James Oatway

KORONA-DAGBOK FRA SØR-AFRIK 0304: Ungdommer spiller fotball i Newlands under portforbudet i Sør-Afrika. De bor i et tettbefolket område, med både uformelle boliger og falleferdige blokker. I motsetning til middelklasse-sørafrikanere som har hus med flere rom og haver, er det vanskelig for mange fra arbeiderklassen å følge de strenge portforbud-reglene. Tekst og foto: James Oatway for Bistandsaktuelt

Siste nytt: Pakistan frykter smittespredning etter religiøst massemøte

Pakistan frykter smittespredning etter religiøst massemøte * - Frigi Venezuelas frosne midler * Cuba: USA blokkerer koronahjelp * UD fraråder reiser til utlandet * Trump og Macron ber om økt FN-samarbeid mot koronapandemien * Kritikken mot Bolsonaro vokser * Trapper opp støtten til testing av legemidler mot korona *

Av Jan Speed Sist oppdatert: 05.04.2020 10.03.59

10:05  5. april

Pakistan frykter smittespredning etter religiøst massemøte

Pakistanske myndigheter forsøker å spore opp deltakerne på et religiøst massemøte i mars, av frykt for at de nå sprer koronasmitte.

Rundt 100.000 mennesker deltok under massemøtet til den sunnimuslimske Tablighi Jamaat-bevegelsen i Lahore i midten av mars.

Massemønstringen fant sted til tross for myndighetenes advarsler og protester, og over 150 deltakere har i ettertid testet positivt for koronaviruset. Minst to er døde.

To palestinere som var i Lahore, fikk påvist koronasmitte etter å ha returnert til Gazastripen, og pakistanske myndigheter forsøker nå å spore opp flest mulig av dem som var til stede under møtet. 2.500 av dem, blant dem 1.500 utlendinger, er satt i karantene i Lahore, mens andre for lengst har forlatt både byen og landet. Frykten er at de nå sprer smitte. (NTB)

--------------------------------------
10:00  5. april

Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler

Venezuelas frosne midler i utlandet må frigis og benyttes i kampen mot koronaspredning i landet, oppfordrer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Pandemien kan få Venezuelas fra før sårbare helsevesen til å bryte helt sammen dersom vi ikke straks gjør noe, sier Egeland.

Venezuela er gjenstand for strenge sanksjoner som følge av den fastlåste striden mellom president Nicolás Maduro og opposisjonslederen Juan Guaidó, som utropte seg selv til rettmessig president i januar i fjor.

Flere land med USA i spissen har stilt seg på Guaidós side og innført strenge sanksjoner mot Maduro-regimet. Store beløp er frosset i amerikanske banker, samt i banker i Storbritannia, Portugal og Belgia.

Egeland ber nå om at 750 millioner dollar, rundt 8 milliarder kroner, frigis og overføres til FN og hjelpeorganisasjoner, slik at det kan settes inn tiltak før koronapandemien skyller inn over Venezuela. (NTB)

------------------------------
09:40  4. april

Cuba: USA blokkerer koronahjelp

USA blokkerer en forsendelse med ansiktsmasker, diagnoseutstyr, pustemaskiner og hansker fra å nå Cuba, ifølge myndighetene i landet.

Forsendelsen er donert av Asias rikeste mann, Jack Ma, som også har sendt tilsvarende utstyr for å bekjempe koronapandemien til en rekke andre land.

Ifølge Cubas ambassadør i Beijing, Carlos M. Pereira, var det blant annet 100.000 ansiktsmasker og ti diagnosesett i forsendelsen, som skulle ha nådd Havanna 21. mars.

Colombianske Avianca Airlines, som skulle ha fraktet utstyret, nektet imidlertid å fly til Cuba, med henvisning til USAs blokade av landet.

Blokaden gjør rett nok unntak for mat og medisinsk utstyr, men selskapet frykter å havne i trøbbel og ende opp med bøter og andre straffereaksjoner for brudd på andre deler av blokaden. (NTB)

 
----------------------------------------
01:30 4. april

Kritikken mot Bolsonaro vokser

Kritikken mot Brasils president Jair Bolsonaro vokser i takt med at han går kraftig ut imot helsemyndighetenes tiltak mot koronaviruset.

Bolsonaro som har sammenlignet koronaviruset med en lett forkjølelse og kritisert det han kaller hysteriet omkring epidemien, er blitt stadig mer isolert etter hvert som viruset sprer seg i Brasil.

39 prosent av brasilianerne er nå kritisk til hans håndtering av krisen, noe som er en økning på 6 prosentpoeng på to uker, ifølge meningsmålingsinstituttet Datafolha. Ifølge målingsinstituttet XP Ip Espe er det 42 prosent som sier at Bolsonaros håndtering av krisen er ille eller fryktelig, også det en oppgang på 6 prosentpoeng. (NTB)

 
-----------------------
 
22:10 3.april

Trump og Macron ber om økt FN-samarbeid mot koronapandemien

USAs president Donald Trump og hans franske kollega Emmanuel Macron vil at FN skal ta en større rolle i kampen mot koronapandemien.

Presidentene snakket om å samle de fem vetomaktene til et møte for å øke FN-samarbeidet mot koronaviruset, i tillegg til å sikre internasjonal fred og sikkerhet, heter det i presseuttalelse fra Det hvite hus.

Trump og Macron snakket med hverandre på telefon fredag. (NTB)

 
-------------------------------
15:00 3. april

Kongelig hilsen

Sammen skal vi klare dette. Som en nasjon og i samarbeid med resten av verden. Det siste er ganske viktig. Hele verden er nå i en krisesituasjon.

Kong Harald
 
14:45 3. april

UD fraråder reiser til utlandet

Utenriksdepartementet opprettholder reiserådet fra 14. mars som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.
- Mulighetsvinduet for å reise hjem er i ferd med å lukke seg. Vi fraråder derfor reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land inntil videre, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Norske borgere som reiser utenlands nå til tross for dette klare reiserådet, kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge.
 
-------------------
14:40 3. april

Forsamlingsforbud i Thailand

Thailandske myndigheter forbyr alle arrangementer, sammenkomster og fellesaktiviteter for å begrense spredning av koronaviruset.

Forsamlingsforbudet trer i kraft klokken 22 fredag kveld.

Ordren innebærer også forbud mot enhver handling som kan skremme andre, og forbud mot å spøke med å spre viruset. Dette antas å være en henvisning til antisosial oppførsel, som for eksempel å spre spytt på knappene i heiser.

Familiesammenkomster i private hjem og andre aktiviteter som utføres der man holder trygg avstand til andre, tillates. (NTB)

 
------------------
12:40 3. april

Taiwan vil bøtelegge maskeløse kollektivpassasjerer

Reisende som ikke bruker ansiktsmaske, risikerer bøter på mellom 1.000 og 5.000 tusen kroner i Taiwan.

– Å bruke maske er avgjørende fordi det er vanskelig å holde avstand fra hverandre på offentlig transport, sier helseminister Chen Shih-chung. Folk anbefales å holde en avstand halvannen meter innendørs og en meter utendørs.

Fra førstkommende torsdag kan hver taiwaner kjøpe ni engangsmasker annenhver uke. Taiwan skal lever 10 millioner masker til USA og har sendt 5,6 millioner til EU. (NTB)

-----------------
11:20  3. april

Zimbabwere frykter karantene

Mens middelklassen i Zimbabwe klarte å hamstre mat forut for at landet ble "stengt", er det mange fattige som vet ikke hvor de skal få mat. Vannforsyningen i flere storbyer har nesten helt stoppet opp.
 
 
 
---------------------------
10:15 3. april

Korona gir Corona-stans i Mexico

Den mexicanske ølprodusenten Grupo Modelo slutter å brygge Corona på grunn av koronapandemien.

Grupo Modelo viser til myndighetenes oppfordring om å stanse all virksomhet som ikke er helt nødvendig i håp om å bremse spredningen av koronaviruset.

– Vi trapper nå ned produksjonen ved våre fabrikker til et minimum, opplyser konsernet, som foruten Corona også produserer ølmerkene Pacifico og Modelo. (NTB)

----------------------

08:20 3. april

Trapper opp støtten til internasjonal koronaforskning

Forskningsrådet vil bruke inntil 100 millioner kroner blant annet til å støtte Verdens helseorganisasjons (WHO) arbeid med å teste legemidler mot korona-viruset, og til koronaforskning som har særlig relevans for lavinntektsland.

Utenriksdepartementet skriver i en pressemelding at:

Kampen mot koronaviruset krever raske tiltak. På oppdrag fra Utenriksdepartementet har Forskningsrådet utarbeidet flere forslag som UD har gitt sin tilslutning til. WHOs store globale studie for raskest mulig å evaluere effekten av aktuell behandling er blant tiltakene som vil få støtte. Den første pasienten i denne studien fikk i helgen behandling ved Oslo Universitetssykehus.

- Norge har en lang tradisjon innenfor det globale helsearbeidet, og i denne sammenheng har vi svært gode faglige forutsetninger for å spille en rolle. Kampen mot koronaviruset er også en kamp for liv, helse og utvikling i de fattigste landene. I dette arbeidet har WHO en nøkkelrolle, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

En rekke land deltar i studien, inkludert Norge og norske sykehus.

 

-------------------------------

06:00 3. april

Over fem millioner trues av sult i Sahel-regionen

Over fem millioner mennesker i Afrikas konfliktherjede Sahel-region trues av sult, samtidig som koronaviruset starter sin spredning i landene.

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) kaller situasjonen i Sahel-landene Burkina Faso, Mali og Niger «ekstremt bekymringsfullt» og advarte om at den humanitære krisen er «ute av kontroll».

Særlig ille er det i Burkina Faso hvor rundt 2,1 millioner allerede innen juni vil oppleve matusikkerhet, altså ikke ha tilgang til trygg, næringsrik og tilstrekkelig mat. Det er en økning fra 680.000 mennesker i fjor.

Landet har så langt registrert 288 koronasmittede og 16 dødsfall. Blant de smittede er også seks ministre i regjeringen.

Effekten epidemien vil ha på landene er ikke tatt med i WFPs beregninger. (NTB)

---------------------

Police Brutality & Corona Virus.jpg

Ugandiske styrker har brukt overdreven makt, deriblant skyting, for å tvinge folk til å holde seg inne under koronautbruddet, melder Human Rights Watch. De mener sikkerhetsstyrker både skutt og banket opp folk for å håndheve portforbudet og andre restriksjoner. HRW ber nå regjeringen gi styrkene instruks om at dette er uakseptabelt. Også i Kenya og Sør-Afrika har sikkerhetsstyrker blitt anklaget for å ty til vold for å tvinge gjennom restriksjoner.  Illustrasjon: GADO

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 03.04.2020 08.24.13 Sist oppdatert: 05.04.2020 10.03.59