Opposisjonspolitikeren Tundu Lissu returnerte til Tanzania i slutten av juli, etter flere år med medisinsk behandling i Belgia. Han ble mottatt av flere tusen tilhengere på Julius Nyerere International Airport i Dar es Salaam. Foto: NTB scanpix

Overlevde attentat – utfordrer Tanzanias president i høstens valg

Den tanzanianske opposisjonslederen Tundu Lissu overlevde så vidt et attentatforsøk i 2017. Nå er han tilbake i hjemlandet etter flere års sykehusbehandling i utlandet, og vil utfordre president John Magufuli ved valget i oktober.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam Sist oppdatert: 18.08.2020 12.54.39

Tundu Lissu er nestleder i partiet Chama cha Demokrasia na Maendeleo (CHADEMA), og regnes som den fremste politiske trusselen mot den sittende presidenten. Nå har han fått godkjennelse til å stille mot Magufuli fra regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) ved valget 28. oktober.

Lissu kom tilbake til Tanzania i slutten av juli, etter flere år med medisinsk behandling i Belgia. Han ble mottatt av flere tusen tilhengere som hadde møtt fram på at Julius Nyerere International Airport i Dar es Salaam. Haltende, men med et jovialt smil, gikk Lissu i møte med ekstatiske tilhengere som ropte «president, president».

Det brutale attentatforsøket i 2017 ødela beina til den nå 52 år gamle menneskerettsadvokaten. Men det har altså ikke skremt han fra å utfordre sittende president Magufuli, som stiller til gjenvalg. Magufulis fem år ved makten har vært skjemmet av økende undertrykking og åpenbare brudd på ytringsfriheten, mener kritikere.

– Støtten fra mitt partis styrende råd gjør meg ydmyk. Nå er tiden for å kreve at den nasjonale valgkommisjonen ikke diskvalifiserer våre kandidater og stjeler valget for CCM. Vi vil ikke akseptere noe annet enn frie, rettferdige og troverdige valg, sa Lissu, som mangler tillit til en valgkommisjon han beskylder for å fremme interessene til den sittende presidenten.

 

Arrestert og fengslet

Lissu har gjentatte ganger blitt arrestert og fengslet for sin flammende kritikk av president Magufuli. Tidlig i 2017 ble han siktet for å ha fornærmet presidenten ved å kalle han en «små-diktator».

Magufuli, en tidligere kjemi-lærer, var lite kjent før han ble utpekt til presidentkandidat til valget i 2015. Men han viste raskt evne til å få ting gjort, noe som ga han tilnavnet «bulldoseren».

Men etter at han kom til makten i 2015 har Tanzania opplevd en kraftig svekkelse i respekten for grunnleggende rettigheter. Kritikere mener det er klart i strid med bestemmelser i grunnloven.

Attentatforsøket mot Tundu Lissu skjedde 7. september 2017. Lissu var på vei hjem fra nasjonalforsamlingen da to væpnede menn hoppet ut av en bil og startet å skyte mot bilen Lissu satt i. Kulene gikk gjennom frontruta, Lissu ble truffet av 16 skudd og ble kritisk såret. Ingen er blitt arrestert for angrepet.

Etter at han ble evakuert til Nairobi og deretter til Belgia for medisinsk behandling, ble den tidligere parlamentarikeren utsatt for en rekke politisk motiverte beskyldninger. Det førte til at presidenten i nasjonalforsamlingen fratok Lissu hans status som parlamentariker.

Men for få dager siden kunne Lissu troppe opp i hovedkvarteret til den nasjonale valgkommisjonen i hovedstaden Dodoma og hente sin formelle godkjenning til å stille som kandidat til presidentvalget. Lissu beskrev i den forbindelse drapsforsøket som en brutal og feig handling, som har gitt ham en kropp full av arr og støtteskinner, og med ei kule som fremdeles sitter i ryggmargen.

– Som dere kan se kan jeg både gå og danse. Men denne kroppen er utstyrt med mange skinner som ingen har sett, fra knærne til bekkenet mitt, sa han.

Lissus hjemkomst kommer på et tidspunkt da opposisjonspartiene vurderer å stille med en felles kandidat til presidentvalgene for Tanzania og Zanzibar.

 

Lover rettferdige valg

Under et cocktailparty med utenlandske diplomater i januar lovte president Magufuli at valgene i oktober vil bli frie og rettferdige.

– Jeg vil forsikre alle om at valgene vil bli frie og rettferdige for alle politiske partier, insisterte Magufuli.

 Zitto Kabwe er leder for ACT Wazalendo, et relativt nytt og vitalt parti. Han mener den eneste veien til endring i Tanzania går gjennom at opposisjonen samarbeider for å slå CCM i valget.

– Lissu har lovet at han og hans parti vil samarbeide med ACT Wazalendo for å fjerne CCM fra makten i oktober, sa Kabwe nylig.

Magufuli er klar favoritt til å få fleste stemmer i valget. Men lokale analytikere mener han vil møte hard konkurranse dersom opposisjonen klarer å samle seg om én motkandidat.

 

- Sterk kandidat

De ledende presidentkandidatene til nå er Lissu fra Chadema og Benard Membe, den tidligere utenriksministeren som sluttet seg til ACT-Wazalendo etter at han ble ekskludert fra CCM fordi han uttrykte interesse for å utfordre Magufuli i partiets primærvalg.

Den politiske kommentatoren Dennis Bugumba støtter Lissu og ser i han en sterk kandidat.

– Året 2020 er ganske begivenhetsrikt. Vi er vitne til et uvanlig valg, der opposisjonen har klart å finne sin egen kandidat, sier han.

Han viser til at Lissu aldri i løpet av sin tiårige politiske karriere har støttet CCM.

–  Det faktum at han er en juridisk ekspert vil i seg selv ha stor betydning i valget, sier Bugumba.

Han beskriver Lissu som en av de beste opposisjonskandidatene, som vet hvordan han skal legge fram sin politikk på en logisk måte og med relevante eksempler.

– Han vil trolig sanke mange stemmer i presidentvalget og i valgene til nasjonalforsamlingen, på en måte vi ikke har sett før, sier Bugumba.

 

Fra fattige kår

Lissu ble født 20. januar 1968 i Ikungi-distriktet i det sentrale Tanzania og vokste opp i fattigdom. Han var barn nummer to i en familie på seks, men maktet å få seg skolegang og senere en akademisk karriere. Han begynte på universitetet i Dar es Salaam i 1993, der han tok en bachelorgrad i jus. Etter det tok han en mastergrad ved Warwick University i Storbritannia.

Som utdannet advokat har Lissu blant annet arbeidet som miljø-advokat og etterforsker for den frivillige organisasjonen Lawyers' Environmental Action Team (LEAT) og World Resources Institute. Jobben innebar blant annet å forsvare lokale gruvesamfunn i konflikter med den voksende gruveindustrien. Lissu har også vært leder for den tanzanianske advokatforeningen.

Lissu ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 2010, og har over tid vunnet et ry både som prominent advokat, sterk opposisjonspolitiker og frittalende kritiker av regjeringens politikk.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.08.2020 12.54.39 Sist oppdatert: 18.08.2020 12.54.39