Sør-Afrika innførte en av de mest omfattende nedstengingene i verden, som blant annet innebar portforbud om natten og forbud mot salg av alkohol og sigaretter. Her demonstrerer folk mot korona-vaksinetesting, utenfor Baragwanath sykehuset i Soweto, Sør-Afrika i juli i år. Nå har Verdensbanken bevilget 12 milliarder dollar til utviklingsland for å finansiere innkjøp og distribusjon av covid-19-vaksiner, testing og behandling. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB

Verdensbanken: Milliardstøtte til vaksiner i utviklingsland

WHO: Remdesivir er ineffektivt mot covid-19 * Brasiliansk politiker tatt med trusa full av kontanter * Israel vil bygge tusener av boliger på Vestbredden * India og Sør-Afrika foreslår full stans i covid-19-patenter * Koronavirus dreper mange helsearbeidere i Mexico * Ny ebola-medisin får grønt lys * Migrantforlis i Middelhavet * Kina og Russland valgt inn i FNs menneskerettighetsråd * Blodig helikopter-krasj i Afghanistan * Brann ved Afrikas høyeste fjell

Av Espen Røst (red.) Sist oppdatert: 14.10.2020 09.14.33

WHO: Remdesivir er ineffektivt mot covid-19

Remdesivir påvirker ikke i betydelig grad dødeligheten til covid-19-pasienter, heter det i en ny studie fra Verdens helseorganisasjon, ifølge Financial Times.

Legemiddelet er blitt brukt i behandling av pasienter med covid-19, men altså til liten nytte, ifølge WHO-studien, som avisa har fått tilgang til.

Funnet kommer fra den ventede «Solidarity»-studien, der WHO har undersøkt virkningen av Remdesivir og tre andre potensielle medisiner mot covid-19, blant dem hydroksyklorokin, hos 11.266 sykehusinnlagte pasienter.

Ingen av de fire behandlingene påvirket dødeligheten i særlig grad, og sørget heller ikke for at færre måtte bli lagt i respirator.

Ei heller hadde legemidlene noen åpenbar virkning på hvor lenge pasientene ble liggende på sykehus, heter det i studien.

Forskerne understreker imidlertid at studien primært er ment å skulle måle effekt på dødeligheten til sykehusinnlagte pasienter. Studien er heller ikke blitt fagfellevurdert.

EU-kommisjonen har inngått en felles innkjøpsavtale med Gilead, som produserer Remdesivir, om kjøp av 500.000 behandlinger med legemiddelet til bruk på covid-19-pasienter.

Rammeavtalen dekker alle EU- og EØS-landene, inkludert Norge. I tillegg er Storbritannia og seks andre land med på den.

Den er også tillatt i USA i behandling av covid-19-pasienter som trenger oksygentilførsel.

Opprinnelig ble legemiddelet produsert som en potensiell ebolamedisin. (NTB)

----------------------

20.30 - 15. oktober

Brasiliansk politiker tatt med trusa full av kontanter

Da brasiliansk politi gikk til aksjon mot politikeren Chico Rodrigues, som mistenkes for å ha underslått koronamidler, hadde han trusa full av penger.

Rodrigues, som tilhører partiet til president Jair Bolsonaro, var folkevalgt i Senatet. Han trekker seg fra alle verv etter politirazziaen onsdag. Politiet mistenkte ham for å ha underslått koronakrisemidler.

Da de gikk til aksjon mot hjemmet hans, fant politiet mer enn 100.000 reals i kontanter. Det tilsvarer rundt 170.000 kroner. 30.000 realer var gjemt i undertøyet politikeren hadde på seg da politiet gikk til aksjon.

– Hjemmet mitt ble invadert på grunn av jobben jeg har gjort som folkevalgt med å få ressurser til delstaten min for å bekjempe covid-19. Jeg tror på rettferdighet og vil vise at jeg ikke har gjort noe galt, sier Rodrigues i en uttalelse.

Brasiliansk politi etterforsker anklager om at så mye som 20 millioner realer kan ha blitt underslått i løpet av koronakrisen.

President Bolsonaro, som gikk til valg på en streng politikk mot kriminalitet og korrupsjon, har varslet at han vil slå hardt ned på alle i hans administrasjon som er korrupte.

– Det har ikke noe å si hvem personen er. Hvis en av regjeringens tjenestemenn har gjort noe galt, har det ingenting å gjøre med meg. Eller for å si det slik: Det har å gjøre med meg når jeg sender politiet etter dem, sier Bolsonaro, og understreker at Rodrigues kun er medlem av samme parti, ikke en del av regjeringen. (NTB)

----------------------

22.47 - 15. oktober

Israel vil bygge tusener av boliger på Vestbredden

Israel vil bygge flere tusen nye boliger på den okkuperte Vestbredden, etter at det ikke er gitt tillatelse til nye bosetninger på åtte måneder.

Menneskerettsgruppen Peace Now opplyser at den første runden med nye bosetninger siden Israel normaliserte forholdet til De forente arabiske emirater nå er på trappene. Ifølge gruppen er det gitt tillatelse til 4.948 boliger onsdag og torsdag.

En talsperson for COGAT, som har ansvaret for det israelske forsvarets aktiviteter i de palestinske områdene, bekrefter at det torsdag er gitt tillatelse til å sette opp 3.212 enheter.

I rammeverket til avtalen som ble inngått med De forente arabiske emirater, forpliktet Israel seg til å gi opp planene om å annektere deler av Vestbredden.

FN og EU har svart på meldingene om de nye tillatelsene med uttalelser der de oppfordrer Israel til å avslutte bosetningsaktiviteten. (NTB)

----------------------

11.00 - 15. oktober

Foreslår nei til covid-19-patenter

Et forslag fra Sør-Afrika og India diskuteres på et møte i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i dag. Landene tar til orde for at ingen patenter på produkter relatert til covid-19 skal godkjennes før pandemien er over.

De to landene sendte 2. oktober en anmodning til WTO om at ingen land verken skal gi eller håndheve patenter relatert til covid-19 innen medisiner, vaksiner, diagnostikk og annen teknologi så lenge pandemien pågår og global flokkimmunitet ikke er oppnådd.

Leger Uten Grenser (MSF) mener dette vil være et av de viktigste tiltakene verden kan gjøre for å sikre en rettferdig tilgang til vaksiner og behandling mot koronapandemien. I en pressemelding fra MSF ber organisasjonen instendig om at regjeringen i Norge skal si ja til å støtte anmodningen fra India og Sør-Afrika.

Norge har sammen med Sør-Afrika tatt på seg en internasjonal lederrolle i arbeidet med å sikre rettferdig tilgang på vaksiner, medisiner og testutstyr til bruk under pandemien.

----------------------

08.57 - 15. oktober

Koronavirus dreper mange helsearbeidere i Mexico

Totalt er 1.744 helsearbeidere bekreftet døde med koronavirus i Mexico. 164 flere døde mistenkes også å ha vært smittet, men testresultatene er ikke klare.

Antallet leger, sykepleiere og andre sykehusansatte som er smittet, er så langt oppe i 127.053 i Mexico.

Helsearbeidere utgjør dermed 15 prosent av alle bekreftede smittetilfeller i landet og rundt 18 prosent av alle koronadødsfall. De fleste av de døde helsearbeiderne er sykepleiere (42 prosent).

Flere demonstrasjoner er blitt avholdt av helsearbeidere i protest mot manglende verneutstyr. Helsemyndighetene har avvist at dødsraten, som er en av de høyeste i verden for helsepersonell, har noe med manglende verneutstyr å gjøre. (NTB)

---------------

03.23 - 15. oktober

Grønt lys for nytt legemiddel mot ebola

Mat- og legemiddeltilsynet (FDA) i USA har godkjent det første legemiddelet til behandling av pasienter med ebola.

Godkjennelse i USA er ofte det første steget for legemiddelselskaper som lager medisiner for sykdommer som stort sett finnes i tropiske strøk og utviklingsland.

– Grønt lys fra FDA vil gjøre det lettere å få legemiddelet godkjent eller å tillate bruk i krisetid under utbrudd i afrikanske land, der godkjenningsprosessen er innviklet, sier Leah Lipsich, som leder Regenerons globale arbeid med smittsomme sykdommer.

Legemiddelet, som heter Inmazeb, er utviklet av selskapet Regeneron, og til bruk for voksne og barn med Zaire-stammen av viruset, som er den mest dødelige av de seks kjente typene, med en dødelighetsrate på mellom 60 og 90 prosent.

Legemiddelet er ett av fire som ble testet under et utbrudd i Kongo som drepte nesten 2.300 før det tok slutt i juni. Overlevelsesraten var betydelig høyere blant dem som fikk Inmazeb eller et annet eksperimentelt legemiddel.

Behandlingen kombinerer tre antistoffer som angriper viruset, og gis én gang intravenøst.

– Når du har tre legemidler som binder seg til viruset, er det liten sannsynlighet for at viruset kan slippe unna alle sammen, sier Lipsich.

FDA godkjente den første vaksinen for ebola i desember 2019. Den amerikanske regjeringen, som bidro til finansiering av arbeidet med vaksinen, skal kjøpe tusenvis av doser de neste årene. Ebola-tilfeller er sjeldne i USA, men smitte blir iblant registrert hos reisende som kommer tilbake fra utbruddsområder. (NTB)

 

14. oktober, klokka 09:41:

Kina og Russland valgt inn i FNs menneskerettighetsråd

Kina, Russland og Cuba har sikret seg plass i FNs menneskerettsråd de tre neste årene. Saudi-Arabia nådde ikke opp.

Menneskerettsgrupper mener Saudi-Arabia ikke fortjente noen plass i rådet og er fornøyd med at landet er den eneste av kandidatene som ikke ble valgt inn.

15 av rådets 47 plasser sto ledige, men det var kun konkurranse om fire. De gikk til Kina, Pakistan, Usbekistan og Nepal. Kina fikk imidlertid langt færre stemmer enn da landet sist ble valgt inn i 2016. Antall stemmer hadde falt fra 180 til 139.

Både Cuba og Russland var blant landene som ble valgt inn uten motstand.

(NTB)

  • 14. Oktober, klokka 0854:

Ni omkom da helikoptre kolliderte i Afghanistan

To helikoptre har krasjet i Helmand-provinsen sør i Afghanistan. Ni personer er omkommet, opplyser landets forsvarsdepartement.

Ifølge departementet skjedde ulykken natt til onsdag. Årsaken oppgis å være tekniske problemer ved avgang. Hendelsen skal granskes.

To tjenestemenn opplyser til DPA at helikoptrene krasjet da de evakuerte sårede soldater fra slagmarken og ble tvunget til å lande umiddelbart.

Den siste uken har Taliban angrepet ulike deler av provinsen, deriblant provinshovedstaden Lashkargah, samtidig som det er lite framgang i fredsforhandlingene mellom regjeringen og opprørsgruppa.

(©NTB)

14. Oktober, klokka 0657:

Stadig flere migranter forsøker å dra fra Libanon til Kypros

Antall mennesker som prøver å ta seg over det østlige Middelhavet fra Libanon til Kypros, har økt i år, ifølge Redd Barna.

– I september var det en betydelig oppgang da 230 personer dro ut i fem båter som ble tvunget tilbake til Libanon etter å ha forsøkt å ta seg over havet til Kypros, opplyste Redd Barna onsdag.

Fra juli til september fant det sted 21 krysninger. For fjoråret som helhet var antallet 17.

Flesteparten av krysningene over den 160 kilometer lange strekningen pleier å starte fra Libanons nordlige kyst, i Tripoli-området. Ifølge Libanons hær og hjelpeorganisasjoner, har flere mennesker druknet eller dødd som følge av helseproblemer mens de har drevet rundt på havet de siste ukene.

Mange av dem er migranter som var flyktninger fra Syria bosatt i Libanon, men også et økende antall libanesere har begynt å legge ut på ferden.

Libanon er vert for nesten 1,5 millioner syriske flyktninger. Landet har siden før koronapandemien rammet landet vært preget av en omfattende økonomisk krise og politisk ustabilitet.

(©NTB)

14. oktober 01.21:

Verdensbanken: Milliardstøtte til vaksiner i utviklingsland

Verdensbanken godkjenner 12 milliarder dollar til utviklingsland for å finansiere innkjøp og distribuering av covid-19-vaksiner, testing og behandling.

Finansieringen, som har til hensikt å støtte vaksinering av opptil 1 milliard mennesker, er del av en større pakke fra Verdensbanken på opptil 160 milliarder dollar ut juni 2021.

Hensikten er å hjelpe utviklingsland i kampen mot koronapandemien, heter det i en uttalelse fra Verdensbanken.

(©NTB)

  • 14. Oktober, klokka 0217:

21 døde i migrantforlis i Middelhavet

Minst 21 personer mistet livet i helgen da en migrantbåt forliste utenfor kysten av Tunisia, opplyste tunisiske myndigheter tirsdag.

Sju overlevende ble reddet søndag. 17 personer ble senere funnet døde. Det oppjusterte dødstallet tirsdag kom etter at ytterligere fire omkomne ble funnet.

Det er liten sannsynlighet for at flere overlevende kan bli funnet blant de fire eller fem som fortsatt er savnet etter forliset, opplyste Mourad Turki, en talsmann for en domstol i Sfax, tirsdag.

Forliset skjedde utenfor kystbyen Sfax søndag. Ifølge de første opplysningene fra kystvakten da, var det rundt 20 mennesker fra land sør for Sahara om bord i båten. Myndighetene har ikke opplyst hvor båten kan ha lagt ut fra før den forliste.

Mellom januar og midten av september ble 8.581 personer, blant dem drøyt 2.100 utlendinger, stanset i forsøket på å ta sjøveien fra Tunisia til Europa, ifølge innenriksdepartementet.

(NTB)

  • 13. Oktober, klokka 19.23:

Tolv sivile drept i Mali-angrep

Tolv sivile ble drept i et angrep sentralt i Mali tirsdag, ifølge lokalt politi.

De sivile befant seg i en minibuss tilknyttet en militær kolonne, som ble sendt for å sende forsterkninger til en militærpost som ble angrepet tidligere tirsdag, ifølge politiet.

Landets militære bekreftet tirsdag at tolv soldater ble drept i et angrep mot en militærbase i Mopti-regionen.

Det vestafrikanske landet har den siste tiden opplevd flere lignende angrep.

Flere væpnede grupper er aktive i Mali og andre land i Sahel-regionen, og noen av dem har bånd til de islamistiske ekstremistgruppene IS og al-Qaida. I august ble landets president Ibrahim Boubacar Keita styrtet og en militærjunta tok makten.

(©NTB)

  • 13. Oktober, klokka 14.54

14 bønder drept i angrep i Nigeria

14 personer ble drept, mens én overlevde da angripere mandag gikk løs på arbeidende bønder og kuttet strupen på dem i landsbyen Ngwom, nordøst i Nigeria.

Landsbyen ligger 14 kilometer nord for regionens hovedstad Maiduguri, og ifølge de lokale myndighetene var det Boko Haram som sto bak angrepet.

De 15 bøndene var i gang med innhøsting og skal ha blitt innestengt av angriperne uten mulighet til å slippe unna. Den overlevende personen fikk kritiske kuttskader.

Opprørere fra Den islamske staten Vest-Afrika provinsen (ISWAP) brøt med Boko Haram i 2016 og har siden vært dominerende i området. Boko Haram og ISWAP har i økende grad gått etter vanlige arbeidere, som gjetere, bønder og fiskere i sin brutale maktkamp, der de anklager sine ofre for å spionere for motparten og gi informasjon til militæret og den lokale militsen.

Den årelange konflikten i regionen har kostet 36.000 mennesker livet, og om lag 2 millioner er drevet på flukt.

(NTB)

  • 13. oktober, klokka 13.52:

Pandemi-gjenoppbygging hovedtema på Verdensbankens møte

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein vil vektlegge temaer knyttet til koronapandemien i sitt innlegg under Verdensbankens halvårlige møte denne uka, framgår det av en pressemelding fra Utenriksdepartementet. Blant temaene Norge vektlegger er mer klimavennlig gjenoppbygging, likestilling og sosiale sikkerhetsnett.

Ulsteins innlegg skjer i Utviklingskomiteen (Development Committee), som er det formelle forumet under Verdensbanken og Det internasjonale pengefondets (IMF) møter.

Norge bidrar også til IMFs katastrofefond, som gir gjeldslette til de fattigste landene ved å dekke deres betalingsforpliktelser overfor IMF mens de er rammet av pandemien.

På møtet, som denne gangen arrangeres som videokonferanse, vil utviklingsministeren holde innlegg på vegne av de nordiske og baltiske landene. Ulstein er en av 25 guvernører som representerer Verdensbankens medlemsland.

Norge bidrar med omlag 3,1 milliarder kroner i året til Verdensbankens arbeid med fattigdomsbekjempelse og utvikling. Av dette går nesten en milliard kroner til fondet for de 76 fattigste landene (IDA), som er den største enkeltkanalen for multilateral bistand til disse landene. IDA gir sterkt subsidierte lån til lavinntektsland, og gavebistand til de mest gjeldsrammede av disse. (Pressemelding fra UD.)

  • 13. oktober, klokka 13.40:

Brann ved Afrikas høyeste fjell

Det har brutt ut brann i fjellsiden til Afrikas høyeste fjell, den 5.895 meter høye vulkanen Kilimanjaro i Tanzania.

Brannen brøt ut sist helg, og rundt 500 brannmannskaper kjemper nå mot flammene, opplyser nasjonalparkmyndigheten i Tanzania.

– Vi vil ta i bruk helikopter og fly over fjellet for å vurdere de mest sårbare områdene, slik at vi raskt kan rykke inn i tilfelle brannen sprer seg dit, heter det i en kunngjøring.
Det er fortsatt uklart hvor stort område som brenner, og myndighetene vet ikke hva som utløste brannen. Det er ingen fastboende i nasjonalparken.

(NTB)

Publisert: 14.10.2020 09.14.33 Sist oppdatert: 14.10.2020 09.14.33