Amnestys hovedkontor i India, i byen Bengaluru. Foto: Aijaz Rahi / AP / NTB

SISTE NYTT: Amnesty trekker seg ut av India

Amnesty trekker seg ut av India * Colombia-geriljaen klar til å forhandle igjen * Regjeringskritisk journalist drept i Honduras * Chile åpner opp etter langvarig nedstengning * Togo får sin første kvinnelige statsminister * Pakistansk opposisjonsleder pågrepet for hvitvasking * Verdensledere erklærer naturkrise * Barn i Beirut risikerer å miste skolegang * Over 6 millioner koronasmittede i India * Taliban hevder å ha trappet ned volden * G20-møtet i Saudi-Arabia blir online * Malis tidligere utenriksminister utnevnt til midlertidig statsminister

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 29.09.2020 07.08.22

29.09.20 10:25

BBC: bombe festet på esel brukt til å angripe nigeriansk guvernør

Militante personer med koblinger til terrorgruppen IS brukte eksplosiver bundet til et esel til å angripe guvernøren i delstaten Borno og hans konvoi nordøst i Nigeria, melder BBC.

Guvernør Babagana Zulum var på vei tilbake til byen Maiduguri fra småbyen Baga. Der hadde han vært med på å følge hundrevis av flyktninger tilbake til byen de forlot i 2014 som følge av dødelige terrorangrep.

Da soldatene oppdaget eselet, åpnet de ild mot dyret. Eksplosivene gikk av, og de militante ekstremistene kom ut fra skjulestedene sine og åpnet ild mot konvoien, får BBC opplyst av en av offiserene fra guvernørens konvoi.

Noen av angriperne ble drept under skuddvekslingen som fulgte. Verken guvernøren eller andre personer i konvoien ble skadet.

Søndagens angrep ble utført kun to dager etter at guvernøren overlevde et annet angrep da han var på reise til et område i nærheten av Tsjad-sjøen. Minst atten mennesker ble drept i det angrepet, blant dem fire sivile og fjorten politibetjenter og soldater.

Terrorgruppen som utførte angrepet kaller seg for Den vestafrikanske provinsen i den islamske stat (ISWAP). Gruppen var tidligere en del av Boko Haram, en islamistgruppe som har utført et økende antall angrep i Nigeria de siste månedene (BBC).

-------------------------------------------------

09:15  29.september

Amnesty trekker seg ut av India

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har sagt opp alle sine ansatte i India og avslutter alt arbeid i landet.

Bakgrunnen er represalier fra indiske myndigheter, som ifølge Amnesty har frosset organisasjonens bankkontoer på grunn av mistanke om brudd på lover mot utenlandsk involvering.

Amnesty anklager myndighetene for å drive en heksejakt på menneskerettighetsorganisasjoner. De mener også at Amnestys pengeinnsamlingsmodell blir framstilt som hvitvasking fordi organisasjonen utfordrer myndighetene i spørsmål om åpenhet og menneskerettighetsbrudd i forbindelse med sekteriske opptøyer i New Delhi og situasjonen i Kashmir.

Indiske myndigheter ville tirsdag ikke bekrefte hvorvidt de har frosset Amnestys bankkontoer i landet. Også i 2018 ble organisasjonens kontorer utsatt for en razzia og kontoer frosset. (NTB)

-------------------------
06:45 29.september

Colombia-geriljaen klar til å forhandle igjen

ELN-geriljaen ønsker å gjenoppta forhandlingene med Colombias regjering og tilbyr en våpenhvile, sier gruppas sjefforhandler.

Regjeringens beslutning om å avbryte forhandlingene i 2019 betyr ikke at all kontakt er brutt, sier Israel Ramirez Pineda, bedre kjent som Pablo Beltran. ELN har foreslått en våpenhvile og er rede til å forhandle hvor som helst, sier han.

Etter at regjeringen undertegnet en fredsavtale med den mye større FARC-geriljaen i i 2016, er ELN den eneste gjenværende geriljabevegelsen i landet med rundt 2.600 krigere.

President Ivan Duque avbrøt forhandlingene i Havanna etter at ELN påtok seg ansvaret for et angrep på et politiakademi i Bogota i 2019 som kostet 22 politistudenter livet.

Men Cuba har nektet å utlevere ELN-medlemmer som hadde reist til Cuba for å delta i forhandlingene. (NTB)

----------------------------

05:30  29.september

Regjeringskritisk journalist drept i Honduras

En journalist som var sterkt kritisk til myndighetene i Honduras, ble søndag skutt og drept. 87 journalister er drept i landet de siste 20 årene.

Luis Almendares var på vei fra bilen sin til en butikk i byen Comayagua da han ble skutt en rekke ganger av to menn på en motorsykkel.

Mens han lå på bakken, klarte han å filme scenen med mobilen sin, men han døde mandag på sykehuset.

Almendares arbeidet tidligere for radio og TV, men hadde de siste årene brukt sosiale medier til skarp kritikk av president Juan Orlando Hernandez og honduransk politi. (NTB)

-----------------------------

03.00 29.september

Chile åpner opp etter langvarig nedstengning

Millioner av mennesker i Chiles hovedstad Santiago kunne mandag ferdes fritt utendørs igjen etter at en streng nedstengning ble opphevet.

Ved å gå til fase tre i en normaliseringsprosess åpnet myndighetene også for at barer, restauranter og regional transport kunne åpnes igjen, én måned før en folkeavstemning om grunnloven som ble innført under diktaturet til Augusto Pinochet.

Skoler og universiteter er fortsatt stengt, og undervisningen foregår over internett. Mange bedrifter ber sine ansatte jobbe hjemmefra, og landets grenser er fortsatt stengt for turister. (NTB)

----------------------------

20:30  28.september

Togo får sin første kvinnelige statsminister

Togos president Faure Gnassingbe har utnevnt landets første kvinnelige statsminister etter at regjeringen i det vestafrikanske landet gikk av.

Victoire Tomegah Dogbe (60) tar over for Komi Selom Klassou, som ga seg fredag.

Dogbe er en nær alliert av presidenten og har vært hans stabssjef siden 2009.

Et regjeringsskifte i Togo har vært planlagt siden 54 år gamle Gnassingbe i februar ble gjenvalgt for en fjerde presidentperiode, men er utsatt som følge av pandemien.

Opposisjonen har stilt spørsmål ved valgresultatet. Gnassingbe vant etter en omstridt grunnlovsendring som åpner for at han kan sitte til 2030.

Han har vært president siden 2005, da faren døde etter 38 år ved makten. (NTB)

--------------------------

20:00 29.september

Pakistansk opposisjonsleder pågrepet for hvitvasking

Shahbaz Sharif, som leder opposisjonen i den pakistanske nasjonalforsamlingen, er pågrepet, anklaget for hvitvasking.

Sharif, som er broren til landets tidligere statsminister, korrupsjonsdømte Nawaz Sharif, ble pågrepet i Lahore mandag. En domstol nektet å løslate ham mot kausjon.

Opposisjonen hevder at pågripelsen var politisk motivert. De viser til at Sharif, som leder partiet Pakistan Muslim League (PMLN), for få dager siden lovet å felle statsminister Imran Khan og hans regjering.

– Vi lar oss ikke skremme av disse arrestasjonene, sier partiets talskvinne Marriyum Aurangzeb.

Shahbaz Sharifs bror Nawaz Sharif var statsminister i tre perioder, men ble tvunget til å gå av etter korrupsjonsanklager i 2017. Han ble dømt til ti års fengsel for korrupsjon, men dommen ble senere omgjort til sju års fengsel.

I november i fjor fikk Sharif innvilget fire ukers permisjon for å gjennomgå en hjerteoperasjon i London. Han returnerte aldri til Pakistan, og Khan-regjeringen opplyste for få dager siden at de vurderer å begjære ham utlevert. (NTB)

 

 

-----------------------------
13:30  28.september

Verdensledere erklærer naturkrise

Verden er i en natur- og klimakrise, advarer ledere fra 64 land. I en kunngjøring mandag forplikter de seg til å reversere tapet av biomangfold innen 2030.

Kunngjøringen kommer i forkant av FNs høynivåmøte om biomangfold onsdag 30. september, i regi av FNs naturpanel IPBES (Den mellomstatlige plattformen for biomangfold og økosystem).

I forkant av møtet har verdenslederne kunngjort at tapet av biologisk mangfold, klimaendringer og forringelse av økosystemer har forårsaket en natur- og klimakrise som krever øyeblikkelig global respons.

Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Canadas statsminister Justin Trudeau, New Zealands statsminister Jacinda Ardern og Storbritannias statsminister Boris Johnson, samt Erna Solberg, er blant lederne som har sluttet seg til kunngjøringen og lovnaden om en drastisk endring i klima- og miljøpolitikk. (NTB)

---------------------------------
08:10  28.september

Barn i Beirut risikerer å miste skolegang

163 skoler i Beirut ble ødelagt som følge av eksplosjonen i august, noe som gjør at minst ett av fire barn kan miste skolegang, ifølge hjelpeorganisasjonen IRC.

Over 85.000 elever var registrert ved skolene som ble ødelagt i den enorme eksplosjonen 4. august, ifølge den internasjonale hjelpegruppen International Rescue Committee (IRC).

Skoleåret i Libanon skal starte opp i midten av oktober.

– Selv om utdanningsdepartementet jobber hardt for å finne plass til barna i nye skoler, er vi bekymret for hvordan dette vil påvirke livene deres, fastslår IRC i en uttalelse. (NTB)

-----------------------------------

08:00  28.september

Taliban hevder å ha trappet ned volden

Taliban hevder å ha trappet ned sine angrep i Afghanistan etter at opprørsgruppen inngikk en avtale med USA i Doha i februar, tross meldinger om det motsatte.

Forhandlingsleder Abdul Salam Hanafi viser til at gruppa ikke har kunngjort noen «våroffensiv», slik den pleier, og at den har latt være å angripe provinshovedsteder og heller ikke gjennomført storstilte angrep i landets største byer.

Han kritiserer samtidig afghanske regjeringsstyrker for å ha trappet opp angrepene, og sier at det har ført til at Taliban har måttet forsvare seg selv.

Hanafi leder Talibans forhandlingsteam i samtalene med den afghanske regjeringen i Doha. De to partene diskuterer nå dagsordenen for samtalene. (NTB)

-----------------------------------
06:10   28.september

Over 6 millioner koronasmittede i India

India passerte søndag 6 millioner koronasmittede og er på god vei til å passere USA som det verst rammede landet i verden.

I de siste 24 timene ble det registrert 88.600 nye koronatilfeller, noe som tross alt er en nedgang etter at rekorden på ett døgn på 97.894 ble satt 16. september.

Likevel ventes India i løpet av få uker å passere USA og bli det hardest rammede landet i verden i rene tall. USA har over 7 millioner smittetilfeller.

Indias helsemyndigheter meldte søndag også om 1.124 nye koronadødsfall. Totalt har 94.503 mennesker dødd av koronaviruset i landet. (NTB)

-----------------------------

04:30  28.september

G20-møtet i Saudi-Arabia blir online

Neste G20-møte 21.–22. november skal holdes online og ikke i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, slik det var planlagt.

Saudi-Arabia har for tiden formannskapet i G20 og opplyste mandag at de vil bygge på erfaringene fra det vellykkede spesialmøtet i G20 i mars og på resultatet av et over 100 virtuelle arbeidsgrupper og ministermøter.

De 20 medlemmene av G20 representerer 85 prosent av verdensproduksjonen og 75 prosent av verdenshandelen. Blant medlemmene er både EU, USA, Kina og Russland. Møtene bringer sammen ledere fra både i-land og utviklingsland fra alle verdensdeler. (NTB)

------------------------------

28.september

Malis tidligere utenriksminister utnevnt til midlertidig statsminister

Moctar Ouane, Malis tidligere utenriksminister, er nå utnevnt til landets midlertidige statsminister fram til et nytt valg blir avholdt.

64 år gamle Ouane satt som utenriksminister fra 2004 til 2011 under daværende president Amadou Toumani Toure.

Tidligere forsvarsminister Bah N'Daw (70) ble før helgen tatt i ed som midlertidig president etter militærkuppet i august. N'Daw skal sitte i en overgangsperiode før et nyvalg i landet, som han har lovet vil bli avholdt innen 18 måneder.

Den nye regjeringen ventes å bli kunngjort på tirsdag, ifølge militærjuntaen, som har styrt siden kuppet i forrige måned.

Juntaen tok makten i midten av august og avsatte president Ibrahim Boubacar Keita. Kuppet skjedde etter flere måneder med protester mot president Keita. Bakgrunnen for protestene var et omstridt parlamentsvalg i vår, økonomiske problemer, misnøye med korrupsjon og frustrasjon over stadige angrep fra islamistopprørere.

Malis naboland hadde nå på forhånd insistert på at juntaen skulle utnevne en sivil som leder for den nye regjeringen. Dette var betingelsen for at de skulle heve sanksjonene som ble innført like etter kuppet. (NTB)

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.09.2020 07.55.30 Sist oppdatert: 29.09.2020 07.08.22