Hundretusenvis av skolebarn har verken varmt vann eller såpe til håndvask på skolen. 

Foto: UN Photo/UNICEF/Marco Dormino

SISTE NYTT: 818 millioner skolebarn får ikke vasket hendene

Israel angrep FN-skole på Gazastripen * De siste 400 Taliban-fangene løslates * FN-sjefen håper avtale kan bidra til tostatsløsning *Rekordproduksjon av fornybar energi * Redd Barna: Tredoblet barnedødelighet i Al-Hol-leiren *WFP sender 17500 tonn hvetemel til Libanon * Ecuadors ekspresident pågrepet * Argentina og Mexico skal produsere britisk vaksine * * Mauritius saksøker skipseier etter oljesøl * Peru gjeninnfører portforbud

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 14.08.2020 07.53.42

 
 
07:40 14. august

FN: 818 millioner barn får ikke vasket hendene ordentlig på skolen

43 prosent av verdens skoler har ikke tilgang til vann og såpe for grunnleggende håndvask. Det rammer 818 millioner barn, anslår FN i ny rapport.

I rapporten, som er utarbeidet av WHO og Unicef, framkommer det at mer enn en tredel av barna holder til i Afrika sør for Sahara.

Myndigheter verden rundt må veie helsemessige hensyn opp mot økonomiske og sosiale når mange nå forsøker å finne ut når og hvordan de skal gjenåpne skolene under koronapandemien, heter det i rapporten. Lange perioder med nedstengning er negativt for barn og unge, understrekes det.

På toppen av mangel på såpe og varmt vann, har en av tre skoler begrenset eller ingen tilgang på drikkevann, heter det videre.

– Tilgang til vann, sanitærinstallasjoner og hygienetjenester er essensielt for å effektivt kunne unngå og kontrollere sykdomssmitte over alt, inkludert i skolene, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i en pressemelding.

Samtidig understrekes det i rapporten at også lange perioder med nedstengning går ut over barns ve og vel.

Koronapandemien har medført de største forstyrrelsene for utdanning noensinne. Nesten 1,6 milliarder skoleelever og studenter fordelt på mer enn 190 land er rammet, ifølge FN.

(NTB)

-------------------------------------
07:35  14.august

Israel angrep FN-skole på Gazastripen

Israel erkjenner å ha angrepet en FN-drevet skole på Gazastripen, men sier at det skjedde ved en feil.

Skolen, som blir drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), ligger i flyktningleiren al-Shati nord på Gazastripen og var gjenstand for et flyangrep natt til torsdag.

– Under operasjonen ble skolebygningen ved et uhell påført skader. Hendelsen blir nå gjennomgått, sier en talskvinne for den israelske hæren.

Ingen ble drept eller såret i angrepet, men en talsmann for UNRWA bekrefter at skolebygningen ble truffet.

Det samme gjør en talsmann for det Hamas-styrte innenriksdepartementet på Gazastripen.

– UNRWA-skolen ble truffet og påført skader av et missil avfyrt fra en israelsk drone, sier Eyad al-Bozzom.

Barna ble sendt hjem da de ankom skolen torsdag morgen, og sprengstoffeksperter ble tilkalt for å fjerne restene av det israelske missilet.

Angrepet var ifølge det israelske forsvaret et svar på at det onsdag ble sendt brennende ballonger inn over det sørlige Israel og rettet mot Hamas-mål i den beleirede enklaven. (NTB)

--------------------------------------------------------- 
05:30  14. august

Afghanistan: De siste 400 Taliban-fangene løslates

Afghanske myndigheter har startet løslatelsen av de siste 400 Taliban-fangene i landet.

Et stormøte, en såkalt loya jirga, vedtok i helgen å etterkomme opprørernes krav og løslate 400 Taliban-fanger. Løslatelsen av disse er nå igang, opplyser afghanske myndigheter.

Mandag opplyste Taliban at de er villige til å sette seg til forhandlingsbordet for å få slutt på den 30 år lange krigen i landet, «innen en uke» etter at fangene er løslatt.

For to uker siden ble 317 fanger løslatt i forbindelse med id-feiringen. Taliban har krevd at i alt 5.000 fanger skal løslates før opprørsgruppen var villig til å starte fredsforhandlingene med regjeringen. (NTB)

---------------------------------------------
23:00 13. august

FN-sjefen håper avtale kan bidra til tostatsløsning

FNs generalsekretær António Guterres håper at avtalen mellom Israel og Emiratene vil bidra til en fredsavtale og en tostatsløsning mellom Israel og Palestina.

FN-sjefen ønsker avtalen velkommen og sier samtidig at han håper den vil skape en mulighet for israelske og palestinske ledere til å delta i meningsfulle forhandlinger som kan føre til en realisering av en tostatsløsning.

Også Frankrike er positiv til avtalen, som innebærer at Emiratene og Israel normaliserer forholdet seg imellom, samtidig som Israels annektering av Vestbredden blir innstilt inntil videre.

– Avgjørelsen som ble tatt av israelske myndigheter i henhold til dette rammeverket om å innstille annekteringen av palestinske områder, er et positivt steg som må bli et endelig tiltak, sier utenriksminister Jean-Yves Le Drian i en uttalelse torsdag kveld. (NTB)

-------------------------------------
14:30  13.august

Rekordproduksjon av fornybar energi

Produksjonen av sol- og vindkraft har fortsatt å øke på verdensbasis under koronakrisen, ifølge en ny rapport.

Krisen har ført til et kraftig fall i etterspørselen etter energi. Likevel har mengden sol- og vindenergi fortsatt å øke.

I første halvår ble 10 prosent av verdens elektrisitet produsert med disse to energikildene, ifølge rapporten fra tankesmia Ember. Dette er ny rekord.

Siden undertegningen av Parisavtalen om kutt i klimagassutslipp i 2015 er mengden sol- og vindkraft mer enn doblet.

Både USA, Kina, India og Brasil får mer enn 10 prosent av strømforbruket sitt fra disse fornybare energikildene. I EU er andelen hele 33 prosent.

Samtidig falt produksjonen av kullkraft med 8,3 prosent i første halvår, etter at mange land stengte store deler av økonomien for å hindre koronasmitte.

Også klimautslippene har falt kraftig under pandemien. Men det er usikkert hva som vil skje når krisen er over.

Hvis verdens energiforbruk fortsetter å stige, vil også klimautslippene kunne stige videre – selv om andelen fornybar energi går opp. (NTB)

------------------------------------------
09:15 13.august

Redd Barna: Tredoblet barnedødelighet i Al-Hol-leiren

Åtte barn under fem år døde på få dager Al-Hol-leiren i Syria, ifølge Redd Barna. Mangel på medisinsk hjelp har ført til tredobling av barnedødeligheten der.

De åtte barna døde mellom 6. og 10. august, noe som førte til at dødeligheten blant barn under fem år var tre ganger så høy i den perioden som den har vært hittil i år.

To av barna var irakiske, ett var syrisk, og minst tre hadde en annen nasjonalitet. Dødsfallene kobles til hjertesvikt, indre blødninger og alvorlig underernæring, skriver Redd Barna i en pressemelding.

Organisasjonen sier barna kunne ha vært behandlet på feltsykehus, dersom disse var i drift.

Manglende medisinske ressurser og begrenset ernæringskontroll kan føre til flere dødsfall, som ellers kunne vært unngått, advarer Redd Barna.

– Vi ser en kollektiv svikt på alle nivåer når det gjelder å beskytte barn. Dette er et resultat av at FNs sikkerhetsråd fortsatt ikke har fått åpnet den nærmeste grenseovergangen. Det fører til utilgivelige forsinkelser på et tidspunkt der barna trenger hjelp som mest, sier lederen for Redd Barnas virksomhet i Syria, Sonia Khush.

Hun legger til at Al-Hol-leiren er på randen av et covid-19-utbrudd, samtidig som det medisinske tilbudet er redusert og det er mangel på beskyttelsesutstyr for helsepersonell. (NTB)

--------------------------------

WFP/Ziad Rizkallah  2020, Ziad Rizkallah, August, Beirut Explosion, Corona, Corona virus, Coronavirus, Coronavirus disease, COVID, COVID-19, COVID19, Emergency, Health Emergency, Horizontal, Lebanon, Novel Coronavirus, Pandemic, WFP, USAID, Karageusian, Karagheusian, Australian Aid, Australia, Ireland, Donor, Donation, Boxes, Food, Canada, Food distribution, Logistics, Men, Unloading, Offloading, Sheild, Banner, Sacks, Bags, NGO

Store forsyninger med hvete vil trolig ankomme Beirut de nærmeste dagene. Foto: WFP/ Ziad Rizkalla

Foto: WFP/Ziad Rizkallah

08:30  13. august

WFP sender 17500 tonn hvetemel til Libanon

Verdens matvareprogram sender 17 500 tonn hvetemel samt tre måneders forsyninger av hvete til Libanon for å støtte gjenoppbyggingen av landets matreserver etter den store eksplosjonen i forrige uke. Lagerlokaler og mobile kornlagringsenheter er del av innsatsen.

Eksekutivdirektør WFP David Beasley besøker Libanon samtidig som landet står overfor en tredobbel krise forårsaket av eksplosjonen, økonomisk sammenbrudd samt COVID-19-viruset. 

- Det er vanskelig å begripe omfanget av ødeleggelsene eksplosjonen har forårsaket før du har sett det med egne øyne. Det er hjerteskjærende, sier David Beasley, i en pressemelding.

- Som følge av eksplosjonen i havnen er mange tusenvis av mennesker i dag hjemløse og sultne. WFP arbeider hardt for å bistå de mest utsatte for å forhindre matmangel i landet.

Libanon importerer nesten 85 prosent av deres matvarer og før eksplosjonen ble mesteparten av de importerte varene transportert inn i landet gjennom havnen i Beirut. Den første av WFPs hvetemelforsendelser forventes å ankomme i løpet av de neste ti dagene.

På grunn av de omfattende ødeleggelsene av havnen i Beirut kommer WFP til å sende inn utstyr for å gjøre havnen operativ nok til at import av hvete og andre kornslag til Libanon kan håndteres. WFP-fly har også fraktet inn generatorer og mobile lagringsenheter som en mer midlertidig løsning. (ba)

-----------------------------------
08:15 13.august

Ecuadors ekspresident pågrepet

Ecuadors tidligere president Abdalá Bucaram er på nytt pågrepet, anklaget for å ha bånd til organisert kriminalitet.

Bucaram ble pågrepet i begynnelsen av juni, anklaget for å utnytte koronapandemien og selge overpriset utstyr til landets sykehus. Han mistenkes også for ulovlig våpenhandel.

Tidligere i denne uka ble 68-åringen pågrepet på nytt, anklaget for å ha bånd til organisert kriminalitet.

Saken knyttes til pågripelsen av to israelske statsborgere i mai. De to, som hevdet å ha solgt tusenvis av korona-testsett til Bucarams sønn Jacobo, ble angrepet i et fengsel i Guayaquil lørdag. Den ene av dem ble drept.

Alle de tre sønnene til den tidligere presidenten er etterlyst for salg av overpriset utstyr til helsevesenet i Ecuador, men det er ikke kjent hvor de befinner seg.

Abdalá Bucaram var president i en kort periode fra august 1996 til februar 1997. Da erklærte landets nasjonalforsamling ham for å være mentalt uskikket og avsatte ham. De neste 20 årene levde han i eksil i Panama, men i 2017 returnerte han til Ecuador. (NTB)

-----------------------------------------
08:00 13.august

Argentina og Mexico skal produsere britisk vaksine

Argentina og Mexico har fått kontrakt på den latinamerikanske produksjonen av en koronavaksine som utvikles i Storbritannia, opplyser Argentinas president.

– Avtalen gjelder 150–250 millioner doser som skal være klare i første halvår 2021 og skal leveres til hele Latin-Amerika, unntatt Brasil, sier president Alberto Fernandez onsdag. Han sier avtalen sikrer Argentina tilgang til vaksine til en rimelig pris så snart den er tilgjengelig.

Den mexicanske regjeringen sier den vil kunngjøre avtalen torsdag.

De to landen har inngått avtale med farmasigiganten AstraZeneca, som holder på å utvikle en vaksine i samarbeid med universitetet i Oxford.

-------------------------------
07:45  13.august

Mauritius saksøker skipseier etter oljesøl

Mauritius går til erstatningssøksmål mot eieren av det japanske skipet som har grunnstøtt og lekket store mengder olje utenfor kysten av landet.

Statsminister Pravind Jugnauth sier landet vil kreve erstatning fra japanske Nagashiki Shipping.

Søksmålet kommer mens det fortsatt jobbes intenst med å pumpe ut den gjenværende oljen fra lasteskipet Wakashio, som grunnstøtte nær et naturreservat. Så langt er 2.500 tonn av oljelasten på 4.000 tonn berget. 1.000 tonn er lekket ut og har sølt til kysten, inkludert vernede våtmarker.

----------------------------------------------
01:30 13.august

Peru gjeninnfører portforbud

Fra søndag blir det igjen innført et totalt portforbud i Peru i forsøket på å hindre videre smittespredning.

Siden Peru startet å lempe på koronarestriksjonene 1. juli er tallet på daglige nye smittetilfeller med enn doblet fra 3.300 til 7.000

Nå strammes det inn igjen, og fra søndag får folk ikke forlate hjemmene sine. Familiesammenkomster blir også forbudt

– Vi må ta et steg tilbake i tiltakene vi har lettet på. Fra søndag gjeninnfører vi obligatorisk portforbud i hele landet, sier president Martin Vizcarra, som gir familiesammenkomster skylden for smitteøkningen i landet.

Ytterst få, som ansatte på sykehus, får unntak fra portforbudet.

Ett nattlig portforbud har eksistert siden midten av mars, grensene er fortsatt stengt og skoleundervisningen er avlyst ut året.

Peru er det tredje verst rammede landet i Latin-Amerika etter Brasil og Mexico og har så langt rapportert 490.000 smittetilfeller og mer enn 21.500 dødsfall. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 13.08.2020 08.30.11 Sist oppdatert: 14.08.2020 07.53.42