ILO ber nå om et raskt og omfattende svar på krisen, deriblant programmer som garanterer arbeid og utdanning for de unge. Foto: NTB scanpix

SISTE NYTT: Trump: USA bryter helt med WHO

FN med hasteappell om 23 milliarder kroner til Jemen * Amnesty anklager etiopiske sikkerhetsstyrker for politiske drap * India hardt rammet av gresshopper, ekstremvarme og korona * Colombia forlenger den nasjonale karantenen * Pandemien har fratatt 5 millioner jobben i Brasil * Røde Kors trapper opp nødhjelpsinnsatsen mot koronakrisen * Våpenhvilen er over i Afghanistan * 111 år gammel kvinne overlevde koronaviruset i Chile *

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 28.05.2020 08.20.26

22:30  29. mai

Trump: USA bryter helt med WHO

USA trekker seg helt fra samarbeidet med Verdens helseorganisasjon og avslutter medlemskapet sitt, opplyser president Donald Trump.

Trump kom med kunngjøringen på en pressekonferanse i rosehagen utenfor Det hvite hus fredag.

Trump har vært sterkt kritisk til organisasjonens håndtering av koronapandemien, og han har også anklaget WHO for å samarbeide for tett med Kina.

Han begrunnet bruddet med at «WHO ikke har innført reformer» i forbindelse med håndteringen av koronapandemien og la til at USA heller vil bruke pengene sine andre steder.

USA er den største bidragsyteren til WHO, men i april kunngjorde Trump at han stanser bevilgningene.

I forrige uke trappet presidenten opp sine verbale angrep mot WHO og anklaget organisasjonen for å «fremme Kinas falske informasjon» om pandemien. Da truet han også med å trekke USA permanent fra organisasjonen dersom ikke den forpliktet seg til «omfattende forbedringer» innen 30 dager. (NTB)

----------------------
13:30  29. mai

FN med hasteappell om 23 milliarder kroner til Jemen

FN ber innstendig verdens stater om 23 milliarder kroner for å hjelpe krigsherjede og koronarammede Jemen.

Appellen kommer fra lederen for FNs nødhjelpskontor, Mark Lowcock, i en videokonferanse arrangert sammen med Saudi-Arabia torsdag.

FN ba om 33 milliarder kroner i støtte til Jemen tidligere i år, men har så langt kun fått inn om lag 15 prosent av summen. (NTB)

------------------
12:15 29. mai

Amnesty anklager etiopiske sikkerhetsstyrker for politiske drap

Menneskerettighetsbrudd og politiske drap i Etiopia knyttes til regimet til statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed, heter det i en rapport fra Amnesty.

Etiopiske soldater og politifolk skal ha drept minst 39 personer i Oromia-regionen sentralt i det østafrikanske landet.

Amnesty-rapporten knytter drapene til en bølge av politisk-motiverte overgrep og menneskerettighetsbrudd som fant sted i 2019.

– Etiopiske sikkerhetsstyrker knuser politisk motstand under statsminister Abiy, hevder forsker i Amnesty International, Fisseha Tekle.

Operasjonene i Oromia inngår i myndighetenes kamp mot opprørsgruppen Oromo Liberation Army (OLA), som knyttes til likvideringer, bombeangrep, bankran og kidnappinger i regionen. (NTB)

----------------
06:00 29. mai

India hardt rammet av gresshopper, ekstremvarme og korona

Myndighetene forbereder slutten på en gradvis nedtrapping av den to måneder lange nedstengningen av landet til tross for at antallet smittetilfeller fortsetter å øke. Onsdag var det rapportert 7.293 nye smittetilfeller, som er det høyeste daglige antallet i India siden koronautbruddet startet.

Men indere forsøker nå å balansere ulike folkehelsekriser ved for eksempel å slippe unna ekstremvarmen i landet samtidig som de må holde sosial avstand i nyåpnede parker og markeder.

Syklonen Amphan krysset nylig Bengalbukta, som har vært uvanlig varm den siste tiden. Værsystemet dro med seg store mengder fuktighet og etterlot seg tørre, varme vinder som har ført til en hetebølge.

Temperaturen i New Delhi var denne uken oppe i 47 varmegrader, den høyeste temperaturen målt i byen i mai på 18 år. I tillegg sliter India med vannmangel, og titalls millioner mangler innlagt vann og aircondition.

Samtidig har enorme gresshoppesvermer den siste måneden invadert områder sentralt og nord i landet og ødelegger avlinger i en sårbar region, som allerede sliter med de økonomiske konsekvensene av smittetiltakene.

Delstatsmyndighetene har ved hjelp av droner å sprøytet insektmiddel på over 300 steder i Rajasthan, Punjab, Madhya Pradesh, Gujarat og Uttar Pradesh. (NTB)

------------------------------

05:58 29. mai

Colombia forlenger den nasjonale karantenen

President Ivan Duque kunngjorde torsdag at Colombia forlenger den to måneder lange nasjonale karantenen til slutten av juni ettersom smittetallene øker.

Tall fra helsedepartementet i landet viser at 1.262 er smittet av koronaviruset det siste døgnet, og til sammen er 25.366 bekreftet smittet og 822 døde.

Samtidig som nedstengningen forlenges, opprettholdes planen om å gjenåpne landet, sa presidenten.

Lokale myndigheter kan bestemme når blant annet kjøpesentre, museer, bibliotek og frisører kan åpne igjen.

Internasjonale flygninger er ventet å starte opp igjen 1. september, mens det ikke er kjent når innenriksflygninger og ekspressbusser er i rute igjen. (NTB)

 --------------------------

19:00 28. mai

Pandemien har fratatt 5 millioner jobben i Brasil

5 millioner arbeidsplasser gikk tapt i Brasil, Latin-Amerikas største økonomi, i første kvartal på grunn av koronapandemien.

Ledigheten steg til 12,6 prosent i første kvartal, det høyeste nivået på over ett år, viser tall fra Brasils statistiske sentralbyrå IBGE torsdag.

IBGE opplyser også at 89,2 millioner mennesker hadde jobb i første kvartal, en nedgang på 4,9 millioner, eller 5,2 prosent, fra kvartalet før, melder Reuters.

Tapet av arbeidsplasser har ført til en reduksjon i andelen av den arbeidsføre befolkning som er i jobb, til rekordlave 51,6 prosent.

Regjeringens prognose tilsier et BNP-fall på 4,7 prosent i år. (NTB)

--------------------------

18:45 28. mai

Røde Kors trapper opp nødhjelpsinnsatsen mot koronakrisen

Det internasjonale Røde Kors-komiteen vil bruke over 30 milliarder kroner for å forhindre ytterligere spredning av koronaviruset.

– Koronaepidemien har gjort det nødvendig å skalere innsatsen kraftig opp. Nødhjelpsarbeidet må skaleres kraftig opp. Den internasjonale appellen som legges fram i dag skal sørge for både livsviktig og akutt nødhjelp og langsiktige tiltak for å hjelpe mennesker som rammes av sosiale og økonomiske konsekvenser av pandemien, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland i en pressemelding.

Pengene fra appellen vil kunne hjelpe Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger over hele verden med å gi humanitær hjelp, særlig til dem som rammes hardest av koronakrisens økonomiske konsekvenser. (NTB)

---------------------------
10:30 28. mai

Våpenhvilen er over i Afghanistan

Den tre dager lange våpenhvilen Taliban erklærte i forbindelse med den muslimske høytiden id al-fitr, er over. Nå har opprørerne gjenopptatt angrepene.

Minst 14 afghanske regjeringssoldater og politifolk er drept i Taliban-angrep det siste døgnet, ifølge talsmenn for myndighetene.

Minst sju regjeringssoldater ble drept i et angrep i Seya Gird-distriktet i Parwan-provinsen nord for Kabul onsdag. To soldater ble tatt til fange.

Utenfor Farah i provinsen med samme navn er minst sju politifolk drept i et Taliban-angrep mot en veisperring. Tre politifolk er tatt til fange av opprørerne. (NTB)

----------------------
07:30  28. mai

111 år gammel kvinne overlevde koronaviruset i Chile

Juana Zuniga (111) var én av 25 personer ved et aldershjem i Santiago i Chile som ble smittet av koronaviruset. Etter 28 dager i isolasjon er hun frisk.

Zuniga blir 112 år gammel i juli. Den 10. mai ble hun friskmeldt og ble dermed den eldste personen som har overlevd etter å ha blitt smittet med koronaviruset i Chile, opplyser myndighetene.

Helsemyndighetene mener å ha lyktes med strategien om å redusere tettheten blant beboere på sykehjem og sier at det er årsaken til at Zuniga overlevde. (NTB)

-----------------------------

06:00 28 . mai

FN: En av seks unge har sluttet å jobbe under pandemien

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.

De økonomiske konsekvensene av virusutbruddet har rammet de unge spesielt hardt.

I en ny rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) går det fram at de unge er hardere rammet enn andre, og at pandemien kan påvirke arbeids- og karrieremulighetene i mange år framover.

– Jeg tror ikke det er en overdrivelse å snakke om faren ved en nedstengningsgenerasjon, sier ILO-sjef Guy Ryder på en pressekonferanse onsdag.

– Mens vi kommer oss etter pandemien, vil en masse unge rett og slett bli stående igjen. Et stort antall, sier han og advarer om at sjokket som unge mennesker er blitt utsatt for, vil vare i et tiår eller lenger.

– Folk vil få varige sår av de umiddelbare konsekvensene av pandemien, sier han.

Selv før utbruddet var den globale arbeidsledigheten blant unge på 13,6 prosent (2019), langt høyere enn for noen annen aldersgruppe. 267 millioner unge var verken i arbeid, i praksis eller under utdanning.

Alt i alt regner ILO med at koronakrisen vil føre til at 10,7 prosent av timene der det arbeides, blir borte i andre kvartal av 2020 sammenlignet med de tre siste månedene i 2019. Det tilsvarer 305 millioner arbeidsplasser. (NTB)

---------------------------

04:00 28 . mai

Mer enn 25.000 koronasmittede er døde i Brasil

Tallet på døde som følge av koronaviruset i Brasil passerte onsdag 25.000, og landet stiger fram som det nye episenteret for pandemien.

Landets helseminister bekrefter at 1.086 personer med koronasmitte har dødd det siste døgnet. Det er femte gang tallet overstiger tusen døde siden krisen tiltok i landet forrige uke.

Dødstallet har nå nådd 25.598, og 411.821 av landets 210 millioner innbyggere er smittet av covid-19-viruset. Bare USA har flere bekreftede smittetilfeller, men eksperter mener mangelen på testing gjør at det reelle tallet på smittede og døde er mye høyere.(NTB)

---------------------------

02:00  28. mai

86 millioner barn kan bli kastet ut i fattigdom som følge av pandemien

Antall barn i lavinntektsfamilier kan øke med 15 prosent til 672 milioner i løpet av 2020, viser en ny rapport fra Unicef og Redd Barna.

– Denne pandemien har ført til en sosioøkonomisk krise som rammer barnefamilier verden over, brutalt, sier generalsekretær Camilla Viken i Unicef Norge i en pressemelding.

– Uten felles tiltak vil barnefamilier som allerede sliter økonomisk, bli dyttet ut i fattigdom, og vi kan bli vitne til forferdelige konsekvenser for de aller fattigste – på et nivå vi ikke har sett på mange, mange år, sier hun.

En ny rapport de offentliggjorde torsdag sammen med Redd Barna viser at det kan bli 86 millioner nye barn i lavinntektsfamilier i år, som følge av koronautbruddet. Uten koronautbruddet regner de to organisasjonene med at 586 millioner barn ville ha levd i lavinntektsfamilier ved utgangen av 2020. (NTB)

 

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.05.2020 08.20.26 Sist oppdatert: 28.05.2020 08.20.26