Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) opplyser at helsepersonell nå kan unntas fra utreiseforbudet hvis de vil delta i humanitært bistandsarbeid i utlandet. Foto: Helsedepartementet

Helsearbeidere på internasjonale oppdrag unntas fra utreiseforbud

En regelendring gjør at helsepersonell som skal delta i internasjonalt hjelpearbeid, kan unntas fra utreiseforbudet for yrkesgruppen. Et norsk medisinsk team sendes til Lombardia i Italia.

Av NTB Sist oppdatert: 06.04.2020 07.58.14

 

Nå kan Helsedirektoratet gi dispensasjon for norsk helsepersonell som ønsker å delta i humanitært hjelpearbeid. Det skjer etter henvendelser fra Røde Kors og Leger Uten Grenser.

– Selv om vi er i en vanskelig situasjon, må vi også vise solidaritet med andre land i krise. Det er sannsynlig at behovet for humanitær bistand som følge av korona-pandemien vil øke i tiden fremover, og derfor må Norge bidra med å hjelpe der vi kan. Norge skal fortsette å styrke global helse og ha en handlekraftig humanitær respons,  sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Helsepersonell som driver pasientbehandling, har utreiseforbud ut april. Det ble bestemt for tre uker siden.

 

Team til Italia

Dispensasjonen gjør det mulig for Norge å sende et helseteam til Lombardia i Italia.

– Solidaritet i Europa er ikke en teoretisk øvelse, og det er nå vi alle viser hva det betyr i praksis. Vi må hjelpe hverandre når krisen rammer, og det er fint å kunne bidra til å hjelpe Italia nå, som et av de hardest rammede landene. Det medisinske teamet vi sender til Italia, er tilsvarende de teamene vi i fjor sendte til både Den Demokratiske republikken Kongo under ebolautbruddet, og til Samoa under meslingutbruddet. Vårt tilbud om å sende et medisinsk team blir tatt veldig godt imot. , sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

(©NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.04.2020 15.55.06 Sist oppdatert: 06.04.2020 07.58.14