Lastebiler venter ved grensestasjonen Beitbridge mellom Sør-Afrika og Zimbabwe. Det er vanligvis den travleste grensestasjonen mellom landene, men er stengt som følge av pandemien. Foto: Jerome Delay, AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Korona-forbud mot sigarettsalg i Sør-Afrika ga smugleroppsving

Amnesty kritiserer indisk politi for voldsbruk under opptøyer i New Delhi * Omstridt leder for Afrikabanken gjenvalgt * Sterke beskyldninger fra ansatte mot Det grønne klimafondet * Dråpen i Havet bekymret for barna på Lesvos

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 28.08.2020 08.46.12

13:30  28.august

Amnesty kritiserer indisk politi for voldsbruk under opptøyer i New Delhi

Politiet i New Delhi brøt menneskerettighetene da de slo ned på opptøyer i hovedstaden New Delhi tidligere i år, ifølge en ny Amnesty-rapport.

Minst 53 personer døde da det brøt ut opptøyer mellom muslimer og hinduer i februar som følge av en omstridt statsborgerskapslov.

I den nye rapporten anklager Amnesty politiet for blant utstrakt voldsbruk mot demonstranter og tortur av personer som ble holdt i varetekt.

Det var muslimer som ble rammet hardest av volden, både sett i forhold til dødstall og ødeleggelse av eiendom.

-------------------------
11:00 28.august

Korona-forbud mot sigarettsalg i Sør-Afrika ga smugleroppsving

Sør-Afrikas fem måneder lange forbud mot sigarettsalg i forbindelse med koronapandemien førte til stor vekst av ulovlig salg av sigaretter.

Den sørafrikanske regjeringen besluttet tidligere i år å legge ned forbud mot sigarettsalg som et forebyggende tiltak for å hindre pusteproblemer i befolkningen. Forbudet ble opphevet 18. august, nesten fem måneder senere.

93 prosent av sørafrikanske røykere kjøpte sigarettene på ulovlig vis da sigarettsalg var forbudt, ifølge en studie fra Cape Town-universitetet.

Mange av de ulovlig solgte sigarettene i Sør-Afrika er smuglet inn fra nabolandet Zimbabwe, der det blir dyrket og produsert tobakk.

Grensestasjonen Beitbridge mellom de to landene er kjent som grensepasseringen der brorparten av ulovlige varer blir smuglet. Myndighetene stengte grensen 18. mars, og de bygde så et 40 kilometer langt gjerde langs grensen, vel vitende om smugleraktiviteten.

Under to måneder etter at det ble satt opp, er gjerdet fullt av hull.

– Jeg krysser grensen nesten hver dag, noen ganger to ganger på en dag, sier Jonathan, en smugler i 20-årene, til nyhetsbyrået AP.

– Har du sett det? Det tar fem minutter å kutte seg gjennom gjerdet. Det er helt ubrukelig. De kan fikse det, vi vil kutte det igjen. (NTB)

--------------------------------------------

08:45  28. august

Omstridt leder for Afrikabanken gjenvalgt

Styret i Den afrikanske utviklingbanken har enstemmig gjenvalgt Akinwumi Adesina for et nytt femårsperiode som bankens president. Norge gir årlig store beløp til banken.

Adesina ble tidligere i år anklaget for nepotisme og korrupsjon av noen ansatte i banken. Men både bankens etikkutvalg og uavhengige granskere har avvist anklagene fra varslerne. USA, som er en stor bidragsyter til Afrikabanken var blant giverne som tidligere i år mente det var behov for en uavhengig granskning. Dette ble støttet også av den nordiske gruppen der Norge er med.

Adesina er den første nigerianeren til å lede banken, og er en frittalende person med klare meninger om Afrikas utviklingsmuligheter. Nå fortsetter han i ytterligere fem år. Økt satsning på jordbruksproduksjon er noe av det han kjemper for. (ba)

Se tidligere intervju med Adesina:

 

-------------------------------------

08:30 28.august

Sterke beskyldninger fra ansatte mot Det grønne klimafondet

Flere nåværende og tidligere ansatte i verdens største klimafond, Det grønne klimafondet (GCF) mener de er blitt utsatt for maktmisbruk og overgrep på hovedkontoret i Sør-Korea. Fondet er en viktig mottaker av norske bistandspenger. Det er avisen Financial Times som har snakket med 17 personer der flere også forteller de er blitt møtt med rasistiske holdninger. En gruppe ansatte forsøker å få flere av organisasjonens 350 ansatte til å stå frem.

GCFs hjemmeside skriver fondet at de tar alle «anklager om upassende oppførsel svært alvorlig», men avviser på det sterkeste at det dreier seg om systematiske problemer.

Fondet sier videre at interne klageorgan bare klarte å bekrefte to tilfeller upassende oppførsel i årene 2018 og 2019. Det hadde kommet inn 39 klager.

GCF støtter prosjekter til en verdi av 6,2 milliarder dollar i over 100 utviklingsland. (ba)

------------------------------

28.august

Dråpen i Havet bekymret for barna på Lesvos

Det er nå på tide at Norge legger frem en konkret plan for når Norge tenker å hente ut enslige mindreårige fra greske flyktningleirer som lovet og hvor mange er det snakk om, skriver hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet i en pressemelding.

De påpeker at flere land som Portugal, Finland, Luxembourg, Tyskland, Irland, Frankrike og Storbritannia har allerede hentet ut barn fra Hellas (Italia har hentet ut familier med barn), mens Slovenia og Litauen klargjør for snarlig evakuering av enslige mindreårige. Da er vi oppe i 9 (10) land som har tatt sitt ansvar og hjulpet de mest sårbare.

- Erna – hva venter du på? spør organisasjonen.

I løpet av de siste dagene har greske myndigheter pålagt Lesvos restriktive covid-19 tiltak. Bakgrunnen er et økende antall smittede på øya, og i resten av landet.  For Dråpen i Havet som arbeider inne i flyktningleiren Moria er dette en svært bekymringsverdig utvikling. (ba)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.08.2020 08.46.12 Sist oppdatert: 28.08.2020 08.46.12