Menn ber i Minawao flyktningleir nær Gadala i det nordlige Kamerun. Leiren ble etablert i 2013, men huser nå 60 000 flyktninger fra Nigeria. Det er et område som har en stor befolkning og utsettes for angrep fra jihadistgruppen Boko Haram. Foto: NTB scanpix

 

Ni av verdens ti mest neglisjerte kriser er i Afrika

Hver dag er millioner av mennesker fanget i kriser som nesten blir glemt i resten av verden. Verdens mest neglisjerte flyktningkriser er i Kamerun, DR Kongo og Burkina Faso. Det viser Flyktninghjelpens ferske liste over krisene som verden har valgt å overse.

Av Ester Nordland Sist oppdatert: 10.06.2020 07.21.22

– Krisene rammer millioner av afrikanere på flukt, likevel blir de ignorert og nedprioritert. Fremfor pengestøtte og engasjement, blir disse dype krisene møtt med diplomatisk og politisk handlingslammelse, forsvinnende liten mediedekning og en humanitær respons som er svært mangelfull, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Trolig vil koronaepidemien gjøre at de ti mest neglisjerte krisene blir mer alvorlige i månedene som kommer. Millioner av mennesker vil bli ytterligere rammet.

– Mer enn noen gang må vi vise solidaritet med de i verdenssamfunnet som er hardest rammet, slik at viruset og tiltakene som settes inn for å hindre smitte ikke forverrer de utålelige krisene de nå står i, sier Egeland.

 

Kamerun på topp for andre år på rad

Kamerun topper listen for andre år på rad. Landet er herjet av tre kriser på samme tid; Terrorgruppa Boko Haram angriper og truer i nord, en voldelig konflikt utfolder seg i de engelskspråklige delene av Vest-Kamerun, og i øst mottar landet titusener av flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk.

Forsøkene på å løse konfliktene har slått feil og internasjonale medier omtaler sjelden det som skjer. I tillegg er det akutt mangel på humanitær hjelp, og landet er dermed nok en gang øverst på listen over verdens kriser som er mest oversett.

Etter Kamerun kommer Den demokratiske republikken Kongo, Burkina Faso, Burundi, Venezuela, Mali, Sør-Sudan, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk og Niger.

 

Sahellandene øverst på listen

Landene i Sahelregionen er overrepresentert på årets liste. Både Burkina Faso, Mali, Niger og Nigeria er alle rammet av ekstrem vold som lammer regionen. Trass i humanitære appeller får man ikke inn nok penger, og både Niger og Burkina Faso er på listen for første gang.

Det er mer enn 40 kriser inkludert i analysen som ligger bak listen. Det ligger tre kriterier bak vurderingen: Mangel på internasjonal bistand, mangel på mediedekning og politisk og diplomatisk neglisjering. Kamerun skårer dårlig på alle tre kriteriene, DR Kongo får også lite mediedekning og bistand sammenlignet med antallet mennesker på flukt, og Burkina Faso har hatt forsvinnende liten mediedekning og den politiske situasjonen har forverret seg.

 

De ti mest neglisjerte flyktningkrisene

  1. Kamerun
  2. Den demokratiske republikken Kongo
  3. Burkina Faso
  4. Burundi
  5. Venezuela
  6. Mali
  7. Sør-Sudan
  8. Nigeria
  9. Den sentralafrikanske republikk
  10. Niger

Om listen

Hvert år lanserer Flyktninghjelpen en liste over de mest neglisjerte flyktningkrisene i verden. Listen baserer seg på de følgende tre kriteriene:

Manglende politisk vilje: Dette inkluderer graden av politisk vilje hos væpnede grupper på bakken til å beskytte sivile og delta i fredsforhandlinger, men også det internasjonale samfunnet sin vilje eller evne til å finne politiske løsninger.

Manglende mediedekning: Flyktninghjelpen har målt mediedekningen gjennom 2019 ved å bruke tall fra medieovervåkningstjenesten Meltwater. Når mediedekningen regnes ut tas det også høyde for antallet mennesker på flukt i enhver krise.

Mangelen på internasjonal bistand: Hvert år lager FN og deres støttespillere en oversikt over hvor mye penger som trengs for å møte de humanitære behovene i verdens største kriser. Men det er sjelden alle pengene blir samlet inn, og det varierer hvor mye av den humanitære appellen som blir dekket. Flyktninghjelpen har brukt tall fra FN og sett på hvor mange prosent av appellene som har blitt dekket når pengestøtten til de ulike krisene er vurdert.

Alle land med mer enn 200.000 folk på flukt er med i analysen.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.06.2020 07.21.22 Sist oppdatert: 10.06.2020 07.21.22