Paul Rusesabagina er av regimet i Rwanda pågrepet og siktet for blant annet terror. Her fotografert i varetekten til Rwandas etterforskningsbyrå (Rib) Foto: AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Flere migranter tar seg til Kanariøyene

Mauritius krever 300 millioner kroner fra Japan etter oljesøl * USA blir ikke med på internasjonalt vaksinesamarbeid * Økning i stressnivåene hos fordrevne barn i Midtøsten * Kraftig økonomisk nedgang i Brasil * Helten fra Hotel Rwanda siktet for terror av Rwanda-regimet * Norge med i nytt vaksinesamarbeid * Organisasjoner ber Ulstein støtte gjeldstyngede land * Tusenvis pågrepet for «koronarelaterte» forbrytelser i Kina * India satte global rekord for nye koronasmittede i løpet av ett døgn

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 02.09.2020 13.59.32

14:00 2.september

Flere migranter tar seg til Kanariøyene

Stadig flere migranter bruker Kanariøyene som inngangsport til Europa. Til nå i år har mer enn 250 mennesker omkommet eller forsvunnet.

Det er flere enn det totale antallet som omkom i det de forsøkte å komme seg til Europa via ruten vest i Middelhavet i hele fjor.

Samtidig har 4.000 mennesker kommet seg trygt til de spanske øyene, viser tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Økningen i tilstrømmingen av migranter til Kanariøyene kommer etter at EU i 2019 begynte å gi pengestøtte til Marokko for å stanse migranter fra å nå Spania via Middelhavet.

Mens antallet migranter som har kommet seg til Fastlands-Spania har gått ned 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, har ankomster til Kanariøyene økt med 550 prosent. Bare i august ankom 850 migranter Kanariøyene, viser tall AP har innhentet.

Tallene er likevel lave sammenlignet med de 30.000 migrantene som ankom øyene i 2006, men tallene er de høyeste på over et tiår.

-----------------------------
05:15 2. september

Mauritius krever nesten 300 millioner kroner fra Japan etter oljesøl

Øystaten Mauritius krever at Japan punger ut 1,3 milliarder mauritiske rupier for å hjelpe fiskere som er rammet av oljesølet fra et skip som havarerte i juli.

Over 1.000 tonn olje lekket ut av det japanske skipet og forurenset et vernet område på kysten av Mauritius etter at det gikk på grunn i slutten av juli. Senere brakk skipet i to deler.

Det katastrofale oljeutslippet gjør at fiskerne må belage seg på å fiske lenger ut fra land

Mauritius anslår at byggingen av 100 fiskebåter vil koste om lag 1,2 milliarder rupier, mens det trengs 9,7 millioner for å trene opp 475 fiskere og 60 skippere som ikke er vant til å fiske i urolige farvann, melder japanske Kyodo News. (NTB)

-----------------------------------------
03:15  2.september

USA blir ikke med på internasjonalt vaksinesamarbeid

USA kommer ikke til å slutte seg til det WHO-ledede Covax-samarbeidet for å utvikle og distribuere en vaksine mot koronaviruset, skriver Wall Street Journal.

Trump-administrasjonen sier det til dels er fordi Verdens helseorganisasjon WHO er involvert.

Covax ledes av WHO sammen med vaksinealliansene Cepi og Gavi. Samarbeidet skal sørge for at alle land skal få vaksinedoser samtidig, så de kan deles ut til de hardest rammede befolkningsgruppene.

Mer enn 170 land er i samtaler om deltakelse i programmet. Blant dem som støtter det, er flere av USAs historiske allierte, blant annet Japan, Tyskland og EU-kommisjonen. Også Norge har sluttet seg til.

– USA vil fortsette å samarbeide med våre internasjonale partnere for å forsikre at vi bekjemper viruset, men vi vil ikke innskrenkes av organisasjoner som påvirkes av det korrupte WHO og Kina, sier talsmann Judd Deere i Det hvite hus til avisa. (NTB)

--------------------------------------------
15:30  1.september

Kraftig økonomisk nedgang i Brasil

I Brasil falt BNP med 9,7 prosent i andre kvartal som følge av koronakrisen. Nedgangen er den største som noen gang er registrert i landet.

Fallet i bruttonasjonalproduktet (BNP) er sett i forhold til foregående kvartal, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sammenlignet med andre kvartal i fjor var nedgangen på 11,4 prosent, ifølge de nye tallene som ble lagt fram tirsdag. Også dette fallet utgjør en ny brasiliansk rekord.

Brasil er et av landene i verden med flest smittede og døde som følge av koronapandemien. (NTB)

----------------------------------

11:00 1. september

Økning i stressnivåene hos fordrevne barn i Midtøsten

Barn som lever på flukt i Midtøsten rapporterer om en alarmerende økning i stressnivået utløst av frykten for koronaviruset. Dette viser en ny rapport fra Flyktninghjelpen. Det er en gjennomsnittlig økning på 45 prosent siden pandemien startet.
Rapporten er basert på forskning som Flyktninghjelpen har gjennomført i Syria, Jemen, Irak og Jordan. Den fant at 88 prosent av de spurte fordrevne barna var stresset på grunn av koronaviruset. 75 prosent av disse var redde for selv å få sykdommen. Videre oppga 48 prosent at de var redde for at noen de er glad i skulle bli smittet av viruset. Fordrevne barn i Jemen rapporterte det høyeste tallet på økning i stressnivå sammenlignet med nivåene før pandemien, med en økning på hele 65 prosent.
– Forskningen vår viser hvordan barn som allerede har vært gjennom ekstremt krevende situasjoner, på flukt fra krig og forfølgelse og vitner til at slektninger bli drept, nå opplever nok en traumatisk episode. Dette kan føre til alvorlige langsiktige psykiske og fysiske lidelser, sier Camilla Lodi, Flyktninghjelpens regionale rådgiver for psykososial støtte i en pressemelding. (ba)

-------------------------------

04:00 1.september

Helten fra Hotel Rwanda siktet for terror

Den rwandiske hotellsjefen Paul Rusesabagina, som ble hyllet for å ha reddet over 1.000 menneskeliv i folkemordet i Rwanda, er pågrepet og siktet for terror.

Det opplyser Rwandas etterforskningsbyrå (Rib) mandag. Rusesabaginas datter Carine Kanimba opplyser til AP at faren forrige uke reiste fra USA til Dubai, der han ble pågrepet og brakt til Rwanda. Kanimba sier hun ikke vet hvorfor faren reiste til Dubai.

Siktelsen omfatter blant annet terror, ildspåsettelse, kidnapping og drap. Rusesabagina ble mandag vist fram for pressen, iført håndjern og munnbind, i hovedstaden Kigali.

Rusesabagina har vært en uttalt kritiker av regimet i Rwanda. Rib sier han nå er mistenkt for å være grunnlegger, leder, økonomisk bidragsyter og medlem av en voldelig og væpnet terrororganisasjon som opererer fra ulike steder i regionen.

Rusesabagina har tidligere nektet for lignende anklager fra myndighetshold.

Regimet til president Paul Kagame bruker ofte terror-anklager mot kritikere av hans regime. Flere ledende medlemmer av hans tutsi-folkegruppe har sluttet seg til opposisjonen. Regimet har flere ganger tidligere forsøkt å drepe eller kidnappe rwandiske opposisjonelle i utlandet.

Kanimba sier faren lenge har vært et mål for Rwandas regime på grunn av kritikken han har rettet mot det. Hun sier familien håper han blir løslatt snart.

– Det de anklager ham for, er bare oppspinn. Det er ingen beviser bak påstandene deres. Vi vet at dette er en urettmessig pågripelse, sier hun.

Rusesabagina har siden 1996 bodd utenfor Rwanda. Først i Belgia, og så i Texas i USA. Ifølge Kanimba er faren belgisk statsborger.

66 år gamle Rusesabagina er blitt kalt «Rwandas Oscar Schindler» etter at han reddet over 1.000 tutsier fra å bli drept under folkemordet i 1994 ved å gjemme dem på Mille Collines Hotel i Kigali og senere hjelpe dem å rømme landet.

I 2004 ble hans gjerninger internasjonalt kjent gjennom Hollywood-filmen «Hotel Rwanda».

Rwandas regjering bestrider Rusesabaginas historie om å ha reddet tutsiene. Under folkemordet i Rwanda ble mer enn 800.000 tutsier og hutuer som forsøkte å beskytte dem, drept av hutuer.

Rusesabagina er blitt hedret med en rekke priser, blant dem den amerikanske presidentens medalje for frihet. (NTB og ba)

----------------------------------
20:45 31.august

Norge med i nytt vaksinesamarbeid

Etter flere uker med forhandlinger er det klart at Norge får delta i vaksinesamarbeidet Covax, som skal sikre tilgang til flere vaksiner mot koronaviruset.

EU-kommisjonen opplyser mandag at unionen tar sikte på å forplikte seg til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax – og åpner dermed for at også Norge kan forplikte seg, ifølge VG.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) bekrefter at Norge vil delta i samarbeidet nå som EU har gitt anledning til det.

Samarbeidet innebærer felles innkjøp og fordeling av vaksiner til alle land og sikrer Norge tilgang til flere vaksiner enn gjennom EU-samarbeidet alene.

Covax ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO), sammen med vaksinealliansene Cepi og Gavi. Samarbeidet skal sørge for at alle land skal få vaksinedoser samtidig, så de kan dele ut til de hardest rammede befolkningsgruppene.

– Selv om vi har god tilgang på vaksinekandidater gjennom EU, kan vi på ingen måter utelukke at den beste vaksinekandidaten er en del av Covax-samarbeidet, sier statsråden. (NTB)

---------------------------

06:00 31. august

Organisasjoner ber Ulstein støtte gjeldstyngede land

21 norske organisasjoner og partier ber i et brev utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) om å gå i bresjen for å hjelpe fattige land med gjeldshåndtering.

Bakgrunnen for oppropet er en dramatisk svekkelse av den globale gjeldsbærekraften i kjølvannet av koronakrisen, ifølge organisasjonene.

– Statlige gjeldskriser er en av de mest sentrale truslene mot oppfyllelsen av FNs bærekraftmål innen 2030. Dersom de bleke utsiktene skal snus, er det behov for kraftfulle grep, raskt, skriver de i brevet.

– Vi håper at du, Dag-Inge Ulstein, vil gå i front og utvise globalt lederskap for å sikre statlig gjeldsbærekraft fram mot 2030, heter det.

Det er Slug – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk som har tatt initiativ til oppropet i forkant av FNs hovedforsamling 2020.

Blant kravene fra organisasjonene er at tidsperioden for det såkalte Debt Service Suspension Initiative (DSSI) blir forlenget. Initiativet åpner for å utsette de fattigste landenes gjeldsforpliktelser som følge av koronapandemien.

Et annet krav er at ordningen bør åpnes for flere mellominntektsland.

– Norge bør videreføre sitt engasjement i denne prosessen. Norge kan også vurdere å utvide sin støtte til IMFs Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT) utover de 180 millioner kronene som regjeringen tok initiativ til i mai, heter det i brevet. (NTB)

---------------------------

 06:00 31.august

Tusenvis pågrepet for «koronarelaterte» forbrytelser i Kina

Nesten 5.800 personer er i år blitt pågrepet for koronarelaterte forbrytelser i Kina. Blant forbrytelsene er drap på helsearbeidere og å lyve om reisehistorikk.

Blant pågripelsene er flere voldssaker, blant annet en sak der en kunde ved et supermarked slo i hjel en annen kunde etter å ha blitt bedt om å ha på seg munnbind.

Andre saker omhandler angrep på helsepersonell, blant annet et tilfelle der en person med overlegg kjørte ned helsearbeidere med en bil, og en sak der en person ble pågrepet etter å ha knivstukket en helsearbeider som målte den mistenktes kroppstemperatur.

Noen er også anklaget for å tilegne seg penger samlet inn til koronapasienter, mens andre er anklaget for å selge defekt medisinsk utstyr og for å lyve om reisehistorikk eller helsetilstand.

– Fra januar til juli ble 5.797 mennesker pågrepet og 6.755 etterforsket, sier landets påtalemyndighet i en uttalelse.

I uttalelsen framkom det ingen detaljer rundt hvor mange som fortsatt sitter i varetekt eller om noen er blitt dømt. (NTB)

-------------------------

05:00 31. august

India satte global rekord for nye koronasmittede i løpet av ett døgn

I India ble det søndag registrert 78.761 nye koronatilfeller. Det er den største økningen i et enkeltland på ett døgn siden pandemien brøt ut, melder BBC.

BBC benytter seg av tallgrunnlaget til det amerikanske Johns Hopkins -universitet. Ifølge kringkasteren ble den forrige toppnoteringen registrert i USA 17. juli.

Ifølge Worldometer , som melder om et enda høyere antall, ble det registrert hele 79.457 nye tilfeller søndag. Det totale antallet er dermed 3.619.169 smittetilfeller og 64.617 dødsfall.

Økningen kommer mens regjeringen fortsetter å lempe på smitteverntiltakene, i et forsøk på å hjelpe en hardt rammet økonomi. I det siste har smitten fått en kraftig oppsving på landsbygda i India. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 31.08.2020 08.00.39 Sist oppdatert: 02.09.2020 13.59.32