Pixel Prod  2020, Aicraft, Airplane, April, Aviation, Belgium, Boxes, Cargo, Cargo loader, Corona, Corona virus, Coronavirus, Coronavirus disease, COVID, COVID-19, Cygnus Air, Elevator, Emergency, Global Humanitarian Response Hub, Global logistics hubs, Health Emergency, Horizontal, Hygiene, Liege, Liège, Loading, Logistics, Medical cargo, Medical equipment, Men, Personal Protective Equipment, Pixel Prod, PPE, Preparedness, Supplies

En flylast med nødhjelp gjøres klar på flyplassen i Liège, Belgia. WFP organiserer flyvningene. Nå kommer FN med en utvidet appell og en ny nødhjelpsplan. Foto: WFP

SISTE NYTT: Avskogingen i Amazonas øker kraftig

Endring i unntakslov gir Egypts president mer makt * Avskogingen i Amazonas øker kraftig * Kritisk mangel på kjemikalier til virustest * 200.000 flyktet fra nye voldshandlinger i Kongo * FN: Avskoging i Afrika øker * Kina støtter WHO-ledet evaluering av pandemien * Kriserammede Ecuador tar opp koronalån * 50 millioner kroner for å bekjempe barneekteskap * Venter opptil 80 prosent fall i internasjonal turisme * Slik vasker verden sin hender * FN trenger 70 milliarder kroner

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 07.05.2020 07.56.22

10:00 9.mai

Endring i unntakslov gir Egypts president mer makt

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har vedtatt endringer i landets unntakstilstand som gir både ham og landets sikkerhetspoliti større fullmakter.

Ifølge regjeringen er endringene nødvendige for å håndtere koronautbruddet, mens menneskerettsgruppen Human Rights Watch er sterkt kritisk.

Myndighetene bruker anledningen til å utvide, ikke reformere det som allerede er en undertrykkende unntakslov, mener gruppen.

Endringene innebærer at presidenten vil kunne iverksette tiltak for å hindre smitte, som å innstille undervisning og sette personer som har vært i utlandet, i karantene. Men de betyr også at Sisi vil kunne forby møter, også de som skjer i privat regi, og at han kan si nei til alle former for demonstrasjoner, fester og andre typer sammenkomster.

Egyptiske myndigheter har siden 2013, da Sisi tok makten i et militærkupp, slått hardt ned på alle former for politisk uenighet. (NTB)

-----------------------------
 
03:00  9.mai

Avskogingen i Amazonas øker kraftig

Oppmerksomheten har avtatt, men avskogingen øker i et skremmende tempo i regnskogen i Amazonas så langt i år

Ifølge data fra det nasjonale rominstituttet i Brasil (INPE) ligger det an til at større regnskogarealer går tapt i år enn noen gang før. For årets første måneder er det høyere arealet målt forsvunnet enn for noen tilsvarende periode tidligere, ifølge INPE, som bruker satellitter for å måle ødeleggelsen av regnskogen.

Totalt 1.202 kvadratkilometer regnskog forsvant fra januar til utgangen av april. Det er 55 prosent mer enn for samme periode i 2019, og det største arealet som er blitt borte siden målingene startet i 2015.

«Uheldigvis ser det ut til at vi kan vente at dette året vil bringe flere rekordbranner og -avskoging, heter det i en uttalelse fra Rômulo Batista i Greenpeace. (NTB)

----------------------------

17:00 8. mai

Kritisk mangel på kjemikalier til virustest

Mangelen på kjemikalier som brukes i tester for koronaviruset er kritisk, advarer FN.

– Det er helt klart mangel på enkelte ting i det globale markedet, særlig reagenser. Det er fordi det har vært etterspørsel fra hele verden, sier Giovanni Cattoli, som leder Animal Production and Health Laborator. De er underlagt FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Reagenser er kjemiske stoffer som brukes for å påvise andre stoffer.

Cattoli sier at situasjonen fortsatt er kritisk.

– Vi jobber med å akselerere innkjøp og undersøke om det finnes mulige alternative reagenser, sier han.

Animal Production and Health Laborator forsyner land med utstyr. (NTB)

 

-----------------------------------
14:35 8.mai

200.000 flyktet fra voldshandlinger i Kongo

Mer enn 200.000 mennesker, de fleste kvinner og barn, har flyktet fra den økende volden i Ituri-regionen øst i Kongo.

Flukten har pågått siden mars, opplyser FN fredag.

– FNs flyktningbyrå er skremt over økningen i voldelige angrep på lokalbefolkningen i Ituri-provinsen i Kongo, sier FN-talsmann Charlie Yaxley.

– Mer enn 200.000 har blitt tvunget til å forlate sine hjem i løpet av bare to måneder, forteller han. (NTB)

 
----------------------------------
14:15  8.mai

WHO vil ikke forby våtmarkeder

Selv om et marked med salg av levende dyr i Wuhan i Kina spilte en avgjørende rolle for utbruddet av koronasmitte, vil ikke WHO anbefale at de må stenge.

– Slike markeder er svært viktige for å sikre mat og levebrød for millioner av mennesker verden over. Myndighetene burde legge vekt på å forbedre forholdene i stedet for å forby dem, mener Peter Ben Embarek, Verdens helseorganisasjons talsmann for mattrygghet og dyresykdommer.

– Mattryggheten i disse miljøene er ganske vanskelig, og derfor er det ikke overraskende at det noen ganger forekommer hendelser på disse markedene, sier han.

Ofte er det snakk om å forbedre hygiene- og mattrygghetsstandarder, for eksempel ved å skille levende dyr fra mennesker.

Det er fortsatt ikke er bekreftet at markedet i Wuhan var kilden til utbruddet, eller om det bare spilte en rolle i å spre viruset videre, understreker WHO-talsmannen. (NTB)

------------------------------
12:30 8.mai

WHO: 190.000 kan dø i Afrika

190.000 mennesker i Afrika kan dø som følge av koronaviruset i løpet av det første året hvis man ikke klarer å stanse spredningen, advarer WHO.

– Mens covid-19 mest sannsynlig ikke vil spre seg eksponentielt i Afrika som det har gjort andre steder i verden, vil det sannsynligvis ulme i transportknutepunkter, sier Verdens helseorganisasjons (WHO) regiondirektør for Afrika, Matshidiso Moeti, ifølge BBC.

Organisasjonen anslår at 190.000 mennesker kan dø i Afrika i forbindelse med koronasmitte i løpet av det første året. Studien tar utgangspunkt i et utbrudd som varer i fem år.

WHO har også anslått at mellom 29 millioner og 44 millioner afrikanere kan bli smittet i løpet av det første året.

--------------------------------
12:00 8.mai

Kina støtter WHO-ledet evaluering av pandemien

Kina sier landet støtter opprettelsen av et panel ledet av Verdens helseorganisasjon som skal undersøke den globale responsen på koronautbruddet.

Kina har vært under press for å tillate en internasjonal undersøkelse.

Gjennomgangen bør gjøres på en åpen, transparent og inkluderende måte på et passende tidspunkt etter at pandemien er over, og den bør skje under ledelse av WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, kunngjorde en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet fredag. (NTB)

----------------------------------------
11:45 8. mai

FN: Avskoging i Afrika øker

Afrika er det eneste kontinentet der det er registrert en økning i avskoging, ifølge en rapport fra FNs mat- og landbruksorganisasjon.

I løpet av de siste tjue årene har avskoging i Afrika økt fra i snitt 3,4 millioner hektar årlig i første tiårsperiode, til 3,9 millioner hektar årlig de siste ti årene.

– Dette er uten tvil dårlige nyheter, sier Anne Branthomme, som er ekspert på global skogdrift ved FAO.

Hun forklarer at en del av forklaringen kan knyttes til befolkningsvekst, og at mye av avskoging skyldes lavskala landbruksdrift. Samtidig spiller manglende fattigdomsreduksjon inn, ifølge Branthomme.

I Sør-Amerika, der enkelte land har blitt tungt kritisert for avskoging, har det i snitt blitt hogd ned 2,6 millioner hektar årlig de siste ti årene. Til sammenligning ble det i de ti foregående årene hogd 5,2 millioner hektar årlig.

Globalt har avskoging blitt redusert med 500.000 hektar årlig de siste ti årene sammenlignet med det foregående tiåret.

Siden 1990 har 178 millioner hektar skog blitt fjernet, et område like stort som landet Libya. (NTB)

------------------------------------------
11:30 8.mai

Kriserammede Ecuador tar opp koronalån

Ecuador er blant landene i Latin-Amerika som er hardest rammet av koronapandemien. Landet tar opp 1,45 milliarder dollar i lån for å bekjempe virusutbruddet.

Lånene skal bidra til å «få fart i økonomien og sikre jobber», fastslår president Lenin Moreno.

Det er Det internasjonale pengefondet, Verdensbanken og Den interamerikanske utviklingsbanken som skal utstede lånene til det kriserammede landet.

Koronakrisen har allerede kostet landets økonomi 11 milliarder dollar, ifølge handelsminister Ivan Ontaneda. Regjeringen venter at økonomien i år krymper med 4 prosent.

Ecuador har registrert over 30.000 smittetilfeller og minst 1.654 dødsfall knyttet til koronasmitte.

 
-------------------------------
09:45 8.mai

Venezuela: – Helsepersonell pågrepet for å spre informasjon om koronaviruset

En rekke helsearbeidere er pågrepet i Venezuela for å ha spredt informasjon om koronautbruddet, ifølge en frivillig organisasjon i landet.

Om lag 100 personer er pågrepet av politiske årsaker siden begynnelsen av mars. Ti av disse hadde omtalt pandemien, og de fleste av dem var helsearbeidere, ifølge Alfredo Romero, direktør for organisasjonen Foro Penal.

Per i dag er det 362 politiske fanger i landet, ifølge organisasjonen.

Blant disse er en 70-år gammel helsearbeider, samt en bioanalytiker som henviste til et koronatilfelle på WhatsApp, satt i husarrest. En sykepleier som bidro i en video der forholdene på sykehuset ble kritisert, er også pågrepet. (NTB)

-----------------------------------
09:15 8.mai

Hongkong åpner treningssentre, barer og kinoer

Hongkong startet fredag en gradvis gjenåpning av samfunnet ved å lette på koronarestriksjoner. Først ut er blant annet treningssentre, barer og kinoer.

Smittespredningen i Hongkong er så godt som stanset. Nye daglige smittetilfeller har vært ensifret de siste 18 dagene – hvorav 11 av dem har vært null.

Barer kan åpne med halv kapasitet, og det må være 1,5 meter mellom hvert bord. Livemusikk og dansing er ikke tillatt.

Ved treningssentrene er det febermåling ved inngangene og avstand mellom yogamattene. Kinoer og frisører må også holde avstand, og sørge for febermåling og hånddesinfeksjon.

Nattklubber og karaokebarer er fortsatt stengt ettersom helsemyndighetene anser dem som steder med spesielt høy risiko for smittespredning.

-----------------------------
16:00 7.mai

Pakistan vil lette på restriksjoner tross økende smitte

Til helgen begynner Pakistan å lette på noen av de nasjonale smitteverntiltakene. Samtidig viser økt testing at tallet på smittede fortsetter å stige.

Statsminister Imran Khan ber folk fortsette å holde avstand når butikker og bedrifter gradvis åpner igjen.

– Vi må være disiplinert. Vi kan ikke sende inn politiet på razziaer. Det er ikke sånn man gjør i et uavhengig samfunn, sier Khan. Samtidig er han klar til å stramme inn dersom smittespredningen tar seg opp igjen.

Landets skoler er stengt fram til midten av juli, og det er ikke kommet noen plan for offentlig transport og innenriksfly. Pakistan har registrert 23.000 smittede og 564 døde. (NTB)

----------------------------------

13:30 7.mai

50 millioner kroner for å bekjempe barneekteskap

Plan International Norge får nærmere 50 millioner kroner de neste fire årene for å bekjempe barneekteskap.

Norad har inngått en avtale på 49 280 000 kroner med Plan International om videreføring av programmet “Girls Get Equal: Preventing Child, Early and Forced Marriage” for perioden 2020-2024.

Organisasjonen skriver at de vil komme over 317 000 barn og ungdommer, 740 skoler og 544 lokalsamfunn til gode, gjennom å redusere forekomsten av barneekteskap i Bangladesh, Malawi, Nepal, Niger, Tanzania og Uganda.

Plan International er bekymret for konsekvensene koronakrisen vil ha på forekomsten av barneekteskap:  

- All erfaring tilsier at barneekteskap øker under kriser, og det vil det også gjøre under koronakrisen. Slik skal det ikke være. Jentene skal ikke måtte bære den tyngste byrden av koronakrisen ved at de giftes bort, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International (bildet).

 Partapuoli avtale.jpg

- Norge skal ikke stå stille og se på at pandemien fører til tilbakeslag for jenter og kvinners rettigheter, som vi har kjempet for så lenge. Sammen må vi arbeide for å opprettholde helsetjenestene og forhindre at svangerskapsrelaterte dødsfall, tenåringsgraviditeter og barneekteskap øker, sier utviklingsministeren Dag-Inge Ulstein i en pressemelding.

Programmet til Plan International  skal styrke jenters kunnskap om egne rettigheter, beskytte mot vold og overgrep og gjøre jenter trygge så de kan ta egne valg. I tillegg skal programmet også støtte familier hvor døtre har høy risiko for å bli giftet bort ved å øke familiens inntekt for å unngå at ekteskap blir en økonomisk løsning.   (ba)

----------------------
12:00 7.mai

Venter opptil 80 prosent fall i internasjonal turisme

Ankomster fra internasjonale turister vil falle med mellom 60 og 80 prosent som følge av koronapandemien i år, viser en prognose fra Verdens turistorganisasjon.

Tidligere er det blitt anslått mellom 20 og 30 prosent nedgang, men den prognosen er nå skrudd kraftig opp.

Turismen sank med 22 prosent i første kvartal i år. Asia og Europa var hardest rammet, ifølge det Madrid-baserte FN-organet. I mars falt antallet internasjonale ankomster med 57 prosent som følge av koronatiltak. (NTB)

------------------------

09:50 7.mai

Tall og bilder om håndvask i verden

 

----------------------------

09:30 7.mai

Pentagon: 132 sivile drept av amerikanske militære i fjor

Til sammen 132 sivile ble drept i fjor i amerikanske militæroperasjoner i fire ulike land, ifølge Pentagon.

Antallet i rapporten fra det amerikanske forsvarsdepartementet er mye lavere enn det som er lagt fram av frivillige organisasjoner.

– Det anslås at om lag 132 sivile ble drept og 91 sivile ble såret i 2019 som resultat av amerikanske militæroperasjoner i Irak, Syria, Afghanistan og Somalia, heter det i Pentagons årlige rapport til Kongressen.

Det ble ikke registrert at sivile er drept eller såret i Jemen eller Libya i fjor, ifølge rapporten. Flest sivile ofre mistet livet i Afghanistan. Her er det bekreftet 108 døde og 75 sårede.

En rekke ikke-statlige, frivillige organisasjoner har tidligere lagt fram rapporter med langt høyere dødstall etter amerikanske angrep i krigssoner.

Bare i Syria anslås det at mellom 465 og 1.113 sivile er drept i angrep fra den amerikanskledede koalisjonen, ifølge organisasjonen Airwars, som holder oversikt over sivile ofre etter luftangrep.

Amnesty mener Pentagon-rapporten viser en utvikling i retning mer åpenhet, men at det amerikanske forsvaret fortsatt underrapporterer antall ofre. (NTB)

---------------------------------

08:30 7. mai

FN tredobler nødhjelpsappell – trenger 70 milliarder kroner

 FN trenger ytterligere milliarder for å kunne klare å håndtere de humanitære utfordringene som korona-krisen har skapt, skriver New York Times.

I løpet av seks uker har nødhjelpsappellen fra FN-organisasjonen økt fra 22 milliarder til 70 milliarder kroner. Torsdag kommer lederen for FNs nødhjelpskontor OCHA med en oppdatert plan for økt humanitær innsats. Ifølge New York Times er ni nye land ført opp på listen over spesielt utsatte land: Benin, Djibouti, Liberia, Mosambik, Pakistan, Filippinene, Sierra Leone, Togo og Zimbabwe.

I en uttalelse fra OCHA-sjefen Mark Lowcock heter det at «dersom vi ikke handler nå må vi være beredt på at det blir en markert økning i konflikt, sult og fattigdom. Faren for flere sultkatastrofer er overhengende».

Allerede før den nye appellen kommer sliter FN med å få inn penger til 22 milliard-appellen til FNs generalsekretær fra 25. mars. Hittil er FN vare fått løfter om halvparten av dette.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland sier i en kommentar at:

- Flere hundre milliarder dollar, euro og kroner er samlet inn for å redde økonomien i rike land. Men kassa for ekstraressurser til verdens mest sårbare er fortsatt helt bunnskrapt to måneder inn i pandemien.

Egeland påpeker at mange av Flyktninghjelpens 15.000 hjelpearbeidere i venter på ekstra ressurser og penger for å kunne hjelpe de mange millioner av menneskene vi jobber for hver dag.

Organisasjonen har i dag lansert sin egen Covid-19-appell, der de ber om én milliard kroner til hjelpearbeid relatert til denne epidemien.

- Vårt mål er å hjelpe 4,5 millioner mennesker i 33 land. Vår appell er fullt ut koordinert med FNs nye Covid-19-plan, sier Egeland.

(ba)

--------------------

Bolsonaro-medarbeidere tester positivt

Enda en av den brasilianske presidentens nære medarbeidere erkjenner å ha testet på positivt på korona-viruset. Denne gang er det Jair Bolsonaros talsmann general Otávio Rêgo Barros som er bekreftet smittet, melder nettstedet Brasil 247.

Informasjonen ble bekreftet av teamet hans, som også meddelte at han var symptomfri og i karantene hjemme hos seg selv. Fra tidligere er tre andre nære medarbeidere av presidenten smittet. I tillegg ble 23 personer som var med Bolsonaro på en delegasjonsreise til USA, der de blant annet møtte president Donald Trump, smittet. Smitte- og dødstallene i Brasil har økt kraftig de siste dagene. Bolsonaro møter stadig økende kritikk for å ikke ta smittevernråd på alvor og å fornekte alvoret i korona-pandemien. (ba)

----------------------------

08:00 7.mai

Rekordmange nye koronatilfeller i Brasil

Brasil registrerte over 10.500 nye koronasmittede og over 600 dødsfall på ett døgn onsdag. Det er en ny dyster rekord for landet.

Totalt ble det registrert 10.503 nye tilfeller og 615 dødsfall.

Brasil har dermed til sammen 125.218 smittede og 8.536 døde.

Den forrige døgnrekorden var på 7.119 tilfeller og ble registrert mandag. Det høyeste antall døde på et døgn var 578 og ble registrert tirsdag, ifølge Worldometer.

Helseminister Nelson Teich, som tiltrådte forrige måned, vedgår nå for første gang at nedstengninger er nødvendig for å stoppe spredningen av viruset i områder der smittetallet er høyt og sykehusene er belastet. Han nevnte ikke hvilke områder det gjelder. (NTB)

-----------------------------------
07:00 7. mai

Minst 5.000 rammet av gasslekkasje i India – flere døde

Flere er døde og mange bevisstløse etter en stor gasslekkasje ved en fabrikk i byen Visakhapatnam i India, ifølge flere medier.

Eksakt antall døde vites ikke da myndighetene foreløpig ikke har oversikt over situasjonen. Det fryktes også at folk ligger døde eller bevisstløse i sine hjem i de berørte områdene, men politiet sliter med å få undersøkt dette, på grunn av hensyn til egen sikkerhet.

Nyhetsbyrået AFP får bekreftet av politiet at fem personer er døde, mens Reuters siterer lokale myndigheter på at det er minst seks. AP, Mumbai Mirror og Times of India skriver at minst åtte er døde, deriblant ett barn.

Minst 1.000 personer er innlagt på sykehus, opplyser lokale myndigheter ifølge AFP. Minst 70 av dem skal være bevisstløse.

Innbyggerne skal ha oppdaget lekkasjen fra fabrikken til LG Polymers, som lager plastikkprodukter, ved 3-tiden lokal tid. (NTB)

---------------------------------

04:00 7.mai

Israel har gitt byggetillatelse til 7.000 boliger på Vestbredden

Israels forsvarsminister Naftali Bennett utstedte onsdag byggetillatelse for 7.000 nye boliger nær Betlehem på den okkuperte Vestbredden.

Boligene skal bygges i den israelske bosetningen Efrat sør på Vestbredden, og departementet antydet at de vil opprette et nytt nabolag kalt Givat Eitam.

Så sent som i januar fordømte EU Israels planer om å utvide bosetningene på Vestbredden, som er ulovlige i henhold til folkeretten, noe Bennett avviser.

Forsvarsministeren tilhører partiet Nye høyre, som sitter i regjering med statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

Det er forventet at han vil forlate stillingen sin i løpet av kort tid etter at Netanyahu og rivalen Benny Gantz, som leder Blått og hvitt, i april inngikk en avtale om å danne en såkalt «kriseregjering». Netanyahu fortsetter som statsminister de første 18 månedene. Deretter overtar Gantz.

Mens Netanyahu er ved makten er det forventet at Gantz vil fungere som forsvarsminister, og dermed erstatte Bennett. (NTB)

-------------------------

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.05.2020 07.56.22 Sist oppdatert: 07.05.2020 07.56.22