Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

En indisk helsearbeider tester en lærer i Gauhati for koronavirus. India er ett av landene som har mistet flere hundre helsearbeidere til sykdommen. Foto: Anupam Nath/AP/NTB scanpix.

Foto: Anupam Nath

SISTE NYTT: WHO venter ikke utbredt koronavaksine før midten av 2021

Over 4 millioner koronatilfeller i Brasil * Norge kritisk til USAs ICC-sanksjoner * Munnbind-nektere i Indonesia risikerer å bli lagt i kister * 5.000 Taliban-fanger sluppet fri i Afghanistan * Mer enn 7.000 helsearbeidere døde av koronaviruset * India forbyr mer enn 100 nye kinesiske apper * ICC: USAs sanksjoner er et angrep på rettssikkerheten

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 03.09.2020 08.09.00

12:00 4.september

WHO venter ikke utbredt koronavaksine før midten av 2021

Verdens helseorganisasjon venter ikke at en koronavaksine vil være i utbredt bruk før midten av neste år.

Det skyldes at det fortsatt er svært viktig med grundige tester av vaksinens virkning og hvor trygg den er, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Fase 3 vil ta lenger tid fordi vi må se an hvor stor beskyttende virkning vaksinen faktisk har, og vi må også se hvor trygg den er for brukerne, sier WHO-talskvinne Margaret Harris under en pressebrifing i Genève fredag.

--------------------------
02:00 4. september

Over 4 millioner koronatilfeller i Brasil

Antall bekreftede koronatilfeller i Brasil har passert 4 millioner, viser statistikk fra landets helsedepartement.

Tallene som forelå torsdag kveld lokal tid, viser også at 125.000 koronarelaterte dødsfall er bekreftet i landet siden pandemien brøt ut.

Begge tallene er de nest høyeste for noe land i verden, etter USA, ifølge en oversikt fra Johns Hopkins University.

Latin-Amerikas mest folkerike land har registrert en tendens med fallende antall nye smittetilfeller de siste seks ukene, men fortsatt meldes det inn over 35.000 nye tilfeller hver dag. Det ukentlige dødstallet har også begynt å falle etter å ha vært på et stabilt høyt nivå over lengre tid.

-----------------------------------

Norske myndigheter er blant dem som kritiserer USAs sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– ICC er en uavhengig og upartisk rettsinstans. Vi ber USA revurdere disse tiltakene, som er uten sidestykke, tvitret Utenriksdepartementet torsdag kveld.

– Norge bekrefter på nytt vår faste støtte til ICC i kampen for å holde ansvarlig dem som står bak store grusomheter, la departementet til.

USAs sanksjoner mot ledelsen i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er et «grovt angrep» på domstolen, mener Frankrike, som ber USA trekke sanksjonene. (NTB)

------------------------------------
16:00  3.september

5.000 Taliban-fanger sluppet fri i Afghanistan

Afghanske myndigheter opplyser at de har oppfylt løftet om å løslate 5.000 Taliban-fanger fra fengsel. Dermed er det trolig klart for historiske fredssamtaler.

Løslatelsen av fangene er del av en avtale mellom USA og den islamistiske opprørsgruppa som ble undertegnet i februar.

Den slo fast at Taliban skulle gå i fredsforhandlinger med afghanske myndigheter dersom myndighetene slapp fri 5.000 Taliban-fanger. Samtidig lovet Taliban å slippe fri rundt 1.000 afghanske soldater.

President Ashraf Ghani opplyste i slutten av juli at 4.600 fanger var løslatt, men det har drøyd å løslate de siste 400. Mange av dem var dømt til lange straffer for terroraksjoner og angrep som har krevd mange liv.

For rundt tre uker siden signerte presidenten ordren som godkjente løslatelsen av de siste fangene, og fra mandag av skal de ha sluppet ut av fengselet. Samtidig har Taliban løslatt afghanske styrker, noe myndighetene har bekreftet.

Taliban har foreløpig ikke bekreftet at alle de 5.000 fangene er sluppet fri. (NTB)

--------------------------------
12:25 3.september

Munnbind-nektere i Indonesia risikerer å bli lagt i kister

Folk som nekter å bruke munnbind i den indonesiske hovedstaden Jakarta kan velge mellom flere straffer som bot, samfunnstjeneste eller å bli hånet i en kiste.

Det er myndighetene i Øst-Jakarta som har innført den uvanlige straffen, der hensikten er at de som bryter munnbind-reglene skal ligge i kista og tenke over de potensielt dødelige konsekvensene av sine handlinger.

– Tenk over hva som skjer hvis du får covid-19, sier en tjenesteperson til en lovovertreder mens han ligger i en åpen kiste i en video som har gått viralt på internett.

Indonesia har til sammen registrert 180.646 tilfeller av koronasmitte i landet, og 7.616 koronarelaterte dødsfall.

Abdul Syukur er en av dem som er blitt tatt uten munnbind. Han sier han valgte å ligge i en åpen kiste som straff, siden han ikke har penger til å betale boten på 17 dollar.

– Jeg kunne ha valgt å betale boten, men jeg hadde ikke penger, sier han. (NTB)

----------------------------
08:00 3.september

Amnesty: Mer enn 7.000 helsearbeidere døde av koronaviruset

Mer enn 7.000 helsearbeidere har mistet livet på grunn av koronaviruset så langt, viser en rapport fra Amnesty. Mexico er det hardest rammede landet.

Ifølge Amnesty er det bekreftet at minst 1.320 helsearbeidere har mistet livet på grunn av koronaviruset i Mexico. USA (1.077) og Brasil (643) følger på plassene bak.

Amnesty mener det er bekymringsfull at også Sør-Afrika (240) og India (573) har registrert mange dødsfall blant helsearbeidere, ettersom viruset her er på fremmarsj.

– At over 7.000 mennesker har dødd mens de har prøvd å redde andre i en krise, er tall på en slående skala, sier Steve Cockburn i Amnesty.

--------------------------------------------
07:00 3.september

India forbyr mer enn 100 nye kinesiske apper

India forbyr ytterligere 118 kinesiske apper mens spenningen tiltar mellom nabolandene.

Tidligere har indiske myndigheter forklart forbud med bekymringer for tyveri av personopplysninger. India har allerede innført forbud mot 59 andre kinesiske apper, blant dem den populære videoappen Tiktok.

I denne runden forbys blant annet mobilversjonen av skytespillet PUBG, som brukes av millioner av unge indere, samt andre tjenester fra den kinesiske internettgiganten Tencent.

I tillegg forbys flere andre spill, betalingstjenester, sjekkeaper og også bilderedigeringstjenester.

Spenninger mellom Kina og India har økt som følge av et sammenstøt ved grensen til Himalaya 20. juni der 20 indiske soldater og et ukjent antall kinesiske soldater ble drept. Siden har det vært flere sammenstøt langs grensen. (NTB)

---------------------------------------
3. september

ICC: USAs sanksjoner er et angrep på rettssikkerheten

USA innfører sanksjoner mot sjefanklager Fatou Bensouda i Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Domstolen reagerer sterkt.

– Dette er et forsøk på å påvirke domstolens uavhengighet, og det er et uakseptabelt angrep på en traktatbasert internasjonal organisasjon, sier ICC i en uttalelse.

Bakgrunnen for sanksjonene er at Bensouda etterforsker mulige amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan, opplyser USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Pompeo opplyser videre at også andre personer som bistår Bensouda i etterforskningen, også vil bli rammet av sanksjoner og visumrestriksjoner. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 03.09.2020 08.09.00 Sist oppdatert: 03.09.2020 08.09.00