dugnad mot korona

Sammen med Sør-Afrika skal Norge lede et råd som skal arbeide for å sikre rettferdig tilgang til vaksiner, medisin og testutstyr.

– At dette arbeidet blir så effektivt og målrettet som mulig, er det som kan stanse denne pandemien. Jeg kan ikke tenke meg noe som er viktigere akkurat nå enn å sikre tilgang til vaksiner, testutstyr og medisiner, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) i en pressemelding. Han kaller det en «tillitserklæring» at Norge er utpekt til en lederrolle.

Etter initiativ fra EU-kommisjonen og WHO ble det opprettet en kjernegruppe av land og internasjonale aktører for å mobilisere for en rettferdig global fordeling av vaksiner og testutstyr. Der ble Norge invitert med. Nå utvides kjernegruppen, og det er etablert et eget råd som skal lede arbeidet. Norge er bedt om å lede dette rådet sammen med Sør-Afrika.

– Hvis vi ikke klarer å samarbeide godt internasjonalt for å slå ned pandemien, blir denne krisen mye verre. Styrking av den globale dugnaden er helt avgjørende. Norge tar nå en rolle for å videreutvikle internasjonalt samarbeid og solidaritet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Norges hovedoppgave vil være å drive mobiliseringsarbeidet videre, samt gi råd og støtte når det gjelder testing, vaksine, medisin og helsesystemer. I tillegg skal rådet bidra til god koordinering mellom de ulike aktørene for å sikre håndteringen av pandemien framover.

– En del av denne jobben handler nettopp om å mobilisere på tvers av landegrenser for å finne gode, globale løsninger. Dette er nøkkelen til at vi skal komme oss ut av krisen, sier Ulstein. (NTB)

------------------------------------
09:15  7.september

Nærmere 300 rohingya-migranter har ankommet Indonesia etter måneder til sjøs

Etter flere måneder til sjøs ankom nærmere 300 rohingya-migranter den Indonesiske provinsen Aceh, opplyser Røde Kors.

Lokalbefolkningen skal umiddelbart ha brakt migrantene til strandhytter i byen Lhokseumawe, sier Muhammad Waly, leder av Indonesias Røde Kors mandag.

Migrant-gruppen, som består av 181 kvinner, 102 menn og 14 barn, kommer fra Bangladesh og har hatt Malaysia som mål for reisen. Ifølge Waly skal enkelte av migranten ha opplyst at de har vært seks måneder til sjøs.

De siste fem årene har flere tusen rohingyaer strandet i Aceh-provinsen på vei mot Malaysia.

Rohingyaene i Myanmar, som er muslimer, er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. Høsten 2017 drev regjeringsstyrkene i Myanmar rundt 800.000 rohingyaer på flukt til nabolandet Bangladesh, der de fortsatt lever i overfylte leirer. (NTB)

------------------------------------
07:50  7.september

Kong Salman krever palestinsk stat

Saudi-Arabia ikke vil normalisere forholdet til Israel før palestinerne får sin egen stat, sier kong Salman i en telefonsamtale med president Donald Trump. Det melder Reuters.

Saudi-Arabia går inn for det arabiske fredsinitiativet fra 2002, noe som betyr at landene i den arabiske verden normaliserer forholdet til Israel i bytte mot at Israel trekker seg fra områdene som ble okkuperte i 1967, samt at det opprettes en palestinsk stat.

Saudi-Arabia anerkjenner ikke Israel, men kunngjorde nylig at åpner luftrommet sitt for kommersielle flygninger mellom Israel og De forente arabiske emirater.

I august ble De forente arabiske emirater de tredje landet, etter Egypt og Jordan, til å etablere diplomatiske forbindelser med Israel. (NTB)

----------

07:30 3.september

India har passert Brasil i antall koronatilfeller – kun USA har flere

India har passert Brasil og er med sine 4,2 millioner bekreftede tilfeller det landet med nest flest koronasmittede i verden.

India har nå registrert over 4.204.600 smittetilfeller siden pandemien brøt ut mens Brasil har 4.137.600, ifølge Worldometers tall mandag. Kun USA, med sine over 6,4 millioner smittede, har flere tilfeller.

Det indiske helsedepartementet opplyste mandag også om 1.016 nye dødsfall som følge av koronaviruset. Totalt er 71.642 personer i India bekreftet døde som følge av koronaviruset, 55.000 færre enn i Brasil.

Til tross for at India i over en måned har vært det landet i verden med fleste nye bekreftede smittetilfeller, har regjeringen i landet presset på for å gjenåpne landet. Mandag startet enkelte av metrotogene i hovedstaden New Delhi å gå igjen. (NTB)

----------------------------------

Tyskland sender hjelp til koronaherjede India

Tyskland sender India 330.000 testsett og 600.000 sett med beskyttelsesutstyr for å hjelpe landet, opplyser bistandsminister Gerd Müller.

Tyskland skal også gi et kortsiktig lån til India på 460 millioner euro som tar sikte på å sikre mat og gi støtte til indere som har mistet jobben.

– Dette er blant de største støttetiltakene som er gjort på verdensbasis, sier Müller til mediehuset Funke. (NTB)

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.09.2020 08.13.57 Sist oppdatert: 08.09.2020 11.51.11