Afghanere med ansiktsmasker i hovedstaden Kabul i april. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Norge blir med i ny vaksineallianse

Al-Shabaab oppretter behandlingssenter for koronavirus i Somalia * Norge blir med i ny vaksineallianse * FN sjokkert over meldinger om funn av massegraver i Libya * ICC: Trump-sanksjoner er uakseptabelt * Frykt og usikkerhet preger India på grunn av landets virushåndtering * Over 70.000 koronadødsfall i Latin-Amerika * Valget på Sri Lanka utsatt til august '1.200 mexicanere døde av covid-19 i USA

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 12.06.2020 12.20.31

15:00 12. juni

Al-Shabaab oppretter behandlingssenter for koronavirus i Somalia

Ekstremistgruppa al-Shabaab tar spredningen av koronaviruset i Somalia på alvor. De har nå opprettet et behandlingssenter med muligheter for isolasjon.

Behandlingssenteret er opprettet i den sørlige byen Jilib og vil også ha en døgnåpen hjelpetelefon.

– Jeg oppfordrer folk med symptomer til å komme til det medisinske anlegget og unngå å smitte andre muslimer, sier Sheikh Mohamed Bali, som er en høytstående tjenesteperson i gruppa.

Gruppa har nektet å ta imot hjelp fra myndigheter og internasjonale organisasjoner til tross for gjentatte advarsler om at de opererer i et høyrisikoområde.

Ekstremistgruppa er tilknyttet al-Qaida og gjennomfører jevnlig angrep i Somalia. (NTB)

---------------------------
09:30 12. juni

Norge blir med i ny vaksineallianse

Norge allierer seg med flere europeiske land for å sikre tilgang til koronavaksine.

Over hele verden utkjempes det en kamp for å få ferdig en vaksine mot koronaviruset. Spørsmålet er hvor i verden vaksinen blir utviklet.

For å øke sjansen for å få en ferdig vaksine til Norge, blir Norge med i en ny europeisk vaksineallianse (Inclusive Vaccine Alliance) sammen med Frankrike, Tyskland, Nederland og Italia, skriver NRK.

Helseminister Bent Høie (H) sier det fort kan bli en kamp der alle kjemper mot alle for å få tak i vaksinen, og at det derfor er viktig at landene står sammen for å sikre en solidarisk fordeling – og for å sikre at Europa får sin andel av vaksinen.

Dersom vaksinen blir utviklet i USA eller Asia, sier Høie at det vil være mulig å inngå avtaler med selskapene, og at det derfor er viktig at landene står sammen.

– Da har vi større muligheter i forhandlingene med disse selskapene, sier helseministeren.

Alliansen skal også sikre at også fattige land får koronavaksine, gjennom et samarbeid med en egen finansieringsordning for vaksiner til utviklingsland, men Kirkens Nødhjelp mener alliansen kan skyve verdens fattige bakerst i vaksinekøen.

De frykter at den nye vaksinealliansen først og fremst vil jobbe for å sikre en vaksine for rike medlemmer av alliansen i Europa.

– Hvis dette stemmer, kan det undergrave muligheten for å nå den uttalte norske målsettingen om rettferdig global fordeling av en fremtidig koronavaksine, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

– Nå som mange rike land går sammen om å kjøpe opp framtidig vaksineproduksjon, er det etter vår oppfatning en reell fare for at flertallet av jordens befolkning ikke får noen covid-19-vaksine i det hele tatt. En slik tilslutning fra norsk side står i skarp kontrast til den linje Norge har stått for så langt, og er etter vår oppfatning svært uheldig og usolidarisk, sier Høybråten. (NTB)

------------------------
07:00 12. juni

FN sjokkert over meldinger om funn av massegraver i Libya

Minst åtte massegraver skal være funnet i områder som inntil nylig var kontrollert av opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits i Libya.

– Det er med skrekk vi registrerer rapportene om funn av minst åtte massegraver de siste dagene, de fleste av dem i Tarhuna, heter det i en uttalelse fra FNs operasjon i Libya.

– Internasjonal lov pålegger myndighetene å straks gjennomføre en effektiv og åpen etterforskning, heter det videre.

Flere av massegravene er funnet nær Tarhuna, sørøst for hovedstaden Tripoli, som ble gjenerobret fra LNA-militsen av regjeringsstyrker 5. juni.

-----------------------------
06:30  12. juni

ICC: Trump-sanksjoner er uakseptabelt

Den internasjonale straffedomstolen ICC sier det er uakseptabelt at USA innfører sanksjoner mot ICC-ansatte som etterforsker amerikanere for krigsforbrytelser.

Trump og USA kunngjorde torsdag at det innføres sanksjoner mot ICC-ansatte som etterforsker amerikanere for krigsforbrytelser i Afghanistan.

Eventuelle eiendeler ICC-personell involvert i slik gransking måtte ha i USA, vil bli frosset, og det er også innført visumrestriksjoner både for dem det gjelder og deres familiemedlemmer.

– Vi akter ikke å stå på sidelinjen når våre folk trues av en slik kengurudomstol, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo da han kunngjorde sanksjonene.

ICC sier i en uttalelse at dette er Washingtons siste av flere uhørte angrep på domstolen. (NTB)

------------------------
10:00  11. juni

Frykt og usikkerhet preger India på grunn av landets virushåndtering

Antallet nye smittetilfeller i India skyter i været, samtidig som landet gradvis har begynt å gjenåpne samfunnet etter to måneder med nedstengninger.

De siste dagene har indiske helsemyndigheter registrert opp mot 10.000 nye smittetilfeller daglig.

Til tross for at smittetilfellene øker voldsomt, har myndighetene allerede lettet på enkelte av restriksjonene. Blant annet har restauranter, kjøpesentre og religiøse steder blitt gjenåpnet.

Landet innførte en omfattende nedstengning 25. mars, da det bare var registrert 657 nye smittetilfeller og tolv dødsfall knyttet til covid-19.

India har nå til sammen registrert 286.579 smittetilfeller, noe som er det femte høyeste i verden. Det er også registrert 8.102 dødsfall knyttet til covid-19. (NTB)

-------------------
01:00 11. juni

AFP: Over 70.000 koronadødsfall i Latin-Amerika

Antall dødsfall som knyttes til covid-19 i Latin-Amerika har passert 70.000. Det viser en oversikt fra nyhetsbyrået AFP.

AFP har onsdag innhentet de sist registrerte dødstallene fra latinamerikanske lands myndigheter.

Brasil, regionens hardest rammede land, står for nesten 40.000 av de over 70.000 dødsfallene som knyttes til covid-19. Landet har registrert 1.274 dødsfall det siste døgnet.

Pandemiens episenter var først i Kina, flyttet seg deretter til Europa og over Atlanterhavet til USA. Nå er det Latin-Amerika og det sørøstlige Asia som har de fleste nye smittetilfellene, ifølge WHO. (NTB)

-----------------------------
14:00  10. juni

Valget på Sri Lanka utsatt til august

Sri Lanka har satt ny valgdato for tredje gang under koronapandemien etter at presidenten oppløste landets nasjonalforsamlingen i mars.

Sri Lanka har vært uten nasjonalforsamling siden den ble oppløst av president Gotabaya Rajapaksa i mars.

Den nye datoen, 5. august, vil ifølge valgkommisjonens medlem Ratnajeevan Hoole gi Sri Lanka tid til å forberede valget i henhold til retningslinjer fra helsemyndighetene.

De to første valgdatoene, 25. april og 20. juni, ble begge utsatt av valgkommisjonen på grunn av koronautbruddet.

Situasjonen har ført til konstitusjonell usikkerhet i det sørasiatiske landet, men srilankisk høyesterett avviste i forrige uke opposisjonen og aktivistgruppers begjæring om å annullere presidentens ordre om å oppløse nasjonalforsamlingen. (NTB=

-----------------------
11:00 10. juni

1.200 mexicanere døde av covid-19 i USA

Over 1.200 mexicanere er døde av koronavirus i USA. Ytterligere tolv er døde andre steder i verden, fem av dem i Canada, sier Mexicos utenriksminister.

Etter at pandemien førte til stengte grenser i hele verden, hentet Mexico hjem drøyt 14.600 personer, nesten 4.00 av dem fra Europa, sier utenriksministeren. Rundt 12 millioner personer født i Mexico bor i USA. I tillegg er det 26 millioner andre- og tredjegenerasjons mexicanere i landet.

Med over 120.000 smittede og 14.000 døde er Mexico ett av de hardest rammede landene i Latin-Amerika.

------------------------------
01:00 10. juni

Minst 59 drept i angrep nordvest i Nigeria

Minst 59 personer er drept i et angrep mot en landsby i delstaten Borno nordøst i Nigeria, ifølge lokale myndigheter.

Det antas at angriperne er medlemmer av Den islamske staten Vest-Afrika provinsen (ISWAP), som er en utbrytergruppe fra Boko Haram. De kjørte inn i den avsidesliggende landsbyen Felo i Gubio-distriktet rundt klokka 14 og skjøt og kjørte i hjel innbyggere som forsøkte å rømme unna. (NTB)

--------------------------

01:00  10. juni

Nigeria knytter 600 av nesten 1.000 uforklarlige dødsfall til covid-19

Nigeria sier minst 600 personer i landets nest største by som døde uten fastsatt dødsårsak i april, trolig døde av covid-19.

Helseminister Osagie Ehanire sier 979 people døde i Kano i april av det som da ble beskrevet som en «mystisk sykdom».

Det ble da sagt at firedoblingen i dødsraten ikke kunne skyldes koronavirus, men måtte være sammenfall av andre sykdommer og lidelser som malaria, meningitt, diabetes og høyt blodtrykk.

Regjeringen beordret granskning, og etter intervjuer med pårørende og leger bekreftes det nå at minst 600 av dødsfallene kan knyttes til covid-19 likevel. (NTB)

------------------------------

19:00 9. juni

Krigsforbrytertiltalt Darfur-leder overga seg til ICC

Militslederen Ali Kushayb, som i 13 år har vært etterlyst for krigsforbrytelser i Darfur, har overgitt seg til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Kushayb, som egentlig heter Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, meldte seg selv for myndighetene i Den sentralafrikanske republikk og er nå i ICCs varetekt, heter det i en kunngjøring fra domstolen i Haag.

63-åringen var en av toppene i den fryktede Janjaweed-militsen som terroriserte sivilbefolkningen i Darfur-regionen i Sudan tidlig på 2000-tallet.

Han ble etterlyst av ICC i 2007 og anklaget for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Kushayb er tiltalt for 504 drap, 20 tilfeller av voldtekt og for å ha bidratt til å drive 41.000 mennesker på flukt.

I ett av angrepene Janjaweed-militsen utførte under Kushaybs kommando, ble 150 mennesker drept, 30 av dem barn, i løpet av halvannen time, ifølge et øyenvitne som overlevde. (NTB)

--------------------------

18:00  9. juni

Beordrer Brasils regjering til å offentliggjøre koronatall

Brasils høyesterett har beordret landets regjering til igjen å offentliggjøre tall på smittede og døde i koronapandemien.

Regjeringen til president Jair Bolsonaro sluttet i helgen å opplyse om disse tallene.

Men mandag besluttet en høyesterettsdommer at daglige tall på nye smittetilfeller og dødsfall må offentliggjøres. Begrunnelsen er at det er nødvendig for å beskytte folkehelsen.

President Jair Bolsonaro er kjent for sin standhaftige motstand mot smitteverntiltakene som landets guvernører har innført. (NTB)

--------------------------
12:10  9.juni

Opposisjonsleder i Tanzania til sykehus etter vold

Formannen i Tanzanias fremste opposisjonsparti er sendt til sykehus etter å ha blitt overfalt og utsatt for vold av ukjente gjerningsmenn.

Det meldes om at Freeman Mbowe ble angrepet av tre personer som brakk beinet hans. Han er fortsatt på sykehus, sier politisjef Gilles Muroto til lokale medier tirsdag. Han sier politiet jobber med saken.

Også partifunksjonærer bekrefter angrepet på Mbowe. (NTB)

-----------------------
18:15 8.juni

Verdensbanken: Den største kollapsen på 150 år

Koronapandemien har forårsaket den største og mest omfattende økonomiske kollapsen siden 1870, ifølge Verdensbanken.

Kollapsen kommer til tross for at mange land har bevilget enorme krisepakker og innført rause støtteordninger, konstaterer Verdensbanken i sin siste Global Economic Prospects-rapport.

Rapporten anslår at verdensøkonomien i år vil krympe med 5,2 prosent, den verste resesjonen siden 1945–46 da verdensøkonomien krympet med 13,8 prosent.

Senest i januar anslo banken at verdensøkonomien ville vokse med 2,5 prosent i inneværende år.

Ettersom så å si alle land i verden nå er hardt rammet økonomisk, er kollapsens omfang enda større enn ved utgangen av andre verdenskrig, faktisk den største på 150 år, ifølge Verdensbanken.

Mens inntekten per capita i verden falt med 2,9 prosent under finanskrisen i 2009, ventes den å falle med 6,2 prosent i år, ifølge Verdensbankens analyse.

Banken anslår at mellom 70 og 100 millioner mennesker vil bli kastet ut i ekstrem fattigdom som følge av pandemien, mens det forrige anslaget lød på 60 millioner. (NTB)

-----------------------------
13:15  8. juni

Snart ikke mer plass på sykehusene i Afghanistan

Sykehusene i Afghanistan er i ferd med å bli overfylt av koronapasienter. Myndighetene frykter landet står ved randen av en katastrofe.

Helsevesenet er i utgangspunktet i dårlig stand etter mange år med krig i et av verdens fattigste land.

Nå blir situasjonen raskt verre etter hvert som koronaviruset brer seg i befolkningen.

– Nesten alle sykehussengene er i bruk. Vi har snart ikke mer kapasitet, sa helseminister Ahmad Jawad Osmani under en pressekonferanse i helgen.

Hovedstaden Kabul er blitt episenteret for virusutbruddet i Afghanistan.

– En katastrofe er i anmarsj, sa hovedstadsprovinsens guvernør Mohammad Yaqub Haidari under pressekonferansen. (NTB)

----------------------------
04:20  8. juni

Cuba erklærer kontroll på koronaviruset

Cubas president Miguel Díaz-Canel har kunngjort at koronaviruset er under kontroll for deres del, etter åtte døgn på rad uten nye registrerte covid-dødsfall.

Uttalelsen søndag legger grunnen for en oppfølging til uka om at Cuba nå letter restriksjonene og gradvis åpner opp landet igjen etter nedstengningen.

Med sine 11,2 millioner innbyggere har Cuba registrert litt under 2.200 smittetilfeller og 83 dødsfall relatert til covid-19.

Hittil er 1.862 personer registrert som friske igjen.

Díaz-Canel understreket lørdag at landet ikke kan slappe helt av så lenge folk fremdeles blir smittet. Han påpekte at det den siste uka var flere nye smittetilfeller enn det har vært ukene før. (NTB)

-----------------------

8. juni

Brasil har fjernet koronatall

Brasil har fjernet smittetall og dødsfall knyttet til koronapandemien fra regjeringens hjemmeside. Kritikere kaller det et forsøk på å skjule sannheten.

Beslutningen ble tatt lørdag etter at eksperter i lang tid har rettet kraftig kritikk mot landets koronastatistikk. De har ment at den er svært mangelfull og i enkelte tilfeller manipulert, og at det muligens aldri vil bli mulig å forstå hvor hardt rammet Brasil er av pandemien. (NTB)

--------------------------

Nesten 10.000 nye koronainfeksjoner i India på et døgn

Nok en gang har India opplevd en rekordhøy økning i antall koronatilfeller på ett døgn. Likevel går det mot gjenåpning av kjøpesentre og hoteller mandag.

Søndag rapportert myndighetene at ytterligere 9.971 personer har fått påvist koronaviruset siden dagen før. Nok en gang er økningen rekordhøy, bare én dag før landet planlegger å lempe på smittevernrestriksjonene.

I ti uker har store deler av India vært nedstengt, noe som har rammet landets fattigste spesielt hardt. Mange står nå uten jobb og inntekt, og landets statsminister Narendra Modi har gjort det klart at økonomien nå må prioriteres.

India har gått forbi Spania og ligger nå på femteplass på listen over land som er hardest rammet av pandemien. Antall smittetilfeller har nådd 246.628, hvorav 6.926 personer er døde.

Smittespredningen er spesielt stor i de tett befolkede millionbyene New Delhi, Mumbai og Ahmedabad. (NTB)

Publisert: 08.06.2020 08.23.49 Sist oppdatert: 12.06.2020 12.20.31