Verden har ikke råd til de ufattelige konsekvensene av en koronapandemi i Afrika, skriver Jack Ma på twitter. Han har tidligere gitt utstyr til Europa, og vil nå donere store mengder drakter, masker og testutstyr til afrikanske land. Her transporteres noe av utstyret Ma har donert på Liege flyplass i Belgia, 13. mars 2020. Foto: John Thys / Belga photo / NTB scanpix

Asias rikeste gir over 1 million test-pakker til Afrika

Den kinesiske milliardæren Jack Ma donerer store mengder beskyttelsesdrakter, munnbind og testutstyr til Afrika. Grunnleggeren av internettselskapet Alibaba vil støtte kontinentet i kampen mot det truende korona-viruset. Andre rikinger vil også bidra.

Av Ester Nordland Sist oppdatert: 19.03.2020 12.01.29

Jack Ma vil gi 1,1 millioner sett med testutstyr, seks millioner ansiktsmasker og 60.000 beskyttelsesdrakter og ansiktsskjermer.

Han vil også samarbeide med lokale helseinstitusjoner på kontinentet for å tilgjengeliggjøre treningsmateriell på nett for hvordan korona-smittede skal behandles.

– Verden har ikke råd til de ufattelige konsekvensene av en covid-19- pandemi i Afrika, skrev han i en twitter-melding mandag ifølge CNN.

 

– Vi må handle nå

I Afrika er det så langt bekreftet mer enn 500 tilfeller i 30 land, med Egypt som det hardest rammede landet med 166 tilfeller. Sør-Afrika er verst rammet i Afrika sør for Sahara med 116 tilfeller. Antallet smittetilfeller øker raskt også i afrikanske land. 

Utstyret vil bli levert til Addis Abeba i Etiopia, sa Ma. Der skal statsminister Abiy Ahmed føre tilsyn med distribusjonen også til andre afrikanske land. Alle landene i Afrika skal få.

Jack Ma sa at de siste to månedene har vist oss hvor viktig det er å ta dette alvorlig og at man har gode muligheter til å stanse viruset.

– Nå er det som om vi bor i den samme skogen, som er i brann. Som medlemmer i det globale samfunnet, vil det være uansvarlig av oss å sitte på gjerdet, få panikk, ignorere fakta eller la være å handle. Vi må handle nå, sa Ma.

 

Har allerede donert utstyr

Pengene vil bli gitt gjennom stiftelsene Jack Ma Foundation og Alibaba Foundation.

Jack Mas selskap, Alibaba Group Holding Limited, driver med logistikk, finans, og onlinehandel. Milliardæren begynte som en alminnelig engelsklærer før han grunnla Alibaba. Ifølge Wikipedia hadde han en formue på omtrent 37,5 milliarder dollar i 2019, noe som gjør han til den rikeste i Kina.

Milliardæren har allerede donert millioner av masker og testutstyr til mange land, som Japan og Sør-Korea.

Fredag i forrige uke kunngjorde han at han gir en million ansiktsmasker og 500.000 sett med koronatester til USA.

En uke før sa han at han ville gi 1,8 millioner munnbind og 100.000 sett med testutstyr til Europa, for å hjelpe land som er sterkt rammet av viruset, som Italia og Spania.

Jack Ma har også tidligere gitt 14,4 millioner dollar til vaksine-utvikling og til tiltak for å behandle covid-19-syke i verden.

 

Gates Foundation bidrar også

Andre rike som har kastet seg på i kampen mot det nye korona-viruset er ikke uventet Microsoft-grunnleggeren Bill Gates og hans kone Melinda. De er allerede svært aktive i utviklingen av vaksiner og bekjempelse av sykdom og fattigdom gjennom den humanitære stiftelsen Bill og Melinda Gates Foundation.

Onsdag 4. mars lovet stiftelsen en dramatisk økning av pengene de vil bruke på å bekjempe korona-viruset, med opp mot 100 millioner dollar (cirka 1,2 milliarder kroner, red. anm).

Stiftelsen kunngjorde at de vil bruke pengene på å finne en vaksine, forhindre spredningen av viruset og bedre smitteoppsporingen og behandlingen av pasienter. Den nye donasjonen inkluderer 10 millioner dollar (omtrent 120 millioner kroner, red. anm.) de allerede har lovet.

Stiftelsen vil fokusere på land i Sørøst-Asia og Afrika, fordi folk der har større risiko for å bli smittet på grunn av mangel på gode helsetjenester. Opptil 20 millioner dollar (cirka 240 millioner kroner, red. anm.) vil gå til helsemyndigheter i disse regionene.

 

Får hjelp fra Liverpool-spiss

En annen rik kjendis som vil støtte Afrika, er Liverpool-spissen Sadio Mané.  Tirsdag donerte han 45.000 euro (drøyt 590.000 kr, red. anm.) til nasjonalkomiteen som bekjemper korona-viruset i hjemlandet Senegal.

Mané ble kåret til årets spiller i Afrika i 2019 og er en meget populær skikkelse i Senegal.

Stjernespilleren skal ifølge hans agent ha reagert «spontant» da han så utvikling av viruset i Senegal, melder BBC.

Mané delte også en video på sosiale medier der han ber sine landsmenn om å ta korona-viruset «ekstremt alvorlig». Han ga sine følgere råd om å «desinfisere eller vaske hendene i minst 30 sekunder.»

I Senegal er 27 personer hittil bekreftet smittet av koronaviruset. To av disse har blitt friske igjen, ifølge helsemyndighetene i landet.

Milliardæren Jack Ma, sjef for internettselskapet Alibaba Group, er Asias rikeste mann. Nå markerer han seg også sterkt som filantrop. Foto: NTB scanpix

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 19.03.2020 12.01.00 Sist oppdatert: 19.03.2020 12.01.29