abode.alabdo@outlook.sa

For Sama har vunnet en mengde internasjonale priser og er årets desidert sterkeste filmopplevelse. Filmen handler om den syriske journalisten Waads liv i Aleppo, fortalt til datteren. Filmen er såpass kraftig kost at festivalen stiller med beredskap etter visningene i Oslo. Bildet er fra filmen. Foto: Abd Alkader Habak/Channel 4 News & ITN Productions.

Filmfestival i Oslo: Vitnesbyrd fra hele verden

HUMAN Internasjonale Dokumentarfilmfestival bringer verden til Oslo en hel uke i februar hvert år. Årets festival finner sted fra 24. februar til 1. mars, og programmet vitner om en verden hvor presset på ytringsfriheten har økt.

Av Mariken Lauvstad Sist oppdatert: 21.02.2020 10.11.39

Neste uke går HUMAN Internasjonale dokumentarfilmfestival av stabelen for tolvte gang. I Oslo. 

Festivalen har helt siden oppstarten i 2008 bidratt til å sette menneskerettighetsproblematikk på dagsordenen. Gjennom aktuelle dokumentarfilmer, debatter og teaterforestillinger kommer publikum tett på mennesker og fortellinger som geografisk befinner seg langt unna Norge. Årets program bærer vitnesbyrd om politiske- og menneskerettighetsmessige utfordringer over hele kloden- ikke minst når det kommer til ytringsfrihet.  

Festivalen har  både et nasjonalt og et internasjonalt konkurranseprogram, 10 norske og 11 utenlandske dokuemntarfilmer deltar. I tillegg vil det bli vist en serie med internasjonale dokumentarfilmer som ikke er del av konkurranseprogrammet.

Det vil også være en rekke andre ting som foregår, blant annet debatter, teater og konserter. 

 

Økt press

– Presset på den frie kunsten har fått klart fokus i debattdelen av årets festivalprogram, ikke minst i forlengelse av den nedslående nye rapporten til organisasjonen Freemuse, som viser at sensuren av fri kunst har økt, også i Europa, sier festivalsjef Ketil Magnussen til Bistandsaktuelt. 

Han forteller at temaet tas opp blant annet i en debatt med filmskapere, og i samtalen Ways of Seeing Revisited, som tar for seg fjorårets mest omdiskuterte norske teaterforestilling - vist under HUMAN 2019. I år viser festivalen to teaterforestillinger: Dokumentarteaterstykket Okkupasjonens Fanger, skrevet av Einat Weizman/politiske fanger, og De Velsignede -en monolog av dramatiker Tale Næss.

Magnussen trekker også fram debatten Kriminalisering av hjelpere, som tar for seg den stadig mer aktuelle problemstillingen rundt kriminalisering av mennesker som blir stilt for retten for å ha brutt lover som konsekvens av å ville hjelpe mennesker på flukt. Tidligere biskop Gunnar Stålsett, som selv har fått kjenne dette på kroppen og ble dømt til 45 dagers fengsel, deltar i panelet. Diskusjonen er tilknyttet filmene Humanity on Trial og Angels on Diamond Street.

 

– Høy kvalitet

Festivalsjefen ønsker imidlertid ikke å  å anbefale noen av filmene på programmet spesielt:

– Vi er stolte av hele programmet. Kvaliteten på dokumentarfilmene er høy, og det er ulike fortellinger fra ulike land som vi ser på som like viktige å formidle til et norsk publikum. Nettopp derfor er vanskelig å trekke fram én historie eller én problemstilling, framfor en annen.

 – Flere av filmene som vises under festivalen i år er nokså brutale. Hvorfor skal publikum likevel utsette seg for så voldsomme skildringer?

– Fordi alternativet er å snu seg vekk. Filmene viser andre virkeligheter enn vår, og andre narrativer. Slik det blir tydelig i filmen For Sama, kjempes ikke krigen i Syria bare med våpen og bomber, men også med narrativer. Kampen om narrativet tar ulike former i verden i dag. Dette er viktig å sette fokus på, og er noe vi tar vi opp blant annet i debattene Narrative Wars - The politics of Memory og Svenske tilstander: Orientalisme i praksis.

 

Her er noen av filmene på årets program som det er knyttet særlige forventninger til: 

For Sama

Storbritannia / 2019 / 95 min / Arabisk, engelsk

For Sama har vunnet en mengde internasjonale priser og er årets desidert sterkeste filmopplevelse. Dette er kraftig kost - så kraftig at festivalen stiller med beredskap etter visningene. Filmen handler om den syriske journalisten Waads liv i Aleppo, fortalt til datteren. For hvordan forsvarer man egentlig for sitt barn det å fødes inn i brutal krig? En fersk Redd Barna-rapport viser at 99 prosent av barn som vokser opp i Syria, bor i konfliktområder. For Sama er et personlig blikk på Syrias skjebne og en opprivende og nær fortelling. Gjennom Waads kamera får publikum følge med helt fra det optimistiske studentopprørets begynnelse, til regimets grufulle beleiring av Aleppo.

 

Maxima

Peru, USA / 2019 / 88 min / Spansk, engelsk

“Maxima” kretser rundt den peruvianske kvinnen Máxima Acuña, som har blitt et internasjonalt symbol på det å kjempe for retten til egen jord. Men kampen hun kjemper er Davids kamp mot Goliat. Mot seg har hun verdens største gullgruveselskap, som har inngått en allianse med det lokale politiet, og prøver å få henne vekk fra gården sin med tvang. Dokumentaren følger Maximas standhaftige forsøk på å stå på sin rett. Alt dette kontrasteres med cinematografisk slående bilder av peruviansk landskap - og storkapitalens hensynsløse inngripen i det.

 

Midnight Family

Mexico, USA / 2019 / 81 min / Spansk

Regi: Luke Lorentzen

Prod: Hedgehog Films, No Ficción

I det gjennomkorromperte Mexico er også næringskjeden i helsesystemet infisert av korrupsjon: Mexico City har 9 millioner innbyggere, men kun 45 statlige ambulanser. Dermed har det vokst fram en privat ambulanseindustri, slik som Ochoa-familiens ambulanse, som kjøres av 17 år gamle Juan. I Midnight Family blir du med på ville bilferder med kameraet tett på. Dette er en verden hvor alle bestikker alle for å få hjulene til å gå rundt - bokstavelig talt.

 

Radio Silence

Mexico, Sveits / 2019 / 77 min / Spansk

Regi: Juliana Fanjul

Prod: Akka Films

I likhet med Midnight Family er også Radio Silence fra Mexico. Dette er en av filmene hvor ytringsfrihetsproblematikken er spesielt tydelig. Den kompromissløse journalisten Carmen Aristegui har fått staten på nakken, og radioprogrammet hennes har nylig blitt tatt av lufta. Sensuren er reell - Mexico er et land hvor journalister drepes og trues for sitt arbeid. Men Carmen er likevel urokkelig i sin tro på journalistikkens og den frie ytringens kraft - å gi opp er ikke et alternativ for henne. Denne filmen viser både de beste og de verste sidene ved Mexico.

 

Mer om Human Internasjonale Dokumentarfilmfestival kan du lese her.

 

Publisert: 21.02.2020 10.11.39 Sist oppdatert: 21.02.2020 10.11.39