Både Houthi-opprørerne (bildet) og de andre krigførende partene i Jemen bruker nødhjelp som våpen, slår Human Rights Watch fast i en ny rapport. Foto: AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: FN-gransking knytter Venezuelas president til forbrytelser mot menneskeheten

India har påvist 5 millioner koronatilfeller* HRW: Nødhjelp brukes som våpen i Jemen * Mannen som er dømt for drapet på journalist Carsten Thomassen trolig løslatt * Regjeringens nødrespiratorer fortsatt ikke levert * Massegrav koblet til sekt funnet i Panama * Equinors forskningssenter i Angola fortsatt i det blå * Araberstater undertegner avtale med Israel i Det hvite hus * Minst to drept i antatt islamistangrep i Mosambik * WHO melder om ny global koronarekord

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 15.09.2020 07.53.36

15:00 16.september

FN-gransking knytter Venezuelas president til forbrytelser mot menneskeheten

Venezuelas president Nicolás Maduro har ansvar for forbrytelser mot menneskeheten, ifølge en FN-oppnevnt granskingskommisjon.

Utenomrettslige drap, systematisk bruk av tortur, bortføringer og tilfeldige pågripelser er blant anklagene som rettes mot Maduros regime i den første rapporten fra de uavhengige ekspertene. De har på oppdrag fra FNs menneskerettighetsråd gransket forholdene i det søramerikanske landet.

Funnene i rapporten er basert på nesten 3.000 saker som er gransket eller undersøkt, skriver nyhetsbyrået AP.

----------------------
05:00 16.september

India har påvist 5 millioner koronatilfeller

Antall bekreftede koronatilfeller i India har nå passert 5 millioner, opplyste helsedepartementet i New Delhi.

Landet har 5.020.359 påviste smittetilfeller etter en økning på 90.123 nye tilfeller det siste døgnet, opplyste departementet onsdag.

Dermed har 0,35 prosent av landets befolkning på nærmere 1,4 milliarder innbyggere, fått påvist koronasmitte.

I siste døgnperiode døde 1.290 personer med koronasmitte, noe som bringer det totale dødstallet til 82.066, opplyste helsedepartementet onsdag.

Indias smittetall nærmer seg USA, der det er registrert over 6,6 millioner påviste tilfeller, og ventes å overgå USA innen de nærmeste ukene. (NTB)

-----------------------

22:15  15.september

Mannen som er dømt for drapet på journalist Carsten Thomassen trolig løslatt

Taliban-krigeren som drepte den norske journalisten Carsten Thomassen i Kabul i 2008 er trolig løslatt i forbindelse med at 400 Taliban-krigere er sluppet fri.

I januar 2008 ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot Serena Hotell i Kabul. Thomassen var i Afghanistan i forbindelse med at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte landet.

Mannen som skjøt Thomassen, Muhammed Ramadan, ble pågrepet og senere dømt til døden.

Denne dommen har imidlertid aldri blitt fullbyrdet, og Ramadan har sittet i fengsel helt til han nylig trolig ble løslatt, skriver Aftenposten.

Ramadan var én av om lag 400 fanger som Taliban-ledelsen ønsket å få utlevert som en forutsetning for at de skulle være med på fredsforhandlinger med afghanske myndigheter, får avisen bekreftet av norske myndigheter. (NTB)

---------------------------
08:15  15.september

Regjeringens nødrespiratorer fortsatt ikke levert

Et halvt år etter regjeringens bestilling er de 1.000 nødrespiratorene som skulle ut til sykehusene, fortsatt ikke levert.

Respiratorene, som har en samlet kostnad på 60 millioner kroner, skulle etter planene distribueres til norske sykehus innen mai. Forsinkelsen skyldes at alle nødrespiratorene skal kvalitetsmerkes. Uten CE-merking frykter regjeringen tap av omdømme og at det kan virke som om menneskers liv settes i fare, skriver Bergens Tidende.

Kravet om at respiratorene må være CE-merket, kom overraskende i midten av mai og innebærer en tidkrevende og kostbar tilleggsprosess, uttalte forskningsdirektør Hanne Bjørk ved Forsvarets forskningsinstitutt til VG da.

Det ligger nå an til at mange av apparatene kan blitt gitt som bistand til organisasjoner eller fattige land. Å gi fra seg apparater som ikke er kvalitetssjekket og CE-merket kan være «omdømmemessig problematisk for Norge», skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost til BT.

Prosessen med CE-merking tar normalt ett til to år for medisinsk utstyr. Det stilles ekstreme krav til dokumentasjon og det må sørges for at produktet oppfyller alle standarder for denne type utstyr. Alt i produksjonsprosessen skal kunne spores. Det gjelder alle deler, også hvilket verktøy som er brukt og hvor hardt hver enkelt skrue eller mutter er festet. (NTB)

 
------------------------------
05:00  15. september

Massegrav koblet til sekt funnet i Panama

En ny massegrav er avdekket i Panama, i samme område der det tidligere i år ble funnet levninger som politiet kobler til en religiøs sekt.

– På nåværende tidspunkt er det umulig å fastslå kjønn eller antall døde mennesker som er funnet i graven, opplyste statsadvokat Azael Tugri til lokale medier mandag.

Etterforskerne gikk i fjellterreng i ti timer før de nådde fram til massegraven, fortalte han.

Funnet er gjort i Ngabe Bugle-regionen, om lag 350 kilometer nord for hovedstaden, etter at en leder for en sekt som mistenkes for å kobles til massegraven, ble pågrepet i forrige måned.

Så langt har fem personer blitt pågrepet og tre barn blitt reddet i live, ifølge statsadvokaten. (NTB)

--------------------------------------
17:00  14.september

HRW: Nødhjelp brukes som våpen i Jemen

Houthiene og andre aktører i Jemen hindrer nødhjelp fra å nå fram til millioner av mennesker, slår Human Rights Watch fast i ny rapport.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.

Over 100.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) siden trolig drept i krigen, millioner lever på randen av sult og 80 prosent av de nærmere 30 millioner innbyggerne er helt avhengige av nødhjelp utenfra.

FN kaller Jemen vårt tids verste humanitære krise og har gjentatte ganger slått alarm og bedt om mer nødhjelp.

Ved utgangen av august hadde hjelpeorganisasjonene bare mottatt 24 prosent av de 31 milliarder kronene som de mener trengs i Jemen i år, noe Human Rights Watch mener houthiene, eksilregjeringen, separatistene i sør og andre aktører og deres utenlandske støttespillere må ta en stor del av skylden for. (NTB)

-------------------------------------

Mellom 2011 og 2016 betalte Equinor nærmere en halv milliard kroner for et ikke-eksisterende forskningssenter i Angola. Senteret er fortsatt ikke bygget. Bildet er av Sonangols hovedkontor i Luanda. Foto: Jan Speed

 
07:30 14.september

Equinors forskningssenter i Angola fortsatt i det blå

Mellom 2011 og 2016 betalte Equinor nærmere en halv milliard kroner for et ikke-eksisterende forskningssenter i Angola. Senteret er fortsatt ikke bygget.

Equinor, den gang Statoil, var et av flere oljeselskaper som overførte såkalte «sosiale bidrag» for å få lov til å lete etter olje utenfor kysten av Angola.

Deler av bidraget skulle gå til et forskningssenter. Equinor overførte 420 millioner kroner til Angolas statseide oljeselskap Sonangol for dette prosjektet. De omstridte Angola-utbetalingene havnet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i 2016, men siden har det vært stille.

I dag er forskningssenteret fortsatt ikke bygget, og Equinor har jevnlig har purret på Sonangol for å få informasjon om fremdriften, skriver Stavanger Aftenblad/E24.

Sonangol hevder de har pengene på konto og at selskapet skal oppfylle forpliktelsene om senteret.

– Det kommer ikke til å skje, sier seniorforsker Aslak Orre ved Chr. Michelsens institutt. Han sier at Angola er konkurs og at det ikke hjelper om oljeselskapet har pengene på konto.

– Gjelden er så formidabel at det er helt urealistisk at de vil bygge senteret, sier Orre.

Erik Haaland, talsperson for internasjonale operasjoner i Equinor, sier Sonangol både skriftlig og muntlig at pengene skal brukes på senteret.

– Vårt ansvar er å følge opp dette med Sonangol. Det gjør vi jevnlig, sier Haaland til Stavanger Aftenblad/E24.

---------------------------------

05:30 14.september

Araberstater undertegner avtale med Israel i Det hvite hus

De forente arabiske emirater og Bahrain undertegner tirsdag det som omtales som en historisk avtale om normalisering med Israel.

Seremonien finner sted i eller utenfor Det hvite hus, avhengig av været, med president Donald Trump som stolt vert.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Emiratenes utenriksminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan, broren til Abu Dhabis mektige kronprins, vil være på plass. Det samme vil Bahrains utenriksminister Abdullatif bin Rashid Al Zayani.

– Selv store krigere blir til slutt leie av å slåss, sier Trump, som mener at avtalene som er inngått er et resultat av hans egen såkalte fredsplan for Midtøsten.

De forente arabiske emirater og Bahrain opphever nå sin boikott av Israel og vender dermed ryggen til den arabiske fredsplanen fra 2002. Den legger opp til full arabisk anerkjennelse av Israel den dagen landet trekker seg ut av områdene som ble okkupert i 1967.

Avtalen med Emiratene ble kunngjort i midten av august, og fredag ble det også kjent at den lille øystaten Bahrain, der den sunnimuslimske kongefamilien styrer med hard hånd over landets sjiamuslimske flertall, normaliserer forholdet til Israel. (NTB)

------------------------

02:00 14.september

Minst to drept i antatt islamistangrep i Mosambik

Minst to personer er drept av antatte islamister i et angrep mot to kjøretøy på en vei i den gassrike nordlige delen av Mosambik, ifølge militærkilder.

Angrepet skjedde lørdag da antatte jihadister overfalt to kjøretøy som fraktet passasjerer fra byen Palma til Nangade, nær grensen til Tanzania, opplyste to militærkilder søndag.

En militærpost ligger nær stedet der angrepet fant sted. En soldat var vitne.

– Hjelp ble gitt, men det er bekreftet at to døde og mange ble såret, sier han.

En høytstående offiser i Palma sier at man antok at strekningen var trygg og at kjøretøyene derfor kunne ferdes uten militæreskorte. Trusselnivået er nå skjerpet.

– Med dette angrepet kan vi nå anta at vi er isolert fra resten av provinsen og landet. Akkurat nå er luftveien den eneste trygge måten å komme seg til og fra Palma på, sier han.

En annen militæroffiser i byen sier at hæren og sikkerhetsstyrkene ikke har kapasitet til å slå tilbake mot opprørerne.

Palma ligger nær et av Afrikas største gassfelt til havs. Den nordlige delen av Mosambik har siden 2017 vært rammet av et ytterliggående islamistopprør. Over 1.500 mennesker er drept og minst 250.000 drevet fra sine hjem. Uroen har gjort det vanskelig for landet å gjennomføre planene om gassutvinning utenfor landets kyst, der militante i forrige uke tok kontroll over to små øyer. (NTB)

------------------------

WHO melder om ny global koronarekord

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder søndag om den største økningen i nye tilfeller av koronasmitte i verden på én dag.

I de 24 timene fra lørdag til søndag meldte WHO om 307.930 nye tilfeller av koronasmitte globalt.

I samme periode døde 5.537 mennesker av koronaviruset, ifølge WHO. (NTB=

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 14.09.2020 07.58.04 Sist oppdatert: 15.09.2020 07.53.36