Demonstranter feirer etter at de har greid å åpne en gate som fører til bygningen som huser nasjonalforsamlingen i Beirut mandag. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Bolsonaro kaller brannene i Amazonas en løgn

127 drept i sammenstøt i Sør-Sudan * Over 900 nye koronadødsfall i Mexico * Kraftig økning i koronatilfeller i Libanon * NRK med kritisk sak om Norad-ansettelse * Kjøpslåing og tautrekking om ny regjering i Libanon * Ti drept under demonstrasjoner i Etiopia * Fransk hjelpearbeider drept i Guatemala * USA med mål om færre enn 5.000 soldater i Afghanistan i november * Koronaviruset krever stadig flere liv i India

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 11.08.2020 07.46.00

12:30 12.august

127 drept i sammenstøt i Sør-Sudan

Minst 127 mennesker er drept og 32 er såret i harde sammenstøt mellom regjeringsstyrker og sivile i Sør-Sudan, opplyser forsvaret i landet.

Blant de drepte er det 82 sivile og 45 regjeringssoldater, opplyser hærens talsmann Lul Ruai Koang.

FN anslo tirsdag at rundt 70 mennesker var drept i uroen, men tallet er siden oppjustert.

Sammenstøtene begynte i helgen i byen Tonj East i delstaten Warrap da regjeringsstyrker rykket inn for å avvæpne innbyggerne som et ledd i en fredsavtale.

– Under kampene skal det lokale markedet i Romich ha blitt plyndret, og noen butikker ble brent ned til grunnen. Mange kvinner og barn flyktet i frykt for sine liv, opplyste FNs talsmann Stephane Dujarric tirsdag. (NTB)

-----------------------------------------------
05:00 12.august

Bolsonaro kaller brannene i Amazonas en løgn

Brasils president Jair Bolsonaro nekter for at det brenner i Amazonas til tross for at hans egen regjering har data som viser at det motsatte.

– Denne påstanden om at Amazonas brenner opp er en løgn, og vi må bekjempe den med fakta, sa Bolsonaro tirsdag, ifølge Reuters.

Den høyrepopulistiske president kom med lignende uttalelser i fjor. Det førte til internasjonal kritikk blant annet fra Frankrikes Emmanuel Macron og andre verdensledere.

Kommentaren fra presidenten kommer samtidig som øyevitner i avsidesliggende deler av Amazonas beskriver at store området er teppelagt av røyk om dagen og at himmelen gløder om natten.

Brannene i Amazonas var i august i fjor de verste på ni år, og august i år ser ut til å bli verre, skriver Reuters. Mer enn 10.000 branner ble registrert de første ti dagene denne måneden. Det er 17 prosent mer enn på samme tid i fjor, viser tall fra Brasils nasjonale romforskningsinstitutt Inpe.

I en tale til andre søramerikanske ledere tirsdag oppfordret Bolsonaro dem til å fly over Amazon.

– De vil ikke se en eneste flamme, og heller ikke en brøkdel av en hektar avskoging, sa Bolsonaro.

Eksperter peker på at brannene ikke er naturlige i regnskogen, men blir påtent for å rydde plass til beitemark. (NTB)

--------------------
05:00 12. august

Over 900 nye koronadødsfall i Mexico

Mexico rapporterte tirsdag om 926 bekreftede koronadødsfall, en av landet høyeste daglige registreringer. Samtidig ble det meldt om 6.686 nye smittede.

Så langt har 53.929 mennesker dødd som følge av koronapandemien i Mexico, og det bekreftede smittetallet har nådd 492.522 tilfeller, opplyser landets helsemyndigheter.

Mexico nærmer seg en halv million smittede, men siden svært få i landet er testet for koronasmitte, er trolig det reelle smittetallet langt høyere. Mindre enn 1,1 millioner av landets 130 millioner innbyggere er så langt testet, og det er stort sett personer med symptomer som testes. (NTB)

----------------------

22:30 11.august

Kraftig økning i koronatilfeller i Libanon

Mens letingen fortsetter etter savnede etter eksplosjonsulykken i forrige uke, registrerte Libanon sitt høyeste tall på smittede og døde av korona hittil.

Sju mennesker døde av covid-19 de siste 24 timene, og i samme tidsrom ble det registrert 309 nye smittede.

Dermed er totalt 7.121 mennesker smittet, og 87 mennesker har dødd av viruset siden pandemien brøt løs.

Tallene er relativt lave i forhold til andre land, men de har steget de siste dagene og blitt en økt byrde på et helsevesen som ble kraftig rammet av eksplosjonen da rundt 6.000 mennesker ble skadd.

Helsevesenet sier at det er risiko for økt smitte som følge av kaoset etter eksplosjonen.

Minst 15 helseinstitusjoner, inkludert tre større sykehus, ble sterkt skadd i eksplosjonen, og 300.000 mennesker er midlertidig hjemløse, noe som også øker risikoen for smitte. (NTB)

------------------------------------------

 

--------------------------------------------

10:30 11.august

NRK med kritisk sak om Norad-ansettelse

Ansettelsen av tidligere ambassadør Stig Traavik som avdelingsdirektør i Norad vekker oppsikt. NRK har laget en kritiske sak med tittelen «Mistet ambassadørjobben – nå får han milliardansvar».

NRK trekker fram at Traavik var Norges ambassadør til Indonesia fra 2012, før han ble tilbakekalt av Utenriksdepartementet (UD) i 2016. De skriver at  grunnen var at Traavik ga 1,4 millioner kroner fra det norske bistandsbudsjettet til kulturprosjekter ledet av en kvinne han hadde et forhold til. Flere anonyme Norad-kilder skal ifølge NRK være kritisk til at Traavik nå skal forvalte norske bistandsmidler som brukes til å bevare regnskogene i Amazonas, Indonesia og i Kongobassenget.

– I ansettelsesprosessen var det full åpenhet rundt Traaviks tidligere arbeidsforhold og historikk, og det ble nøye vurdert, skriver Norad-direktør Bård Vegar Solhjell i en e-post til NRK. Traavik har de senere årene jobbet som spesialrådgiver for skogsatsningen i Klima- og miljødepartementet. (ba)

----------------------------------
08:35  11.august

Ti drept under demonstrasjoner i Etiopia

Minst ti mennesker er drept og 34 er skadd i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker sør i Etiopia, opplyser helsearbeidere i området.

– De ble skutt i hodet, i magen og brystet. Det var jeg som ga dem førstehjelp, men senere døde de, forteller helsearbeideren Temesgen Hilina til Reuters.

Uroen i de to landsbyene Boditi og Sodo brøt ut etter at flere aktivister fra folkegruppen Wolaita, som krever selvstyre, ble pågrepet søndag.

Mandag kom det til harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, og blant dem som ble drept var en 14 år gammel gutt.

Boditi ligger rundt 300 kilometer sørvest for hovedstaden Addis Abeba.

-----------------------------------
07:45 11.august

Fransk hjelpearbeider drept i Guatemala

Lederen for en fransk hjelpeorganisasjon er drept i et væpnet angrep Guatemala

Benoit Maria hadde bodd i Guatemala i over 20 år og ledet den franske hjelpeorganisasjonen Agronomer og Veterinærer Uten Grenser (AVSF) og deres arbeid blant urfolk i landet.

Mandag ble han stanset og drept på en vei nær landsbyen San Antonio Ilotenango, rundt 85 kilometer nordvest for hovedstaden Guatemala by.

Motivet for drapet er ikke kjent. (NTB)

----------------------------------------
07:00  11.august

Kjøpslåing og tautrekking om ny regjering i Libanon

Det går mot tautrekking og kjøpslåing før en ny regjering er klar i Libanon, mener en svensk Libanon-ekspert.

Libanons regjering går av som følge av protestene etter den voldsomme eksplosjonen i Beirut i forrige uke. Det er ikke uventet, men Hanna Leonardsson påpeker at protestene har pågått lenge.

– Libaneserne har vært sinte lenge nå på den politiske korrupsjonen, den økonomiske krisen og koronaepidemien. Eksplosjonen fikk et allerede fullt beger til å flyte over, sier hun.

Men lite tyder på at landets politiske krise er over selv om regjeringen går av.

– Dette innebærer at perioden med usikkerhet kommer til å fortsette for Libanon. Landet er kjent for at det tar lang tid å danne regjering, og da blir de stående uten et besluttende organ, sier hun. (NTB)

----------------------------------------------------

04:00 11.august

USA med mål om færre enn 5.000 soldater i Afghanistan i november

Det amerikanske forsvaret fortsetter tilbaketrekkingen fra Afghanistan og regner med å ha færre enn 5.000 soldater i landet innen slutten av november.

– De neste fire månedene vil USA fortsette å redusere styrkebidraget i Afghanistan basert på forholdene i landet, opplyser forsvarsdepartementet.

Pentagon sier målet er færre enn 5.000 soldater innen utgangen av november, men legger til at tilstedeværelsen baserer seg på evnen til å gjennomføre oppdrag og ikke antall soldater.

– Som alltid er slike nedtrappinger avhengig av utviklingen i landet og blir gjort etter konsultasjoner med Kongressen og i direkte samarbeid med våre allierte i Nato, opplyses det fra Pentagon. (NTB)

-------------------------------------------------
14:00 10.august 

Koronaviruset krever stadig flere liv i India

Over 2,2 millioner indere har fått påvist koronasmitte og tallet på døde har det siste døgnet steget med over 1.000, ifølge helsedepartementet.

India har registrert over 60.000 nye smittetilfeller daglig de siste fire dagene, flere enn noe annet land.

Siden midten av juni er det i gjennomsnitt meldt om rundt 50.000 nye smittetilfeller daglig.

Tallet på koronarelaterte dødsfall steg mandag med 1.007 til 44.499, men målt i antall dødsfall per innbyggere ligger India fortsatt langt nede på lista, under land som Norge. (NTB)

-------------------------------
08:30  10.august

Taliban villige til å forhandle om fredsavtale

Taliban bekrefter at de vil sette seg ved forhandlingsbordet med regjeringen i Kabul straks myndighetene som lovet har løslatt fengslede opprørere.

Et stormøte, en såkalt loya jirga, vedtok i helgen å etterkomme opprørernes krav og løslate 400 Taliban-fanger.

Rundt 150 av fangene er dømt til døden for angrep og terroraksjoner som har kostet et stort antall afghanere og utlendinger livet.

Blant fangene er også fem som knyttes til angrepet mot Intercontinental Hotel i Kabul i 2018 der rundt 40 mennesker ble drept, 14 av dem utlendinger, og der den norske forskeren Arne Strand ble skadd.

Mandag opplyste Taliban at de er villige til å sette seg til forhandlingsbordet for å få slutt på den 30 år lange krigen i landet, «innen en uke» etter at fangene er løslatt. (NTB)

-----------------------------
07:30 10.august

To drept da urfolk demonstrerte mot oljebrønn i Peru

To menn ble drept da politiet i Peru slo ned en demonstrasjon der urfolk protesterte mot myndighetenes manglende tiltak mot oljesøl i Amazonas.

Rund 70 lokale innbyggere forsøkte søndag å innta en oljebrønn i Bretana i Loreto-regionen.

Flere lekkasjer fra brønnen, som opereres av det canadiske selskapet PetroTal, har ifølge urfolk forurenset området, og myndighetene har ikke tatt grep og skylder på koronapandemien.

To demonstranter ble drept og elleve ble skadd da politiet rykket inn, Seks politifolk ble også skadd under aksjonen.

PetroTal har inntil videre stanset virksomheten ved oljebrønnen. (NTB)

------------------------------

02:30 10. august

Over 20 millioner koronasmittet

Til sammen 20.009.270 mennesker er nå bekreftet smittet av koronaviruset på verdensbasis, og 733.364 er døde som følge av covid-19-viruset.

Det viser oversikten til Worldometers.

Det er USA som er hardest rammet, rangert etter antall rapporterte dødsfall. USA har rapportert om 5.199.411 smittede og 165.608 døde, mens Brasil har 3.035.582 smittede og 101.136 døde. Deretter følger Mexico med 475.902 smittede og 52,006 døde.

Latin-Amerika og Karibia har gått forbi Europa som regionen med flest koronarelaterte dødsfall i verden.

For stadig flere land er en andre koronabølge er et faktum, og nye smitteverntiltak innføres og gjenåpning avlyses. (NTB)

--------------------------------

01:30 10.august

Hjelpearbeidere blant de drepte i Niger

Flere hjelpearbeidere som jobbet for den franske organisasjonen Acted, er blant de åtte drepte i et angrep i Niger.

De ble drept da de var på en feriereise sørvest i Niger søndag, opplyser organisasjonen til nyhetsbyrået AFP.

– Blant de åtte drepte i Niger er flere av dem ansatte hos Acted, opplyser organisasjonens advokat Joseph Breham.

De første meldingene fortalte at seks franske turister og deres lokale guide og sjåfør ble drept av væpnede menn på motorsykkel ved et sjiraffreservat.

Angrepet skjedde seks kilometer øst for byen Koure, som ligger en times kjøretur fra hovedstaden Niamey. (NTB)

Publisert: 10.08.2020 08.28.07 Sist oppdatert: 11.08.2020 07.46.00