FNs klimatoppmøte, som skulle vært arrangert i november i år, er utsatt. – Verdens land gjør rett i å fokusere på å bekjempe koronaviruset, twitrer Alok Sharma, presidenten til toppmøtets arrangør. Her holder Sharma en digital pressekonferanse om koronaviruset. Foto: Pippa Fowles / AP / NTB scanpix

FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av korona-pandemien

FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow utsettes på grunn av koronaepidemien. Miljøorganisasjoner viser forståelse for avgjørelsen, samtidig som de vil utnytte situasjonen til å sikre en klimavennlig håndtering av både viruskrisen og klimasaken.

Av NTB og Eivind Lindboe Sist oppdatert: 02.04.2020 13.13.02

Planen er å flytte møtet til 2021, men en dato er ennå ikke satt. Det er Storbritannia som skal arrangere møtet i samarbeid med Italia.

Beslutningen om en utsettelse er tatt av COP-byrået (Conference of the Parties, red. anm.) under FNs klimakonvensjon (UNFCCC), heter det i en pressemelding lagt ut på konferansens hjemmesider.

– Verden står overfor en global utfordring uten sidestykke og verdens land gjør rett i å fokusere på å bekjempe covid-19, skriver den britiske parlamentarikeren og COP26-presidenten Alok Sharma på Twitter.

Møtet skulle ha funnet sted i Glasgow fra 9. til 20. november i år.

 

Kampen mot viruset må prioriteres

FNs generalsekretær António Guterres støtter Storbritannias og UNFCCCs beslutning, og sier at det akkurat nå er førsteprioritet å kjempe mot viruset. Samtidig påpeker han at klimaendringer fortsatt er et faktum som ikke må glemmes.

– Klimaforskningen har ikke endret seg, utslippene er nå rekordhøye og virkningene blir flere og vil forverre de samfunnsøkonomiske utfordringene som denne krisen vil intensivere, sier Guterres via sin talsperson Stéphane Dujarric.

Han mener situasjonen vi er i nå forsterker viktigheten av vitenskap.

– Vitenskapen gjør det klart at menneskelig atferd endrer reguleringsevnen til jordas system og har innvirkning på våre liv og levebrød, fra helse til global økonomi.

Han mener også krisen er et eksempel på hvor sårbare land, samfunn og økonomier er. Han sier at solidaritet er viktigere enn noen gang.

 

– Klimaarbeidet stanser ikke

Climate Action Network (CAN), som representerer over 1.300 NGOer fra over 120 land, viser forståelse for beslutningen. I en uttalelse fra CAN heter det at verdens myndigheter nå må bruke kreftene på å håndtere pandemien, og prioritere helse, sikkerhet og jobb for befolkningen.

Budskapet fra Greenpeace er det samme. Men organisasjonen mener at utsettelsen ikke bør påvirke EUs klimaforpliktelser om å heve klimamålet for 2030 før utgangen av året. Greenpeace mener også at verden må utnytte situasjonen og sikre en grønn og rettferdig måte å håndtere både viruskrisen og klimasaken på.

Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig at konferansen blir utsatt.

– Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en epost til NTB.

Han lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

– Det viktigste klimaarbeidet gjøres nasjonalt, og her hjemme fortsetter regjeringen jobben med å kutte utslipp med uforminsket styrke, sier ministeren.

 

Regnskogskonferanse er også utsatt

Regnskogskonferansen Oslo Tropical Forest Forum er også utsatt. Konferansen arrangeres av Klima og miljødepartementet og Norad, og utsettes til neste år. Ny dato og annen praktisk informasjon vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt, opplyser Norad på sine nettsider.

Regnskogskonferansen i Oslo har vært arrangert fire ganger siden 2011. Konferansen har blitt et viktig forum som samler regnskogsforkjempere fra både sivilsamfunnet, statlige myndigheter, akademia og privat sektor.

  • Les siste nytt om korona-pandemien her
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.04.2020 13.13.02 Sist oppdatert: 02.04.2020 13.13.02