En helsearbeider fra en hjelpeorganisasjon, iført beskyttelsesutstyr, går gjennom Kutupalong-rohingyaleiren i Cox's Bazar i Bangladesh i midten av april. Arkivfoto: Shafiqur Rahman / AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Urfolksgrupper rammes av korona i Brasil

Dansende kistebærere i Ghana inspirerer i koronatider * Urfolksgrupper rammes av korona i Brasil * Trump innstilt på delvis støtte til WHO * Over 500 døde i Aden på åtte dager * Malariamedisin virker ikke mot koronaviruset * Operasjoner utsettes verden rundt * Korona avdekket i rohingya-flyktningleir i Bangladesh * Sykehus i Jemen stenger på grunn av koronafrykt * Chile forbereder seg – graver tusenvis av graver * Verdensledere krever gratis koronavaksine for alle

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 16.05.2020 08.57.58

Dansende kistebærere i Ghana inspirerer i koronatider

 

-----------------------------
07:15 16. mai

Urfolksgrupper rammes av korona i Brasil

Koronaepidemien har rammet 38 forskjellige grupper urfolk i Brasil, særlig i Amazonas.

Viruset har spredt seg gjennom urfolkenes territorier i en skremmende fart, sier Forbundet for brasilianske urfolk (APIB) i en uttalelse.

APIB har fastslått 446 tilfeller av koronasmitte og 92 dødsfall i de berørte gruppene, og det er økende frykt for framtiden til urfolk som gjennom historien er hardt rammet av sykdommer som kommer utenfra.

Torsdag ble en framtredende høvding, Messias Kokama, gravlagt utenfor Manaus etter å ha dødd av covid-19, 53 år gammel.

Brasil er stadig hardere rammet av viruset. Hittil er det registrert 220.000 smittede og 15.000 døde, men ekspertene mener at det virkelige tallet kan være 15 ganger så høyt. (NTB)

----------------------------

06:10  16. mai

Trump innstilt på delvis støtte til WHO

President Donald Trump er innstilt på å gjenoppta en delvis støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO), melder Fox News.

Fox News henviser til et utkast til et brev, der det heter at Trump-administrasjonen vil godta å betale opp til hva Kina betaler i bidrag, melder Reuters.

Trump suspenderte 14. april USAs bidrag til WHO da han beskyldte organisasjonen for å ta for lett på utbruddet i starten og fremme Kinas «falske informasjoner» om koronautbruddet.

USA var WHOs klart største bidragsyter. Om Trump nå skal betale det samme som Kina, vil det si at USA betaler en tidel av de 400 millioner dollar de betalte i året tidligere.

WHO avholder sitt årsmøte i Genève neste uke. Årsmøtet som vanligvis varer i tre uker, skal nå avholdes som en videokonferanse på to dager og skal fokusere utelukkende på koronakrisen. (NTB)

----------------------------

06:00 16. mai

Over 500 døde i Aden på åtte dager

Over 500 mennesker har dødd den siste uka i havnebyen Aden i Jemen. Mange av dem hadde pustevansker, og frykten er at koronaviruset er ute av kontroll.

En graver sier han aldri har sett en så stor strøm av døde i en by som har hatt mange blodige slag i løpet av fem års borgerkrig i landet. Han sier det kommer 10–15 døde hver dag, 10 ganger mer enn normalt.

Mange sykehus og helsestasjoner i byen er stengt etter at det medisinske personellet rømte av frykt for smitte, grunnet stor mangel på smittevernutstyr.

Hvis man mistenkes for å være smittet av koronaviruset og befinner seg i Aden, er det mest sannsynlige at man får vente hjemme på å dø, sier Mohammed Roubaid, som leder byens helsevesen.

Offisielt er det bare 106 smittede og 15 koronadødsfall i den sørlige delen av Jemen. Houthi-opprørerne som har kontroll i nord, sier det bare er to smittede og ett dødsfall der – en somalisk migrant. (NTB)

--------------------------------
14:00 15. mai

Malariamedisin virker ikke mot koronaviruset

Malariamedisinen hydroksyklorokin viser ingen positiv effekt i behandling av covid-19-pasienter, viser to nye studier fra Frankrike og Kina.

181 koronapasienter innlagt med lungebetennelse, og som har trengt oksygentilførsel, har deltatt i den franske studien. I den kinesiske studien deltok 150 pasienter.

Konklusjonen fra begge studiene er at medisinen ikke ga positiv effekt.

Medisinen har blitt nevnt av USAs president Donald Trump som mulig behandling av covid-19-pasienter. Tidlige laboratorieforsøk viste at hydroksyklorokin kunne ha positiv virkning. (NTB)

--------------------------------
08:00 15. mai

Operasjoner utsettes verden rundt

Pandemien kan føre til at 28,4 millioner operasjoner avlyses eller utsettes globalt, noe som kan gi dødelig utgang for kreftpasienter, ifølge en ny rapport.

– Pasienters tilstand kan bli dårligere, noe som forverrer livskvaliteten deres mens de venter på operasjon, sier Aneel Bhangu, rådgivende kirurg ved NIHR Global Health Research Unit on Global Surgery ved University of Birmingham.

– I noen tilfeller, for eksempel kreft, kan utsatte operasjoner føre til en rekke unødvendige dødsfall, sier Bhangu, som sammen med andre leger og akademikere fra elleve land står bak rapporten som ble lagt fram torsdag. (NTB)

-----------------------
07:30  15. mai

Korona avdekket i rohingya-flyktningleir i Bangladesh

En flyktning i rohingya-leiren i Bangladesh har fått påvist koronasmitte.

Dermed er det første virustilfellet bekreftet i leiren, der det bor nesten én million flyktninger, opplyste lokale helsemyndigheter torsdag.

En lokal innbygger i området har også fått påvist smitte, og de to tilfellene følges nå opp med tanke på smittesporing og andre tiltak.

Helseeksperter har lenge advart om at viruset kunne spre seg til den fullpakkede leiren i Cox's Bazar i Bangladesh, der store deler av det muslimske rohingya-folket har bodd siden de flyktet fra militæroffensiven i Myanmar for snart tre år siden. (NTB)

---------------------

05:00 15. mai

Sykehus i Jemen stenger på grunn av koronafrykt

De fleste sykehusene i havnebyen Aden i Jemen har stengt dørene og vil ikke ta imot koronapasienter, ifølge Redd Barna.

Minst 385 mennesker med symptomer på koronasmitte har ifølge hjelpeorganisasjonen dødd i Aden den siste uka.

– Pasienter går fra sykehus til sykehus, men slipper ikke inn, forteller Redd Barnas programsjef i Jemen, Mohammed Alshamaa.

– Vi hører om familier som har mistet to eller tre kjære de siste ukene. Dette viser at pandemien er i ferd med å feste grepet i landet, sier han.

Nekter å ta imot

De fleste private sykehusene i Aden har enten stengt dørene, eller vil bare behandle pasienter som ikke har tegn til feber eller luftveisproblemer, ifølge Alshamaa.

Byens to største offentlige sykehus har fortsatt åpne akuttmottak, men nekter også å ta imot pasienter med symptomer på koronasmitte. (NTB)

----------------

01:00 15. mai

Chile forbereder seg – graver tusenvis av graver

Koronasmitten sprer seg i Chile. Klar over den kraftige økningen, opplyser myndighetene at den største kirkegården i hovedstaden klargjør for flere tusen døde.

Chiles infeksjonsrate steg kraftig denne uka, noe som fikk regjeringen til å pålegge Santiagos sju millioner innbyggere å holde seg hjemme fra fredag.

Landet registrerte mellom 350 og 500 nye smittetilfeller per dag fram til forrige helg, mens det onsdag ble registrert 2.600 tilfeller på ett døgn og omtrent like mange torsdag. Det offisielle antallet dødsfall som knyttes til koronaviruset er 368.

Kirkegårdsdirektør Rashid Saud ved den største kirkegården i Santiago, sier imidlertid at de ved å se til andre land innser at det vil komme et stort antall døde, og at de har forberedt seg ved å grave rundt 2.000 graver siden 3. mars. (NTB)

-------------------
14:25 14. mai

Verdensledere krever gratis koronavaksine for alle

En fremtidig vaksine mot covid-19 må gjøres gratis tilgjengelig for alle folk i alle land, krever en rekke nåværende og tidligere verdensledere i et opprop.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa og Pakistans statsminister Imran Khan er blant de 140 som har signert det felles brevet, som er sendt i forkant av årsmøtet i Verdens helseorganisasjon (WHO) i neste uke.

– Vi ber om at helseministere på årsmøtet stiller seg bak en folkevaksine mot denne sykdommen. Myndigheter og internasjonale partnere må samle seg rundt en global garanti som sikrer at når en sikker og effektiv vaksine er utviklet, så blir den produsert raskt i stort antall og blir gjort tilgjengelig for alle folk, i alle land, gratis, heter det i brevet.

– Det samme gjelder alle behandlinger, diagnostisering og annen teknologi for covid-19, heter det videre. (NTB)

-----------------------
12:30 14. mai

Koronasmitte oppdaget i to store flyktningleirer i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser er svært bekymret over at det er oppdaget koronasmitte i Sør-Sudans største flyktningleir i Bentiu, samt i en annen leir i hovedstaden Juba.

– De sliter allerede med farlige leveforhold i en overfylt leir. Opp til tolv familiemedlemmer bor sammen i små telt. Det er lite vann og såpe. Hygienetiltak som vanlig håndvask er praktisk talt umulig, sier Claudio Miglietta, Leger Uten Grensers landskoordinator for Sør-Sudan.

I tillegg har mange av dem sykdommer som malaria, lungebetennelse, tuberkulose, hiv og underernæring, noe som gjør at de har høy risiko for å få et alvorlig sykdomsforløp ved koronasmitte, opplyser Miglietta. (NTB)

------------------

12:15 14. mai

WHO advarer at viruset kan ha kommet for å bli

Det kan være at vi må lære oss å leve med koronaviruset, slik vi har gjort det med hiv, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Advarselen kommer mens det globale dødstallet nærmer seg 300.000.

– Dette viruset kan bli nok et endemisk virus i samfunnet, som kanskje aldri blir borte, sier krisesjef Michael Ryan i WHO.

– Hiv har ikke blitt borte, men vi har lært oss å avfinne oss med viruset, legger han til.

Sannsynligheten for at viruset ikke blir borte, har gitt regjeringer verden rundt den vanskelige oppgaven med å balansere mellom nedkjemping av viruset og å få økonomien i gang igjen. (NTB)

-------------
09:25  14. mai

Burundi utviser WHO-topp

Burundi har beordret utvisning av landets topprepresentant for Verdens helseorganisasjon (WHO) og tre andre eksperter som koordinerer koronainnsatsen i landet.

De fire er erklært persona non grata og må derfor forlate Burundi innen fredag, heter det i et brev fra utenriksdepartementet som nyhetsbyrået AFP har lest. Brevet er datert 12. mai og er adressert til WHOs hovedkvarter i Afrika.

Årsaken til utvisningen er foreløpig ikke kjent.

Burundi har så langt registrert bare 15 smittetilfeller av covid-19 og ett dødsfall, ifølge Worldometers.

----------------------
08:00 14. mai

Pandemien medfører stor psykisk krise, ifølge FN

Koronakrisen er en trussel mot psykisk helse verden over, advarer FN torsdag, og ber om at det tas grep for å demme opp for påkjenningene pandemien medfører.

De fleste land har prioritert fysiske helse de første månedene krisen har utviklet seg, ved å fysisk isolere smittede, spore smitte og skjerme friske. Nå roper FN varsku om den mentale merbelastningen som store deler av verdens befolkning er utsatt for.

– Selv med pandemien under kontroll, vil sorg, angst og depresjon fortsette å påvirke folk og samfunn, sier FNs generalsekretær António Guterres i en video, publisert sammen med en pressemelding fra FN.

Guterres leser UN.jpg

Det offisielle antall døde som var diagnostisert med covid-19 nærmer seg nå 300.000. Guterres trekker fram påkjenningen det er å leve i frykt og angst for at en selv eller noen man en er glad i, skal bli syke eller gå bort.

FN påpeker dessuten alle ringvirkningene som nedstengningene av samfunn har hatt, der isolasjonen, tap av arbeid og inntekt, mangel på kontakt med andre, uvisshet rundt framtiden og angst for ny forverring av forholdene er faktorer som alle kan påføre mye stress.

– Vi vet at den nåværende situasjonen, frykten og usikkerheten, den økonomiske omveltningen, alt forårsaker eller kan forårsake psykisk nedtur, sier leder for Verdens helseorganisasjons avdeling for mental helse og stoffmisbruk, Devora Kestel.

Budskapet fra FN torsdag er at alle land må inkludere tilgang til psykososiale helsetjenester og psykisk krisehjelp når de utformer sin plan for å håndtere koronakrisen. (NTB)

-----------------------------
02:00  14. mai

Mer enn 2.800 innsatte løslatt i Nicaragua

Dagen etter at en innsatt med pusteproblemer døde i fengsel i Nicaragua, overføres over 2.800 innsatte til husarrest, offisielt som en gest før morsdag.

Myndighetene i Nicaragua holder fast ved påstanden om at koronaviruset ikke har spredd seg i det latinamerikanske landet, der det offisielt er registrert 25 smittetilfeller og åtte dødsfall knyttes til covid-19.

Ifølge en venn av nylig avdøde Silvio Pérez (60) har avdøde ennå ikke fått en dødsattest med dødsårsak. Han skal ha snakket med familien rett før han døde og sagt at han var på bedringens vei etter pusteproblemene. Han skal ha blitt gravlagt i hui og hast tirsdag etter å ha dødd på et sykehus i Managua der mistenkte covid-19-tilfeller behandles.

Myndighetene opplyser at eldre og syke innsatte overføres til husarrest før morsdagen søndag, og nevner ikke covid-19.

-------------------------------
01:50  14. mai

FN ber Libya om våpenhvile for å stanse koronaspredning

Sju FN-organisasjoner ber libyske regjeringsstyrker og opprørere legge ned våpnene og ber verden ikke lukke øynene for konflikten i landet under covid-krisen.

Kun 64 tilfeller av koronasmitte er bekreftet i Libya og tre dødsfall er hittil knyttet til covid-19 så langt i det konfliktfylte landet nord i Afrika.

I en felles uttalelse onsdag skriver sju av FNs ledere at tallene, samt spredningen for de få tilfellene rundt i landet, viser at risikoen for videre økning av utbruddet er svært høy i Libya. (NTB)

------------------
01:00 14. mai

FN: Verdensøkonomien krymper trolig med 3,2 prosent i år

Koronapandemien vil trolig føre til at verdensøkonomien krymper med 3,2 prosent i år, den største tilbakegangen siden 1930-tallet, anslår FN.

I januar anslo FN at verdensøkonomien ville vokse med 2,5 prosent i 2020, men det var før koronaviruset gjorde sitt inntog og land etter land ble tvunget til å stenge ned.

I sin siste analyse spår FN at den endelige prislappen for pandemien, fordelt over inneværende og neste år, blir på 86.000 milliarder kroner.

Koronaviruset vil dermed nesten spise opp de siste fire års vekst i verdensøkonomien, heter det i FN-rapporten World Economic Situation and Prospects.

Fattige land vil bli aller hardest rammet, og FN anslår at ytterligere 34,3 millioner mennesker vil ende i ekstrem fattigdom som følge av pandemien, 56 prosent av dem i Afrika.

Fram mot 2030 vil ytterligere 130 millioner mennesker havne i ekstrem fattigdom, noe som vil svekke håpet om å nå målet om å utrydde sult og ekstra fattigdom innen tiåret er omme. (NTB)

-------------

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 14.05.2020 08.07.28 Sist oppdatert: 16.05.2020 08.57.58