I Rio de Janeiro er gatene dekorert med kunst til ære for helsearbeiderne som risikerer egen helse i arbeidet mot koronaviruset i Brasil. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Sør-Amerika er det nye episenteret for koronapandemien

Afrika har passert 100 000 smittede *Sør-Amerika er det nye episenteret for koronapandemien * Stor studie: Malariamedisin har ingen effekt på koronaviruset – øker dødsrisikoen * Langt mindre voldskriminalitet i Sør-Afrika under koronautbruddet * FAO ber om 350 millioner dollar for å unngå sult * Over 20.000 døde av koronavirus i Brasil * Kina setter ingen økonomiske mål for 2020 * Over 10.000 helsearbeidere koronasmittet i Iran * Guatemala med kraftsalve mot USAs deportasjon av virussmittede migranter

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 22.05.2020 10.33.04

23. mai

Afrika har passert 100 000 smittede

Så langt har drøyt 3.100 mennesker dødd etter å ha blitt koronasmittet i Afrika. Antall smittede har samtidig passert 100.000.

WHOs akuttberedskapssjef er også bekymret for ni afrikanske land, som den siste uken har hatt en økning i antall koronarelaterte dødsfall på 50 prosent.

I andre afrikanske land er situasjonen stabil eller dødstallet i ferd med å flate ut. Det kan skyldes at kontinentet har en relativt ung befolkning. Halvparten av afrikanerne er 18 år eller yngre.

Likevel er WHO bekymret for at epidemien kommer til å spre seg i Afrika ettersom mange land har større «hull» i sine helsevesen, i tillegg til at de mangler respiratorer, ifølge Mike Ryan. (NTB)

 
--------------------------
23:00 22. mai

WHO: Sør-Amerika er det nye episenteret for koronapandemien

Verdens helseorganisasjon (WHO) fastslår at Sør-Amerika er det nye episenteret for koronapandemien med Brasil som det hardest rammede landet.

– Sør-Amerika har på en måte blitt det nye episenteret for sykdommen. Vi har sett mange søramerikanske land med et økende antall tilfeller, sier WHOs akuttberedskapssjef Mike Ryan.

Tidligere har FN-organisasjonen utpekt Europa som pandemiens episenter.

Utbruddet har også økt i omfang i noen afrikanske land, men der er det foreløpig relativt lave dødstall, opplyste Ryan på en pressekonferanse fredag kveld.

I Sør-Amerika er det Brasil som peker seg ut som det hardest rammede landet Offisielle tall viser at landet nå har registrert 20.267 dødsfall knyttet til pandemien, en dobling på bare elleve dager. Fra torsdag til fredag ble det registrert 1.188 nye dødsfall, noe som er det høyeste antallet i løpet av et døgn i Brasil. (NTB)

---------------------
18:40 22. mai

Stor studie: Malariamedisin har ingen effekt på koronaviruset – øker dødsrisikoen

En studie med nesten 100.000 koronasmittede pasienter viser at malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin er uten effekt på viruset. Men dødsrisikoen øker.

Uttalelser fra flere kjente skikkelser, blant dem president Donald Trump, har bidratt til mye omtale av legemidlene. Enkelte regjeringer har kjøpt opp store partier i håp om at de kan hjelpe mot koronaviruset.

Medisinene er også testet ut på pasienter på en rekke sykehus verden over, blant dem Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital og Sykehuset Levanger, som alle har testet hydroksyklorokin siden mars. Testingen har skjedd i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO).

En stor undersøkelse som fredag ble presentert i et av verdens fremste forskningstidsskrifter, The Lancet, tyder imidlertid på at medisinene ikke har den ønskede effekten i denne sammenhengen. (NTB)

---------------------------
17:00 22. mai

Langt mindre voldskriminalitet i Sør-Afrika under koronautbruddet

Voldskriminaliteten er over halvert i Sør-Afrika siden landet stengte ned som følge av koronapandemien.

Det viser en oversikt fra politiet fredag. Men samtidig har smugling av alkohol og sigaretter over grensene økt.

Politiminister Bheki Cele la fredag fram tall som viser at enkelte typer voldskriminalitet har sunket med opptil 83 prosent siden 27. mars, sammenlignet med samme periode i fjor.

Innbrudd rettet mot boliger og selskaper har også gått ned.

– I tilknytning til alvorlig og voldelig kriminalitet var det et dramatisk fall, spesielt når det gjelder kontaktforbrytelser, en type kriminalitet som også omfatter vold i hjemmet, sier han. (NTB)

----------------------  

22. mai

FAO ber om 350 millioner dollar for å unngå sult

FNs matvareprogram (FAO) ber om 350 millioner dollar, om lag 3,5 milliarder kroner, for å motvirke at koronapandemien fører til sult. Tallet er en tredobling av behovet FN-organisasjonen anslo i mars.

Frykten er at bønder ikke blir i stand til å produsere mat som normalt på grunn av tiltakene som er satt i verk verden over for å hindre at koronaviruset sprer seg, og at matkriser som allerede var under utvikling vil forverre seg.

– Vi kan ikke vente til vi er ferdige med å håndtere helseaspektene før vi tar fatt på matsikkerhet. Om vi ikke begynner å sette i verk tiltak for å hjelpe til å beskytte levevilkår nå, så vil vi møte en rekke matvarekriser. Og regningen vil bli mye høyere, advarer generaldirektør Dongyu Qu i FAO.

FAO har blant annet distribuert såkorn i stor skala i Sør-Sudan og Haiti og leverer kontantbistand for kjøp av mat i Somalia. Afghanistan, Yemen, Afrikas Horn og Sahel er blant landene og områdene som er verst utsatt for sultkrise. (ba)

---------------------

10:30 22. mai

Over 10.000 helsearbeidere koronasmittet i Iran

Flere enn 10.000 helsearbeidere i Iran har blitt smittet av koronaviruset, opplyser iranske medier.

Tidligere denne uken ble det meldt om at 800 helsearbeidere var smittet, og at om lag 100 av disse var døde. Men nå melder helsemyndighetene at smittetallet er over 10.000.

Ifølge flere halvstatlige nyhetsbyråer vil ikke visehelseminister Qassem Janbabaei utdype hvorfor tallet har økt så mye.

Iran er det landet i Midtøsten som er hardest rammet av koronapandemien, med om lag 130.000 smittetilfeller og over 7.200 dødsfall. (NTB)

----------------------

05:50  22. mai

Kina setter ingen økonomiske mål for 2020

I motsetning til tidligere år vil ikke Kina sette noen mål for økonomisk vekst i år, på grunn av utbruddet av koronavirus.

Nyheten ble kunngjort under Folkekongressen som startet fredag i Kinas hovedstad Beijing. Tidligere år har landet satt seg klare vekstmål for økonomien, men en slik målsetting utgår i år.

– På grunn av stor usikkerhet forårsaket av covid-19-pandemien, vil Beijing prioritere å stabilisere arbeidsmarkedet og sikre levestandarden, sa statsminister Li Keqiang under sin åpningstale.

Det er første gang på 30 år Kina ikke legger fram et tallfestet vekstmål for økonomien. Kina hadde en reduksjon av bruttonasjonalprodukt på 6,8 prosent i første kvartal i år som følge av virusutbruddet. (NTB)

----------------------------

02:10 22. mai

Over 20.000 døde av koronavirus i Brasil

Over 20.000 personer er nå døde etter smitte av koronavirus i Brasil. Torsdag døde 1.188 mennesker i det som hittil er det høyeste antallet døde på ett døgn.

Brasil er landet som er hardest rammet av virusutbruddet i Latin-Amerika. Torsdag var det registrert 310.087 smittede av koronavirus i landet.

Brasil ligger som nummer tre på listen Worldometer har over antall registrert smittede, bak USA og Russland.

Helseeksperter har imidlertid gjentatte ganger understreket at det utføres relativt få tester i landet og at det reelle tallet over smittede og døde er langt høyere, kanskje opptil 15 ganger. (NTB)

------------------------

22. mai

Guatemala med kraftsalve mot USAs deportasjon av virussmittede migranter

Guatamalas president retter kraftig kritikk mot at USA deporterer migranter som er smittet av koronaviruset.

Deportasjonene har fylt opp karantenesentrene i Guatemala og lagt et hardt press på det fattige landets helsevesen, ifølge president Alejandro Giammattei.

– Guatemala er alliert med USA, men USA er ikke alliert med Guatemala, sier han til tenketanken Atlantic Council i Washington.

– Vi forstår at USA ønsker å deportere mennesker, vi forstår det, men vi kan ikke forstå at de sender oss fly med smitte, legger han til.

100 av de 2.000 som er koronasmittet i Guatemala, er migranter som er deportert fra USA, ifølge myndighetene. (NTB)

 

 
Publisert: 22.05.2020 10.33.04 Sist oppdatert: 22.05.2020 10.33.04