Solidaritetsorganisasjonen Fred i Colombia arrangerte fredag 11. september en demonstrasjon i Oslo mot den nye voldsbølgen i Colombia. Foto: Mathias Rød / NTB scanpix

SISTE NYTT: Drapsbølge herjer Colombia – bekymring for fredsprosessen

Israel stenger ned for andre gang * 30 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte *FN-granskere med krass kritikk av Burundi * HRW: Fremmedhat og vold mot utlendinger gjennomsyrer Sør-Afrika * Magufuli erklærer seier over pandemien * Rike land har gjort krav på halvparten av den framtidige vaksineforsyningen * Covid-19 har skjøvet 150 millioner barn ut i fattigdom

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 18.09.2020 08.04.53

11:10 18.september

Israel stenger ned for andre gang

Dagen før feiringen av jødisk nyttår tar til, stenges Israel ned på nytt. Myndighetene fryktet stor smittespredning i familieselskaper og bønnesamlinger.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kunngjort en tre uker lang nedstengning på grunn av oppblomstring av koronasmitte. Tiltakene trer i kraft fredag.

Denne helgen er det jødisk nyttår, rosh ha-shana, og vanligvis ville det vært store familiesamlinger og festligheter. Men i år blir feiringen kraftig nedskalert.

Under nedstengningen må folk holde seg innenfor én kilometer fra hjemmet sitt, men det finnes unntak, som jobbreiser, vesentlige innkjøp og idrett.

Skoler og barnehager er stengt. Det samme er hoteller, kjøpesentre, frisører og treningssentre.

Dagligvarebutikker, apoteker og matleveringstjenester holder åpent.

Maksimalt 10 personer kan samles innendørs og 20 personer utendørs.

Offentlig transport vil være tilgjengelig, men med et begrenset antall passasjerer. (NTB)

-----------------------------------
05:30 18.september 

Drapsbølge herjer Colombia – bekymring for fredsprosessen

Etter en bølge med massakrer flere steder i Colombia får regjeringen kritikk for å ikke oppfylle forpliktelsene i fredsavtalen fra 2016.

Den historiske fredsavtalen i Colombia mellom regjeringen og opprørsgeriljaen FARC, som Norge bidro til som tilrettelegger, skulle bedre sikkerheten i landet som har vært herjet av vold i tiår.

De siste to månedene har en rekke massakrer over hele landet skapt økt bekymring for sikkerhetssituasjonen. I august ble det begått elleve massakrer, mens det hittil i september har blitt registrert åtte, ifølge organisasjonen Indepaz , som følger fredsprosessen i landet.

Til sammen har det hittil i år blitt registrert hele 57 massakrer rundt om i landet, og Indepaz setter dødstallet til 230.

– Drapene den siste tiden viser hvor sterke disse væpnede gruppene står nå, sier Óscar Parra ved Rosario-universitetet i hovedstaden Bogota til NTB.

Gruppene han viser til, er blant annet Clan del Golfo og Los Caparrapos, som har utspring i paramilitære grupper og som driver med blant annet narkohandel, men også avhoppere fra FARC som har tatt til våpen igjen, og den venstreradikale geriljaen ELN.

I tillegg har mexicanske narkokarteller blitt registrert i flere områder. (NTB)

-----------------------------------
14:10   17.september

30 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte

Over 30 millioner har til nå testet positivt for koronaviruset, og tallet på koronarelaterte dødsfall nærmer seg 1 million.

En oversikt fra Worldometer viser at tallet på smittede torsdag var passert 30 millioner, og at nærmere 946.000 er registrert døde.

USA topper lista med over 6,8 millioner smittede og over 201.000 døde.

Brasil er også hardt rammet med over 4,4 millioner smittede og 134.000 døde, og India har drøyt 5,1 millioner smittede og 83.000 døde.

Av de over 30 millioner som har fått påvist smitte, er nærmere 22 millioner friskmeldt. Flere land opererer imidlertid ikke med tall på friskmeldinger, så det virkelige tallet er høyere.

Peru har flest koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 94 per 100.000. Belgia følger deretter med 86, mens Spania, Bolivia, Chile, Brasil, Ecuador, Storbritannia og USA alle har over 60.

Norge har til sammenligning fem koronadødsfall per 100.000 innbyggere, mens gjennomsnittet i verden er tolv. (NTB)

------------------------------
14:00 17.september

FN-granskere med krass kritikk av Burundi

Opposisjonelle i Burundi risikerer å bli drept eller mishandlet, og regjeringspartiet og sikkerhetsstyrkene står som oftest bak, ifølge FN-granskere.

Valget av president Evariste Ndayishimiye, som overtok i juni, har ikke endret noe, og FNs granskingskommisjon gir i en ny rapport uttrykk for «ekstrem bekymring» over utviklingen.

Granskerne viser blant annet til at Ndayishimiye har utnevnt flere som er gjenstand for internasjonale sanksjoner, anklaget for grove brudd på menneskerettighetene, i den nye regjeringen.

Granskernes rapport dokumenterer målrettede drap, trusler og seksuelle overgrep mot opposisjonelle, både kvinner og menn.

Barn ble tvunget til å avgi stemme under valget i mai av tjenestemenn som ga dem identitetskortene til personer som enten var døde eller som lever i eksil, går det blant annet fram. (NTB)

---------------------------------
13:30 17.september

HRW: Fremmedhat og vold mot utlendinger gjennomsyrer Sør-Afrika

Utlendinger fra Afrika og Asia blir syndebukker for Sør-Afrikas kroniske fattigdom og arbeidsløshet, viser ny Human Rights Watch-rapport.

Det kommer fram i rapporten, « They Have Robbed Me of My Life », der menneskerettighetsorganisasjonen gjennom intervju med 51 personer har avdekket fremmedhat og trakassering utført av sørafrikanere, inkludert offentlige tjenestepersoner, mot utlendinger i perioden fra mars 2019 og til mars 2020.

«Demoniseringen av utlendinger, spesielt av andre afrikanere og asiater, har trengt gjennom fra desillusjonerte voksne og til barna deres», står det i rapporten, som fortsetter:

«De legger skylden på utlendinger for arbeidsledighet, kriminalitet, offentlig forsømmelse».

I september 2019 brøt det ut voldelige opptøyer flere steder i landet, etter at demonstranter gikk til angrep og satte fyr på bedrifter og hjemmene til utenlandske borgere.

Tolv personer, hvorav ti var sørafrikanere, mistet livet i opptøyene som fulgte, ifølge offisielle tall. Men mange organisasjoner og universitet mener tallet kan være høyere.

I tillegg til vold dokumenterer rapporten utbredt bruk av verbal trakassering mot utlendinger i Sør-Afrika.

-------------------------

09:15  17.september

Magufuli erklærer seier over pandemien

Valgkampen i Tanzania er i gang og landets president John Magufuli har erklært seier over den dødelige korona-pandemien: - Gud har hørt folkets bønn.

President sa dette under et valgkampmøte nordvest i landet.

Allerede i mars sa presidenten at helsekrisen var langt fra så alvorlig som det ble sagt. Han oppfordret folk om å samles i kirker og moskeer fordi han mente bønn ville kunne knuse det dødelige viruset. I april sluttet regjeringen å offentliggjøre smittetallene for landet. (ba)

--------------------------------
05:00  17.april

Rike land har gjort krav på halvparten av den framtidige vaksineforsyningen

Rike land som kun huser 13 prosent av verdens befolkning, har kjøpt opp over halvparten av det som ser ut til å bli den globale forsyningen av koronavaksinen.

Det kommer fram i en ny rapport fra den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Organisasjonen har gjennomgått avtaler gjort av farmasøytiske selskaper og vaksineprodusentene bak fem av de ledende vaksinekandidatene som for øyeblikket i prøvefaser. Dataene er innhentet av analyseselskapet Airfinity.

De fem vaksinekandidatene som er analysert, er AstraZeneca, Gamaleya/Sputnik, Moderna, Pfizer og Sivonac. Oxfam mener selskapene har kapasitet til å produsere 5,9 milliarder doser, som vil være nok for tre milliarder mennesker, gitt at alle fem vaksinene trolig vil måtte gis i to doser.

Til nå er det gjort avtaler for 5,3 milliarder doser.

2,7 av disse har blitt kjøpt av industrialiserte land og områder, som USA, Storbritannia, EU, Australia og Hongkong, mens 2,6 milliarder er kjøpt opp av land som India, Bangladesh, Brasil og Mexico. (NTB)

--------------------------------------------------------
03:00 17.september

Covid-19 har skjøvet 150 millioner barn ut i fattigdom

Koronapandemien og tilhørende nedstengningstiltak har ført til at ytterligere 150 millioner barn nå lever i ekstrem fattigdom, ifølge Unicef og Redd Barna.

Siden pandemien brøt ut, har det vært en økning på 15 prosent i antall barn som lever i fattigdom, og det totale antallet er nå rundt 1,2 milliarder, heter det i en rapport utarbeidet av organisasjonene.

Videre heter det at verdens fattigste barn blir stadig fattigere, og det advares om at situasjonen trolig vil bli ytterligere forverret de neste månedene.

– Familier som sto på randen av fattigdom, har blitt dratt inn i det, mens andre nå opplever en grad av fattigdom de aldri før har kjent på, sier Unicef-sjef Henrietta Fore i en pressemelding.

– Mest bekymringsfullt er det at vi er nærmere starten på denne krisen enn slutten, legger hun til.

Organisasjonene ber regjeringer og ledere verden rundt om å raskt styrke sosiale sikkerhetsnett, tilgang til helsehjelp og muligheter for fjernlæring.

– Barn som går glipp av utdanning, er mer utsatt for å bli tvunget inn i barnearbeid eller tidlige ekteskap, og slik bli fanget i en fattigdomssyklus i mange år framover, sier Redd Barna-sjef Inger Ashing.

Rapporten har analysert data fra over 70 land om hvorvidt barn har tilgang til utdanning, medisin, tak over hodet, mat, tilstrekkelige sanitærforhold og vann. (NTB)

----------------------------------------------

17.september

Bolsonaro gir militærgeneral jobben som helseminister

Brasils president Jair Bolsonaro har gitt Eduardo Pazuello, en militærgeneral uten tidligere medisinsk erfaring, jobben som helseminister.

Pazuello har hatt stillingen på midlertidig basis siden mai. I motsetning til sine to forgjengere i regjeringen, har Pazuello rettet seg etter Bolsonaros linje i håndteringen av koronapandemien.

Bolsonoaro har omtalt sykdommen som «en liten forkjølelse», og anbefalt at leger behandler covid-19 med legemiddelet hydroksyklorokin, til tross for manglende bevis på at den er effektiv mot sykdommen. (NTB)

--------------------------------------------
01:10  17.september

Libyas statsminister sier han vil gå av

Libyas statsminister Fayez al-Sarraj, som leder landets FN-anerkjente regjering (GNA), sier han går av i oktober.

– Jeg kunngjør herved at det er mitt oppriktige ønske å gi over ansvaret til den neste ledelsen senest i oktober, sa han onsdag i en TV-sendt tale.

Fayez al-Sarraj har ledet den FN-støttede regjeringen i landet siden den ble oppnevnt i 2016.

Frykten er at statsministerens avgang vil føre til konkurranse mellom fraksjonene i GNA-regjeringen. Samtidig kommer meldingen om hans kommende avgang på et tidspunkt der det også rapporteres om et mulig gjennombrudd i forhandlingene om en løsning på uroen i landet.

Tyrkia, som støtter GNA-regjeringen, og Russland, som støtter opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits øst i landet, har holdt samtaler i Ankara.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier til CNN Türk at det er gjort fremskritt på veien mot en våpenhvile mellom GNA og LNA, skriver Reuters.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. (NTB)

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 17.09.2020 07.59.39 Sist oppdatert: 18.09.2020 08.04.53