Enkle tester gjør at flere oppsøker hiv-behandling. Foto: WHO

Hjemmetesting styrker kampen mot hiv/aids i Tanzania

Benja brukte et lite sett med testutstyr for å sjekke om han hadde hiv. Han er en av mange som mottok gratis testutstyr i desember i en kampanje for å øke kunnskap om hiv/aids-utbredelsen i landet.

Av Kizito Makoye, i Dar-es-Salaam        Sist oppdatert: 22.01.2020 08.08.57

– Jeg var nervøs og ville vite om jeg var hiv-smittet, så jeg testet meg selv i all hemmelighet, forteller Benja. Den 28-år gamle barbereren leste en enkel bruksanvisning, dro en vattpinne over ganen i overmunnen for å få prøvemateriale og stakk den ned i en blå væske i prøvesettet.

– Etter bare minutter fikk jeg svar, forteller han.

 

Bekjempe stigmatisering

Tusenvis av hiv-hjemmetestsett ble utdelt i desember for å oppfordre folk til å teste seg, ifølge tanzanianske myndigheter. Hiv-testene, som gjennomføres med en prøve fra munnen eller blod fra et stikk i fingeren, gir enkeltpersoner muligheten til å, på en diskré måte, sjekke om de er smittet. Testen tar fra 20 til 30 minutter.

Som følge av de positive signalene om at Tanzania vil omfavne denne nye, livreddende teknologien, og dermed bidra til å bekjempe stigmatisering av mennesker om lever med hiv/aids.

– Når du vet at du er smittet kan du få medisinsk hjelp og leve et langt og lykkelig liv, sier Benja.

 

Ambisiøse mål

I desember signerte den tanzanianske presidenten, John Magufuli, en ny lov som tillater hjemmetesting av hiv/aids. Loven senker også aldersgrensen for testing uten foreldres samtykke til 15 år.

Ummy Mwalimu, Tanzanias helseminister, sier hjemmetestene kan hjelpe mennesker som lever med hiv til kunnskap om egen smitte og til riktig livreddende medisin og behandling.

– Dette er et betydelig skritt på veien til å nå vår del av 90-90-90-målene, som skal sette en stopper for epidemien, sier hun.

90-90-90 er ambisiøse behandlingsmål som FN har satt for å hjelpe aids-epidemien. Målet er at 90 prosent av alle mennesker som er smittet med hiv skal få kjennskap til at de er smittet innen 2020, og at 90 prosent av alle som kjenner til sin smittestatus skal motta antiretroviral medisinsk behandling og at 90 prosent av alle som står på antiretroviral behandling har viruset under kontroll. Selv om bekjempelse av hiv/aids har hatt store fremskritt i Afrika, er det fortsatt mange som er uvillige til å teste seg fordi de frykter stigmatiseringen som følger sykdommen.

 

Når ut til flere

Hjemmetestingene en nyskapende tilnærming til en diagnose som potensielt kan hjelpe myndighetene til å nå mennesker som lever med en udiagnostisert virusinfeksjon og slik også nå de globale målsetningene om å få slutt på epidemien.

– Hjemmetesting av hiv har potensial til å endre epidemiens bane, gjennom å øke antallet mennesker som vet at de er smittet av hiv, sier Mwalimu.

Omtrent 1.6 millioner mennesker levde med hiv i Tanzania i 2018. Dette utgjør 4.6 av befolkningen. Samme år ble 72 000 mennesker smittet av hiv og 24 000 mennesker døde som følge av en aids-relatert sykdom, ifølge tall fra FN. Til tross for disse tallene har det østafrikanske landet gjort betydelige framskritt i kampen mot aids-epidemien i løpet av det siste tiåret gjennom å øke tilgangen til antiretroviral behandling.

– Hjemmetesting av hiv er et avgjørende utgangspunkt for å bestemme og starte riktig behandling. Studier har vist at mange mennesker i lavinntektsland ikke vet at de er hiv-smittet. Hjemmetestene gir mulighet til å få forgang i behandlingen og slik begrense videre smitte», sier Deus Kitapondya, spesialist i folkehelse ved Muhimbili statlige sykehus i Dar-es-Salaam.

Bekymringer knyttet til konfidensialitet og privatliv utgjør noen av hovedutfordringene for Tanzanias testtilbud. Men nye opplysninger om hvordan hiv-hjemmetestene blir brukt viser at en enkel og diskré måte å få kjennskap til egen smittestatus er en av hovednøklene til dramatisk å øke antallet mennesker som faktisk tester seg.

 

Tidlig behandling

– Når en pasient begynner på antiretroviral-behandling på et tidlig stadium gir det uoppdagede muligheter til å hemme viruset, som igjen forhindrer videre smitte med 99 prosent, forteller Kitapondya. Folkehelseeksperter advarer likevel om at hjemmetesting av HIV ikke gir noen endelig diagnose og oppfordrer folk som har fått et første positivt var til å ta flere prøver ved frivillige rådgivnings- og prøvetakingssentre.

– En hjemmetest kan gi et positivt svar, men det trengs videre testing for å bekrefte diagnosen og bestemme om det skal settes i gang med antiretroviral behandling, sier Linus Chuwa, en klinisk ekspert ved St.Benard-sykehuset i Dar-es-Salaam.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 22.01.2020 08.08.57 Sist oppdatert: 22.01.2020 08.08.57