Høvding Theresa Kachindamoto, kjent som the marriage terminator fordi hun har stanset over 2000 ekteskap i sitt distrikt, sier at kampen mot barneekteskap ikke kommer til å vinnes dersom skolene ikke gjenåpner. Foto: NTB scanpix

SISTE NYTT: WHO: Smittespredningen avtar i mange land

Millionstøtte til Zanzibar skal få barna tilbake på skolebenken * Barneekteskap gir press for å gjenåpne skolene i Malawi * Gazastripen stenges ned etter koronasmitte * Ingen enighet etter Mali-samtaler

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 25.08.2020 08.00.35

02:00  26.august

WHO: Smittespredningen avtar i mange land

Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) antyder at spredningen av koronaviruset avtar i store deler av verden.

Koronapandemien har så langt krevd 814.000 liv og smittet over 24 million, ifølge oversikten til Worldometers.

Nå viser tall fra WHO at dødeligheten og smitteraten avtar i de fleste regioner, særlig i de hardt rammede landene i Latin- og Nord-Amerika, men ikke i Sørøst-Asia og øst i Middelhavsområdet, skriver The Guardian.

I Afrika ser tallet på nye smittede ut til å falle etter å ha passert «det som ser ut som en topp», sier regiondirektør Matshidiso Moeti i WHO.

Sør-Afrikas helseminister Zweli Mkhize advarer likevel mot at smittetallet kan øke igjen og viser til utviklingen i Spania.

-------------------------------------

10:33 25. august

Millionstøtte til Zanzibar skal få barna tilbake på skolebenken

Zanzibar har fått 1,5 millioner dollar (nesten 13,5 millioner kroner) fra the Global Partnership for Education (GPE). Pengene skal brukes til å bygge opp et sterkere og mer innovativt utdanningssystem for å bøte på skole-avbruddene under koronapandemien.

Støtten er en del av GPEs covid-19-respons på 500 millioner dollar (nesten 4,5 milliarder kroner). Denne responsen skal hjelpe myndighetene med å respondere på både de kortsiktige og de langsiktige utdanningsavbruddene som følger av pandemien.

Pengene vil bidra til fortsatt læring til tross for at skolene er stengt.

Bevilgningen vil støtte den såkalte «tilbake-til-skolen»-kampanjen for å oppfordre elever til å returnere til skolen, sa UNICEF i en uttalelse forrige fredag.

Støtten er helt avgjørende for å hjelpe de elevene som er mest utsatt for å droppe ut av skolen, sa Riziki Juma, Zanzibars minister for utdanning og yrkesopplæring.

– Bevilgningen vil langt på vei sikre at alle barna på Zanzibar vil kunne returnere trygt til skolen, sa hun.

Som et ledd i GPEs initiativ skal skolene utstyres med fasiliteter for håndvask og vanndesinfiserende midler for å forhindre spredning av sykdommer.

- Pandemien har ført til et stort læringstap for barn og et fremtidig tap av menneskelig kapital for de samfunnene disse barna er en del av, forteller Maha Damaj, UNICEFs feltleder på Zanzibar.

– De mest marginaliserte barna og samfunnene vil bli hardest rammet. Bevilgningen vil bidra til å ta igjen læringstapene, sa hun.  (Av Kizito Makoye i Dar es Salaam).

-----------------------------------------

 

08:00 25.august

Barneekteskap gir press for å gjenåpne skolene i Malawi

Tross økende koronasmitte vil regjeringen gjenåpne skolene i Malawi i begynnelsen av september.

Presidenten Lazarus Chakweras kunngjøring kom etter press fra lokale ledere og foreldre. De krever at regjeringen gjenåpner skolene for å demme opp for det økte antallet barneekteskap. «Tusenvis» av barn har blitt giftet bort mens skolene har vært stengt, ifølge Likestillingsdepartementet.

Myndighetene stengte skolene i april for å hindre spredning av covid-19.

I skrivende stund har 5 322 mennesker blitt smittet og 166 mistet livet i Malawi, ifølge Helsedepartementet. Av disse er 1 091 importerte smittetilfeller, mens 4 231 er smittet lokalt. 2 929 av de smittede er erklært friske. Det bor omkring 19 millioner mennesker i landet.Utdanningseksperter advarer om at gjenåpning av skolene vil være risikabelt for elevene. Derfor ber de om tiltak for å hindre spredning av koronaviruset.

— Jeg støtter ambisjonen om gjenåpning av skolene. Likevel mener jeg at presidenten og Utdanningsdepartementet ikke burde åpne skolene tidlig i september, dersom de ikke tar alle nødvendige forholdsregler for å hindre at våre 8,2 millioner elever og 100 000 lærere blir utsatt for smitte, sier læreren Limban Nsapato.

Nsapato vedgår at antallet barneekteskap stiger når skolene er stengt, men mener likevel det er viktig at skolene har tilstrekkelig budsjett til å håndtere smittevern på en god måte når de åpner. Han synes det er trist at barn blir giftet bort på grunn av koronaviruset.

— Noen elever har allerede gitt opp. Statistikkene er urovekkende. I Phalombe-distriktet anslår man at 5000 elever har blitt tvunget inn i tidlige ekteskap. I Mangochi og Mzimba er tallene 7000 og 400. Denne situasjonen er ikke unik for Malawi, det skjer også i andre land. Vi trenger å gjøre noe for å minke de negative konsekvensene, sier han.

Høvding Theresa Kachindamoto, kjent som the marriage terminator fordi hun har stanset over 2000 ekteskap i sitt distrikt, sier at kampen mot barneekteskap ikke kommer til å vinnes dersom skolene ikke gjenåpner.

I Karonga og andre distrikter ber høvdinger om at Utdanningsdepartementet vurderer gjenåpning av skolene som et middel for å stoppe barneekteskap.

Samtidig ber kjønnsministeren høvdingene om å gå fra landsby til landsby for å annullere alle barneekteskap som har funnet sted i deres områder.

— Regjeringen har blitt oppmerksom på at mange barn har blitt tvunget inn i ekteskap av sine foreldre under pandemien. Jeg ber nå om at høvdingene annullerer disse ekteskapene, sier Kaliati.

Den langvarige stengningen av skoler slår negativt ut for jenter, og mange ender opp med å bli gravide, sier Titus Divaala, epidemiolog ved Universitetet i Malawi. Samtidig advarer han om at alle forebyggende tiltak må bli ivaretatt når skolene åpner igjen. (av Raphael Mweninguwe i Malawi)

-------------------------------------------------
02:00 25.august

Gazastripen stenges ned etter koronasmitte

Det første tilfellet av koronasmitte utenfor karanteneanleggene på Gazastripen er påvist, og det folketette området stenges nå i 48 timer, opplyser Hamas.

Ifølge Hamas, som styrer Gazastripen, ble de påvist fire nye smittetilfeller. Alle var fra samme familie i flyktningleiren Al-Mughasi, der det bor om lag 120.000 mennesker.

Restriksjonen startet mandag kveld og innebærer at utdanningsinstitusjoner, moskeer og butikker holder stengt.

Til sammen to millioner mennesker bor på den smale kyststripen, og et større utbrudd av koronasmitte blir regnet som en katastrofe her.

Så langt har pandemien ikke ført til store smittetall. I alt 105 smittetilfeller er påvist ved Gazastripens om lag 20 karanteneanlegg, som ligger utenfor de mest tettbygde områdene. (NTB)

-----------------------------------------------
25.august

Ingen enighet etter Mali-samtaler

Det ble ingen enighet om Malis framtid i samtaler mandag mellom landets nye militærjunta og den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas.

Diskusjonene dreide seg om planene for når sivilt styresett og demokrati skal gjenopprettes – og hvem som skal styre landet i mellomtiden.

Lederen for Ecowas' delegasjon, Nigerias tidligere president Goodluck Jonathan, sier det fortsatt er avstand mellom partene på noen punkter.

Ecowas har tidligere krevd at den avsatte presidenten Boubacar Keita må gjeninnsettes. Men juntaen forsikrer nå at han ikke har noe ønske om å få jobben tilbake.

En kilde i Ecowas opplyste søndag at juntaen ønsket seg en overgangsregjering dominert av militære ledere som kan styre landet i tre år. En talsmann for juntaen avviste imidlertid mandag de har vedtatt en slik plan. (NTB)

Publisert: 25.08.2020 08.00.35 Sist oppdatert: 25.08.2020 08.00.35