Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.  Coronavirus;COVID-19, Coronavirus, COVID-19

Den berømte Kristusstatuen i Rio de Janeiro belyses nå slik at det ser ut som om den har fått munnbind. Lenger nede står det «maske redder» på portugisisk. Foto: Leo Correa/AP/NTB scanpix

Foto: Leo Correa

SISTE NYTT: Interpol-aksjon mot handel med kulturgjenstander

Interpol-aksjon mot handel med kulturgjenstander i 103 land *Kina lar ikke utenlandske eksperter granske virusets opphav * Skolene gjenåpner i Wuhan * Flere storbyer i Brasil innfører nedstengning * En tredel av verdens befolkning kan lide under ekstrem hete i 2070 * WHO har ikke sett bevis for Trumps påstander om koronaviruset * FN bekymret over anklager om overvåking i Colombia * India forlenger nedstengningen i ytterligere to uker * Chile må innføre nye koronatiltak * En tredel av Afghanistans befolkning trues av sult * Covid-19 vil føre til rekordlave utslipp i 2020

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 04.05.2020 07.54.53

-------------------
16:00 6. mai

Interpol-aksjon mot handel med kulturgjenstander i 103 land

101 personer er pågrepet i 103 land, og 19.000 stjålne gjenstander fra krigsområder, museer og arkeologiske utgravinger er kommet til rette, opplyser Interpol.

Den globale aksjonen har ført til beslag av mynter fra ulike tidsperioder, arkeologiske gjenstander, keramikk, historiske våpen, malerier og fossiler, opplyste Interpol onsdag.

Blant annet beslagla tollere i Afghanistan 971 kulturgjenstander på flyplassen i Kabul, idet de skulle sendes på en flygning til Istanbul.

Spansk og colombiansk politi fant en rekke sjeldne gjenstander fra før-colombiansk tid. Husransaking i Bogota førte til beslag av ytterligere 242 før-colombianske gjenstander, det største beslaget i landets historie.

I Argentina beslagla politiet 2.500 mynter etter å ha etterforsket nettsalg, mens politiet i Latvia beslagla 1.375 mynter.

Handel med kulturgjenstander muliggjør hvitvasking, svindel og finansiering av organiserte kriminelle nettverk, forteller Interpols generalsekretær Jürgen Stock.

---------------------------

13:30 6.mai

Kina lar ikke utenlandske eksperter granske virusets opphav

Kina kaller USAs påstander om koronavirusets opphav for grunnløse, men vil ikke ha internasjonale eksperter på besøk før pandemien er over.

– Vår øverste prioritet er nå å kjempe mot pandemien helt til vi endelig har seiret, sier Kinas ambassadør til FN i Genève, Chen Xu.

– Før vi kan si om og når en invitasjon til internasjonale eksperter kommer, må vi ha prioriteringene klare og vi behøver også den riktige atmosfæren, sier han.

USAs utenriksminister Mike Pompeo fastholder at koronaviruset ble født på et laboratorium i den kinesiske byen Wuhan og hevdet søndag at det foreligger «enorme beviser» for dette.

Amerikansk etterretning har tidligere konkludert med at viruset ikke er menneskeskapt, og det samme har USAs forsvarssjef Mark Milley. De utelukker derimot ikke at viruset kan ha lekket ut fra Wuhan-laboratoriet ved en ulykke.

Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller de amerikanske påstandene for «spekulative» og USAs ledende epidemiolog Anthony Fauci har stilt seg bak dette og sagt at «alt tyder på» at viruset har et naturlig opphav. (NTB)

-------------------------------
08:00 6.mai

Skolene gjenåpner i Wuhan

Skolene gjenåpner i den kinesiske storbyen Wuhan, der koronaviruset først ble påvist.

Onsdag strømmet de eldste elevene iført ansiktsmasker tilbake til skolene i Kinas Hubei-provins, der de ikke har vært siden januar.

På disiplinert vis holdt de god avstand til hverandre i køen foran skannerne som sjekket om de hadde feber, før de slapp inn i klasserommene der det var ryddet minst 1 meters avstand mellom pultene.

Kina har ikke registrert nye koronadødsfall og knapt nye smittetilfeller på over tre uker og mener nå å ha fått kontroll på viruset som har krevd 4.633 liv i landet. (NTB)

------------------------------------------------
03:00 6.mai

Flere storbyer i Brasil innfører nedstengning

Flere store byer i Brasil, deriblant São Luís, har startet nedstengning for å begrense koronasmitte.

Rundt 1,5 millioner mennesker i Maranhãos hovedstad São Luís og tre nærliggende byer i delstaten er bedt om å holde seg hjemme, og skal ikke forlate boligen med mindre det er høyst nødvendig, som for eksempel ved innkjøp av matvarer.

Parker er stengt, og det er ikke lov å trene utendørs.

São Luís er den første storbyen i Brasil som innfører nedstengning, som foreløpig skal vare i ti dager. Cearás delstatshovedstad Fortaleza har opplyst at de vil følge etter og starte nedstengning av byen fredag.

Myndighetene i Brasil ba allerede i mars innbyggerne om å holde seg hjemme, men uten å innføre konsekvenser for brudd på restriksjonene.

Brasils president Jair Bolsonaro har konsekvent tonet ned alvorsgraden ved viruset, og sagt at folk må gå tilbake til å leve livene sine som normalt, for å forhindre økonomisk krise. Han har også flere ganger gikk sin støtte til demonstrasjoner mot restriksjonene i landet. (NTB)

 
----------------------------------
07:30 5. mai

En tredel av verdens befolkning kan lide under ekstrem hete i 2070

3,5 milliarder mennesker kan slite med å overleve grunnet ekstrem hete om 50 år om verden ikke klarer å kutte klimagassutslippene, ifølge en ny studie.

Studien er utført av forskere fra Wageningen-universitetet i Nederland og publisert i det amerikanske forskningstidsskriftet PNAS.

I studien legges det fram et verst tenkelig scenario der en tredel av den globale befolkningen i 2070 vil bo i områder der den gjennomsnittlige temperaturen vil overstige 29 grader – med mindre de forflytter seg.

– Koronaviruset endret verden på en måte som var vanskelig å forutse for noen måneder siden. Våre funn viser hvordan klimaendringene kan gjøre noe lignende, sier forskningsleder Marten Scheffer i en uttalelse.

Klimaendringene vil ikke komme like fort som endringene koronapandemien har ført til, men til forskjell fra situasjonen verden nå befinner seg i, vil det etter så store klimaendringer ikke være håp om bedring i nær framtid, legger han til.

----------------------------
20:00 4.mai

WHO har ikke sett bevis for Trumps påstander om koronaviruset

Det foreligger ikke bevis for påstandene som at koronaviruset startet på et laboratorium i Wuhan i Kina, fastslår WHOs akuttberedskapssjef Michael Ryan.

– Vi har ikke mottatt noe data eller konkrete bevis fra den amerikanske regjeringen i tilknytning til virusets opprinnelse, sier Ryan på en videosendt pressekonferanse. Han kalte samtidig påstandene for spekulative. (NTB)

---------------------------

12:00 4. mai

FN bekymret over anklager om overvåking i Colombia

FN er bekymret over anklager om at hæren i Colombia overvåker journalister, dommere og menneskerettighetsforkjempere. En fotograf som Bistandsaktuelt har brukt i flere reportasjer er blant de som er blitt overvåket.

FNs høykommissær for menneskerettigheters Colombia-kontor (OHCHR) gir uttrykk for dyp bekymring og understreker at etterretningsaktiviteter ikke må undergrave garantier om å beskytte menneskerettighetene.

FNs bekymring har sammenheng med at magasinet Semana fredag skrev at den colombianske hæren spionerte på minst 130 personer i fjor. Mange av journalistene og fotografene jobber allerede i farlige områder der kritiske artikler om blant miljøkriminalitet kan føre til ubehageligheter.

For å få tilgang på personopplysninger om colombianske og utenlandske journalister, politikere, advokater og organisasjoner, samarbeidet hæren med andre land, ifølge magasinet.

USA er et av landene som Colombias militære har tettest samarbeid med.

Forsvarsminister Carlos Holmes Trujillo fjernet fredag elleve personer i hæren fra sine stillinger som følge av Semanas artikkel, og lørdag åpnet landets riksadvokatembete etterforskning av anklagene. (NTB/ Bistandsaktuelt)

-----------------------------
08:00 4.mai

India forlenger nedstengningen i ytterligere to uker

Store deler av India har vært stengt i seks uker for å bekjempe koronaviruset. Mandag skulle tiltakene avsluttes, men de forlenges nå i to uker til.

Det skjer likevel ikke uten noen lettelser. Landet er delt inn i grønne, oransje og røde soner basert på smittetrykket i hvert område, og i de grønne sonene vil en rekke tiltak trappes ned. Andre steder, blant annet en rekke av Indias største byer, er fortsatt røde soner.

Antallet røde soner har falt siden stengingen ble innført 25. mars, men det har også antallet grønne soner. Hittil har rundt 42.500 fått påvist koronaviruset i India og rundt 1.400 er døde. (NTB)

------------------------------------

08:00 4.mai

Chile må innføre nye koronatiltak

Chile trapper opp koronatiltakene i tre bydeler i hovedstaden Santiago, etter at det ble oppdaget mer enn 1.200 nye smittetilfeller søndag.

Nærmere 20.000 har nå fått påvist koronasmitte i Chile, og det er registrert 260 koronarelaterte dødsfall i landet.

------------------------------------
07:55 4.mai

100.000 koronasmittede i Brasil

Over 100.000 har nå fått påvist koronasmitte i Brasil og tallet på døde har passert 7.000.

Søndag kunngjorde helsedepartementet i landet at det var registrert 4.588 nye smittetilfeller og 275 dødsfall det siste døgnet. Dermed er antallet bekreftede smittetilfeller 101.147 og antallet dødsfall 7.025.

Bare en brøkdel av tilfellene og dødsfallene fanges trolig opp av myndighetenes statistikk, noe som også trolig er tilfelle i en rekke andre land i Latin-Amerika, Afrika og Asia. (NTB)

-------------------------------------
07:45 4.mai

En tredel av Afghanistans befolkning trues av sult

Sju millioner afghanske barn og flere millioner voksne risikerer matmangel i de kommende månedene på grunn av koronapandemien.

Mange afghanere mangler arbeid på grunn av koronarestriksjonene, og matprisene har ifølge Redd Barna steget kraftig den siste tiden. Bare den siste måneden har prisene på hvetemel og matolje økt med 23 prosent.

Mange afghanere er løsarbeidere og har ikke noe sosialt sikkerhetsnett. Under koronapandemien har de derfor mistet mye av, eller hele inntekten sin.

Allerede før koronakrisen anslo FN at 5,26 millioner afghanske barn trengte en eller annen form for humanitær hjelp. I tillegg har landet et av verdens svakeste helsesystemer. Det finnes kun 0,3 leger per 100.000 innbyggere.

Afghanske barn som blir syke står derfor foran en svært vanskelig situasjon.

– Vi er svært bekymret for at denne pandemien vil føre til en fullstendig storm av sult, sykdom og død i Afghanistan, med mindre verden handler nå for å sikre at sårbare barn og deres familier får nok mat på bordet. Det gjelder særlig de som bor i isolerte strøk og de fattige i byene, sier Redd Barnas landdirektør Timothy Bishop. (NTB)

---------------------

05:45 4.mai

Covid-19 vil føre til rekordlave utslipp i 2020

Koronapandemien er ventet til å føre til et rekordfall på 8 prosent i globale karbonutslipp i år. Lavere etterspørsel etter kull, olje og gass er årsaken.

Det kommer fram i en ny analyse fra Det Internasjonale Energibyrået (IEA).

IEAs rapport Global Energy Review er basert på analyser av etterspørsel etter elektrisitet over mer enn hundre dager, og det er beregnet at den globale energietterspørselen vil falle med 6 prosent i 2020, sju ganger mer enn under finanskrisen i 2008, og det største fallet på ett enkelt år siden andre verdenskrig.

Det tilsvarer å miste hele energietterspørselen fra India, verdens tredje største energikonsument, påpekes det i rapporten.

Totalt er energirelaterte karbonutslipp ventet å falle med nesten 8 prosent. (NTB)

 

---------------------------------------

Publisert: 04.05.2020 07.54.53 Sist oppdatert: 04.05.2020 07.54.53