imageBROKER/Pius Koller Hong Kong, Asian Ethnicity, capital market, Asian, branch, banking, out, switch, Western, bank, Western Province, Western Area, China, Western Asia, branch bank, night market, bench, business, counter, economy, union, night shot, market, exterial shot, money, outdoors, person, Chinese, time, economic, finance

Western Union er et av selskapene som tilbyr pengeoverføringer. Her fra en filial i Hong Kong. Foto: Pius Koller / NTB scanpix 

Migranter får sendt mindre penger til familien. 30 norske bistandsbudsjetter er «borte».

Korona-krisen struper viktig inntektskilde i utviklingsland, ifølge en ny rapport fra Verdensbanken.

Av Martin Skjæraasen Sist oppdatert: 22.04.2020 15.08.51

Hvert år sender migranter svimlende summer til familie og venner i hjemlandet. I fjor ble 554 milliarder dollar, omtrent 5890 milliarder norske kroner, overført til mellom- og lavinntektsland på denne måten.

Nå strupes pengestrømmen av korona-viruset. På grunn av pandemien er det mange migranter som har mistet jobben eller fått lønnskutt i landene de oppholder seg i.

I en ny rapport anslår Verdensbanken at migrantoverføringene vil krympe med 20 prosent – nesten 109 milliarder dollar – i 2020. 

Det tilsvarer nesten 30 norske bistandsbudsjetter.

– Migrantoverføringer er en viktig inntektskilde i utviklingsland. Den økonomiske tilbakegangen som forårsakes av covid-19 svekker evnen til å sende penger hjem, og dette gjør det enda viktigere å få fart på økonomien i utviklede land så raskt som mulig, sier president i Verdensbankgruppen, David Malpass, i en pressemelding.

 

Livline

Migrantoverføringer representerer en livline for mange mennesker. I en rapport fra 2017 anslo International Fund for Agricultural Development (IFAD) at tre firedeler av migrantpengene går til å dekke grunnleggende behov som mat, husvære og løpende utgifter. Resten går til helse, utdanning og – i noen tilfeller – sparing og små investeringer.

Pengene hjelper ikke bare familier å komme seg ut av ekstrem fattigdom. Å ha et familiemedlem i utlandet som sender penger hjem er dessuten et sikkerhetsnett, som hindrer at familien havner  tilbake i ekstrem fattigdom om noe uforutsett skjer. 

40 prosent av migrantoverføringene blir sendt til landsbygda, ifølge rapporten.

For noen land utgjør disse pengene en betydelig del av landets økonomi; for eksempel 30 prosent av Nepals BNP, 14 prosent av Liberias BNP og 12 prosent av Gambias BNP.

 

Stive priser

De siste årene har migrantoverføringene vokst raskt, og utgjorde i fjor for første gang et større beløp enn utenlandske direkteinvesteringer i utviklingsland. Selv om summen blir mindre i år, anslår Verdensbanken at pengestrømmen igjen vil øke med 5,6 prosent i 2021, for deretter å vokse.

Men mye er usikkert. Vanligvis sender migranter hjem mer penger når det er krise i hjemlandet. Nå er hele verden rammet av økonomisk krise, som det i tillegg er vanskelig å spå utfallet av. 

I rapporten retter Verdensbanken fokus på de stive prisene på internasjonale overføringer. Snittprisen på å sende 200 dollar til et land Sør for Sahara, er ni prosent; altså 18 dollar.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 22.04.2020 15.08.51 Sist oppdatert: 22.04.2020 15.08.51