Yolanda Kakana gjør opptak av sangen som skal spres på sosiale medier og på radio. Foto. H2n

SISTE NYTT: UNDP: Covid-19 betyr tilbakeskritt for global utvikling

Synger mot pandemien i Mosambik, med norsk støtte *Safarinæringen hardt rammet av korona – sender live fra parkene * Argentina krangler med kreditorene mens gjelden tårner seg opp * Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA * Treg giverstart for FNs koronafond – utbetalinger i gang * Enighet om evaluering av WHOs koronahåndtering * Over 100.000 koronasmittede i India * India og Bangladesh stålsetter seg for syklon * Trump: Truer med kutt og skriver at WHO burde ha gjort som Brundtland

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 20.05.2020 10.31.17

UNDP graf.JPG

14:30 20. mai

UNDP: Covid-19 betyr tilbakeskritt for global utvikling

Barn i fattige land mister nå skolegang i så stor skala som følge av covid-19 at FNs utviklingsprogram (UNDP) mener det kan bli det største tilbakeslaget på 30 år. 60 prosent av barn i verden får nå i praksis ingen utdanning, ifølge ny rapport offentliggjort i dag.

Det innebærer ifølge organisasjonen at global ulikhet øker. I land som ligger lavt på UNDPs utviklingsindeks er 86 prosent av barn i grunnskolen i praksis uten utdanningstilbud, på grunn av manglende tilgang på internett. I land som skårer høyt på utvikling er det tilsvarende tallet kun 20 prosent.

UNDP-sjef Achim Steiner sier i en pressemelding at koronakrisa, som rammer både helse, utdanning og inntekt samtidig, kan få en større negativ innvirkning på utviklingsmål enn noen andre kriser verden har opplevd de siste tre tiår.

Fattige land, som i mindre grad enn rike land er i stand til å håndtere de sosiale og økonomiske sidene ved koronakrisa, vil bli hardere rammet, advarer FN-organisasjonen. (ba)

------------------------------

10:30 20. mai

Synger mot pandemien i Mosambik, med norsk støtte

Fem kjente artister i Mosambik har de siste ukene produsert musikk på portugisisk og lokale språk om korona pandemien og om hvordan man bør oppføre seg. Målet er å informerer om korona og hjelpe folk overkomme den frykt og angst de føler som følge av pandemien.

Sangene er alle originale og tas opp i studio samtidig som det lages musikkvideoer og tv-dokumentarer om arbeidet. Det er organisasjonen h2n som står bak satsing, og er finansiert av den norske ambassaden i Maputo. H2n driver lokalradioer rundt om i Mosambik, produserer podkaster og står bak en del fjernsynsproduksjoner om helse.

– Sanger på lokalspråk er en tradisjonell, men ofte en undervurdert kommunikasjonsform, sier Arild Drivdal, senior-rådgiver hos h2n.

Han mener at det ofte tas i bruk ofte ord og uttrykk som folk ikke kjenner, noe som lett kan skape misforståelser eller hindre dem i å beskytte seg mot koronaviruset.

– Musikk er et medium med dype røtter i befolkningen, så det er naturlig for folk å synge sanger til barna, for eksempel, slik at de også lærer om korona, sier Drivdal til Bistandsaktuelt. (ba)

-----------------------

Syklon og covid-19 rammer samtidig

Midt i koronautbruddet stålsetter India og Bangladesh seg for syklonen Amphan, den verste syklonen på 20 år, som allerede har krevd sitt første liv.

 

---------------------------

Safarinæringen hardt rammet av korona – sender live fra parkene

Turistinntekter gjennom safariturer er borte for afrikanske land som Kenya. Nå strømmes det live på nettet for å holde oppmerksomheten rundt truede arter oppe.

– Vi forsøker å være innovative ved å ty til virtuelle måter å vise fram ville dyr til folks hjem, til TV-en deres og til telefonen deres, sier direktør Richard Vigne i Ol Pejeta-parken, som ligger mellom Kenyta og Nairobi.

De har opprettet såkalt sofa-safari, hvor parkvokterne kjører rundt i parken i åpen bil og filmer live.

Blant dyrene i parken er de to siste gjenlevende neshornene av typen nordlig hvitt neshorn. De to dyrene er hunner, og forskere jobber på spreng med å finne en måte å redde arten på. (NTB)

-----------------------------
06:00 20. mai

Argentina krangler med kreditorene mens gjelden tårner seg opp

Argentinas regjering kom tirsdag ikke til noen løsning i sine forhandlinger med kreditorene om landets enorme utenlandsgjeld.

Argentina behøver en varig avtale med kreditorene for å få landets økonomi på fote. Økonomien i Argentina har lenge vært anstrengt, og da landet i tillegg ble rammet av koronaviruset ble situasjonen krevende. Inflasjonen er allerede oppe på 50 prosent, og Det internasjonale pengefondet IMF regner med at landet vil få en reduksjon i bruttonasjonalprodukt på 5,7 prosent i år.

I et videomøte med det amerikanske handelskammeret i Argentina tirsdag gjentok finansminister Martin Guzman et tilbud om å restrukturere rundt 65 milliarder dollar av argentinske statsobligasjoner til fredag. Mange av de internasjonale kreditorene skal imidlertid ha gitt forslaget en kald skulder. (NTB)

-------------------------------
 
04:30 20. mai

Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA

Palestinernes president Mahmoud Abbas har løst seg fra alle avtaler med Israel og USA som svar på Israels planlagte annektering av Jordandalen og Vestbredden.

Uttalelsen fra Abbas kom tirsdag, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

– Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) og staten Palestina er fra i dag løst fra alle avtaler og enighet med de amerikanske og israelske regjeringene, skal Abbas ha uttalt på et krisemøte.

Uttalelsen kom i forbindelse med Israels planer om å annektere bosetninger som omfatter om lag 60 prosent av palestinske Vestbredden, og den strategisk viktige Jordandalen. Planene er i tråd med president Donald Trumps plan for Midtøsten, som palestinerne ikke har deltatt i utarbeidelsen av.

Bruddet vil ifølge Abbas også omfatte etablerte sikkerhetsordninger mellom partene. Abbas har også tidligere truet med å avslutte alle avtaler, men har ennå ikke realisert planene. (NTB)

---------------------------------------

13:30  19. mai

Treg giverstart for FNs koronafond – utbetalinger i gang

Hittil har bare tre land – Norge, Nederland og Sveits – forpliktet seg til å bidra til FNs covid-19 krisefond. Til sammen 330 millioner kroner er lovet – langt unna målet om 10 milliarder kroner i år­.

Med norsk støtte tok FNs generalsekretær Antonio Guterres initiativ til fondet i slutten av mars. FNs mål er å mobilisere 10 milliarder kroner i år og 20 milliarder totalt. Norge har bidratt med rundt 150 millioner kroner til det FN-styrte fondet.

Etter bare noen uker er prosjekter i elleve land og FN godkjent med en kostnadsramme på 130 millioner kroner, hvorav nærmere 70 millioner kroner er fordelt.

Indonesia får 20 millioner kroner

Guatemala, Jamaica, Malawi, Moldova, Tadjikistan, Vietnam, Tunisia og Øst-Timor får sirka 10 million kroner hver

Mens øygruppene Mikronesia, Vanuatu og Kapp Verde får rundt 3 millioner kroner hver.

Det er FN-organisasjonene i søkerlandene som forvalter pengene som skal bidra til at landets myndigheter kan møte korona-krisen. Målet, ifølge fondet nettside er å nå de fattigste og mest utsatte gruppene. (ba)

---------------

19. mai

Enighet om evaluering av WHOs koronahåndtering

Medlemslandene i Verdens helseorganisasjon (WHO) er enige om at det skal gjennomføres en uavhengig evaluering av organisasjonens håndtering av koronapandemien.

EU og Australia har ledet an i en gruppe på 120 land, blant dem Norge, som har bedt om en uavhengig gjennomgang av WHOs håndtering av utbruddet, som startet i den kinesiske millionbyen Wuhan i desember.

Vedtaket ble formelt gjort tirsdag ettermiddag.

------------------------------------
09:50  19. mai

Over 100.000 koronasmittede i India

Koronasmitten har nå spredt seg til 100.000 mennesker i India og dødstallet har oversteget 3.000.

4.970 nye smittetilfeller ble registrert siste døgn. Dermed har 101.139 personer fått påvist koronasmitte, viste tirsdagens statistikk.

Dødstallet steg siste døgn med 134 til 3.163, melder Reuters.

Lite tyder på bedring i India der den gjennomsnittlige smitteøkningen har vært på over 4.000 hver dag den siste uken.

India har trolig rundt 100.000 intensivposter og 40.000 respiratorer, anslo Dhruva Chaudhry, leder for Indian Society of Critical Care Medicine, i forrige måned. Landet har 1,35 milliarder innbyggere. (NTB)

------------------
09:35  19. mai

India og Bangladesh stålsetter seg for syklon

India har begynt evakuering langs østkysten i påvente av syklonen Amphan. Også Bangladesh forbereder seg på den tropiske stormen.

Syklonen lå mandag over Bengalbukta og var ventet å nå kysten i grenseområdet mellom Bangladesh og indiske West Bengal sent onsdag.

India har sendt ut over 25 krisehåndteringsteam, og i delstaten Odisha på østkysten har man begynt å evakuere over én million mennesker. Alle havner er stengt, og fiskere advares mot å dra ut på havet.

– Rednings- og hjelpearbeidet vil bli en utfordring i en tid med covid-19-utbrudd og avstandskrav, sier SN Pradhan i Indias krisehåndteringsetat.

I Bangladesh planlegger myndighetene evakuering av over to millioner mennesker som bor langs kysten, avhengig av hvordan forholdene utvikler seg. 12.000 mottakssentre er klare for å ta imot dem som må evakueres.

Det er ventet kraftig regn og vindhastigheter på 46 til 49 meter per sekund når Amphan når land. Til sammenligning er vindhastigheten i en vanlig orkan på 32,6 meter per sekund eller mer. Ifølge Indias meteorologiske institutt er det delstatene West Bengal og Odisha som vil bli hardest rammet. (NTB)

-------------------------
07:45 19. mai

Trump: WHO burde ha gjort som Brundtland

USAs president Donald Trump mener Verdens helseorganisasjon (WHO) i sin kamp mot koronaviruset burde ha gjort som Gro Harlem Brundtland da hun ledet WHO.

– Mange liv kunne vært spart om du hadde fulgt doktor Brundtlands eksempel, skriver presidenten i et brev til WHO-sjef Tedros Ghebreyesus, som er omtalt av Aftenposten og VG.

Presidenten viser til hvordan Brundtland, som ledet WHO fra 1998 til 2003, håndterte sars-utbruddet i 2003 og frarådet reiser til utbruddsområdet i Kina.

– Hun nølte heler ikke med å kritisere Kina for å sette den globale folkehelsen i fare ved å prøve å dekke over utbruddet gjennom deres vanlige lærebok med å pågripe varslere og sensurer mediene, skriver Trump.

Samtidig kommer Trump med trusler: President Donald Trump truer i et brev å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjon (NTB)en gjennomfører «betydelige forbedringer» i løpet av 30 dager.

-----------------------------

03:00 19. mai

Høyesterett i El Salvador utsetter presidentens ordre om unntakstilstand

El Salvadors høyesterett har satt foten ned for president Nayib Bukeles forlengelse av unntakstilstanden i landet på grunn av koronaviruset.

Presidenten forlenget lørdag unntakstilstanden i landet uten å søke kongressens godkjenning, skriver Reuters. Bukele er blitt beskyldt for å vise autoritære tendenser og for å overskride sine fullmakter.

Mandag vurderte landets høyesterett beslutningen om å forlenge unntakstilstanden og konkluderte med å sette den på vent. Presidenten har på sin side fastholdt at en lov om beskyttelse av sivile gir ham rettigheter til å erklære unntakstilstand dersom kongressen ikke er samlet.

Nayib Bukeles unntakstilstand ville omfattet stengte skoler og forbud mot at folk får oppholde seg på eller i bestemte områder.

El Salvador, med sine om lag 5,7 millioner innbyggere har registrert 1.413 tilfeller av koronasmitte. 30 personer er meldt døde som følge av covid-19, ifølge Worldometer. (NTB)

-------------------

23:00  18. mai

Over 150 cubanske leger til Brasil under koronautbruddet

Brasil vil ansette 157 cubanske leger som skal bidra i kampen mot koronaviruset, opplyser regjeringen.

Cuba og Brasil innledet et medisinsk samarbeidsprogram da venstreorienterte Dilma Rousseff var Brasils president i 2013. Men programmet ble avsluttet fem år senere etter at høyreorienterte Jair Bolsonaro kom til makten.

Bolsonaro har kritisert legenes arbeidskontrakter og kalt Cuba et diktatur.

Nå ønsker Brasil igjen cubanske leger velkommen til landet. Mandag la helsedepartementet fram en liste med 157 cubanske leger som skal begynne å jobbe i Brasil igjen. Og det er ventet at det blir enda flere etter hvert. (NTB)

 ------------------

21:00 18. mai

Sør-Sudans visepresident koronasmittet

Sør-Sudans visepresident og tidligere opprørsleder Riek Machar har testet positivt for covid-19, opplyser hans kontor.

I en melding på Machars Facebook-side heter det at han kommer til å sitte i karantene hjemme i sin egen bolig de to neste ukene.

Machars kone, forsvarsminister Angelina Teny, og en rekke av hans medarbeidere og livvakter er også smittet, skriver pressetalsmann James Gatdek Dak.

Det er foreløpig kun påvist 339 smittetilfeller og seks koronarelaterte dødsfall i Sør-Sudan, men de siste dagene har tallene steget raskt. (NTB)

 

-------------------
14:00  18. mai

Regjeringen i Nicaragua beskyldes for å skjule omfanget av koronaen

Opposisjonen i Nicaragua mener myndighetene forsøker å skjule omfanget av koronautbruddet i landet. Leger advarer om at viruset sprer seg fort.

Offisielt er det bare registrert 25 smittede og åtte koronadødsfall i det mellomamerikanske landet.

Men det fryktes at de reelle tallene er langt høyere. Epidemiologen Alvaro Ramirez sier Nicaragua er på vei inn i en fase med rask spredning av viruset.

– Vi kommer til å få en kaotisk situasjon, advarer han.

Opposisjonspartiene i Nasjonalkoalisjonen beskylder regjeringen for å gjennomføre «ekspress-begravelser» for å skjule hvor mange som dør av covid-19. Ofre for sykdommen blir angivelig hentet

----------------------------------

13:30 18 . mai

Guterres: Verden betaler dyrt for manglende samhold

Koronaviruset spredte seg raskt jorden rundt fordi landene ikke kjempet sammen mot det, sier FNs generalsekretær til WHOs årsmøte.

– Vi har sett noe solidaritet, men veldig lite samhold, i håndteringen av covid-19, sa António Guterres da han åpnet møtet for medlemslandene i Verdens helseorganisasjon (WHO)

Fordi mange land har ignorert anbefalingen fra WHO, «har viruset spredd seg over verden og inntar nå det globale sør, der følgene kan bli enda mer ødeleggende», sa Guterres i en videomelding fra New York. Han ber landene gi mer penger til WHO, slik at FN-organet kan hjelpe utviklingsland.

Covid-19-pandemien er naturlig nok hovedsak på det to dager lange møtet. Et vanskelig spørsmål kan bli ønsket om en uavhengig gransking av virusutbruddet, som startet i den kinesiske millionbyen Wuhan. (NTB)

--------------------------------------
06:00 18. mai

Internasjonal koalisjon ber om uavhengig utredning av årsaken til koronautbruddet

En koalisjon av 120 stater under ledelse av EU og Australia vil be om en uavhengig gransking av utbruddet av koronaviruset når WHO samles mandag.

Mandag starter det 73. årsmøtet i Verdens helseorganisasjon (WHO) som blir gjennomført som et todagers nettmøte. Da vil Australia, EU, Den afrikanske union sammen med Storbritannia, New Zealand, Indonesia, Japan, Sør-Korea, Tyrkia og flere andre land be om en uavhengig utredning om opprinnelsen til COVID-19, skriver The Guardian.

Selve utkastet til en resolusjon nevner ikke Kina som land, men krever en upartisk, uavhengig og omfattende evaluering av den internasjonale responsen på pandemien. En avstemming om spørsmålet er ventet tirsdag.

Ønsket om en gransking av virusutbruddet er så langt ikke blitt imøtegått av Kina, som tvert imot har stilt seg ganske negative til forslaget. Australia er i klare ordelag blitt advart om at forholdet deres til Kina kan bli skadelidende. Allerede er deler av landets kjøtteksport til Kina blitt stanset, og videre er landets eksport av bygg truet med en toll på 80 prosent. (NTB)

-----------------------

05:00 18. mai

Eks-oberst tilstår drap på sivile i Colombia

På få år ble flere tusen sivile drept i utenomrettslige henrettelser i Colombia. Nå forteller en tidligere colombiansk oberst om hvordan det foregikk.

På begynnelsen av 2000-tallet satte Colombias daværende president Alvaro Uribe i gang et storstilt program for å demme opp for geriljagruppene og styrke sikkerheten i landet.

Uribes «Seguridad Democrática»-program gjorde blant annet at antall drap og kidnappinger gikk kraftig ned, men den harde linjen hadde også en mørk bakside.

På midten av 2000-tallet ble utenomrettslige henrettelser utført av den colombianske regjeringen nærmest normen.

Det forteller Gabriel de Jesus Rincon, som var i det colombianske militæret gjennom 22 år og brigadeleder mellom 2006 og 2008.

– Jeg drepte dem ikke, men jeg bidro til at det skjedde, sier han i et intervju med nyhetsbyrået AFP. Det er det første intervjuet han har gjort med mediene.

Et system som belønnet soldater basert på hvor mange personer de hadde drept i strid, gjorde at mange begynte å organisere egne opptellinger over hvor mange geriljasoldater og narkotrafikanter som ble drept. (NTB)

-----------------------------

03:00 18. mai

Rekordlang applaus for spanske helsearbeidere

Med nesten en halv times applaus fra vinduer og balkonger hyllet spanjoler helsearbeiderne som står på i bekjempelsen av koronaviruset.

Applausen over hele Spania, og som i enkelte deler av hovedstaden Madrid varte i hele 25 minutter søndag kveld, var den lengste som hittil er gitt de mange helsearbeiderne som står på for å bremse utbruddet av koronaviruset i det hardt rammede landet. Den var ment som en kraftfull avslutning på flere uker med daglige honnør fra balkonger og vinduer der folk har måttet holde seg inne på grunn av virusutbruddet og myndighetenes strenge regler.

Nå mener imidlertid mange det må være nok og ber myndighetene om en oppmyking for å få hjulene i gang igjen i landet. (NTB)

 

-------

Publisert: 18.05.2020 07.59.47 Sist oppdatert: 20.05.2020 10.31.17