Lederen for organiserte kvinner på det største markedet i Abidjan, Tano Victoire. De mottar støtte fra la Base. Foto: Ahi Aka Roselyn

Elfenbenskysten: Kvinnenettverk tar saken i egne hender

Et omfattende kvinnenettverk bidrar til å begrense utbruddet av covid-19 i Elfenbenskysten. 

Av Guri C Wiggen Sist oppdatert: 11.06.2020 09.06.30

Regjeringen og den aldrende president Alassane Ouattara (78), kan ikke selv ta æren for at Elbenbenskysten er blant landene i Vest-Afrika med moderat smitte, med rundt 3000 registrerte smittede i starten av juni - i en befolkning på 26,3 millioner. Kvinner i Elfenbenskysten tar nemlig saken i egne hender.

Kvinnenettverket COCOFCI (Kompendium for kvinners kompetanse i Elfenbenskysten) har dratt i gang en sivilsamfunnsbevegelse (la BASE) som bremser spredning og effekten av korona-viruset.

 

Har ikke tid til å stoppe

– Et stort antall kvinner er nødt til å jobbe hver eneste dag for å berge familiene sine. Derfor har vi organisert opplæring i smittevern og hygiene på de store markedene i landet. Vi har delt ut masker og annet helseutstyr. På det store markedet i Abidjan distribuerte vi for eksempel 3200 masker for at de som jobber der kan beskytte seg selv, kunder og begrense spredningen, sier koordinator for COCOFCI, Euphrasie Koussi Yao.

For mange av kvinnene i den utformelle økonomien gjelder slagordet: «Dø av sult, eller dø av Covid-19?».

På markedet i Adjamé, en av kommunene i storbyen Abidjan, er næringsdrivende kvinner godt organiserte. Markedet på 700 hektar er tett i tett med utsalg. To millioner mennesker er innom ukentlig. Presidenten for næringsdrivende på markedet (Forum d’ Adjamé) Tano Victoire, inviterte organisasjonen la Base til å drive smittevernopplæring.

– Her jobber vi veldig tett på hverandre, men prøver å holde avstand, selv om det er svært vanskelig. Vi er derfor svært takknemlige for opplæringen om hygiene og for utstyret og maskene som vi har fått av La Base, forklarer Tano Victoire.

 

Banken for kjærlighet og solidaritet

La BASE, står for «La banque d´ amour et de solidarité efficase», altså «Banken for kjærlighet og effektiv solidaritet». De organiserte produksjon av masker i industriell skala og har vist hvordan online hvordan andre kan gjøre det.

– Ikke en franc har kommet fra regjeringen. Det er det sivile samfunn som har bidratt både med arbeid og har finansiert la BASE. Menn og kvinner produserer masker. Vi har også andre sosiale hjelpetiltakene for å støtte de som lider mest som konsekvens av covid-19: Folk som har mistet jobben, de som lider av depresjon, og andre som er i akutt finansiell krise. Vi har også skaffet diabetes-medisin til sykehus også for å bidra, forklarer Euphrasie Kouassi Yao.

 

Viktig rolle

– Kvinneorganisasjonene er svært viktige fordi de når ut lokalt der mange FN-organisasjoner og internasjonale aktører ellers ikke når ut. De har i tillegg en helt annen legitimitet og kan bedre løse utfordringer, sier Gro Lindstad direktør og daglig leder av FOKUS (Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål) til Bistandsaktuelt.  

Hun mener masker og verneutstyr er svært viktig for alle kvinner som jobber i uformell sektor og for helsearbeidere, særlig i tett befolkede områder hvor det ikke er mulig å ha sosial distansering. Kvinner har satt i gang produksjon fordi de ser at det ikke skjer hvis de ikke gjør det.

– Covid-19 løses ikke uten aktiv deltagelse fra sivilt samfunn. Det bør være et samarbeid mellom nasjonale, regionale og lokale myndigheter og sivilt samfunn, dialog, inkludering i innsatsgrupper. Kjønnsperspektivet må være med fra starten av, sier Lindstad.

 

– Er BASE starten på ”velferdssystemet” dere mangler i Elfenbenskysten?

– La Base er en kjede av ren solidaritet. Vi vil bygge opp og strukturere denne solidariteten for at ingen skal falle utenfor. Målet er at man skal klare seg selv. Vi bidrar til å gi fattige rettigheter de ikke har. Denne kjeden med effektiv solidaritet kommer nok til å vedvare. Ja, vi tror det kan være starten på organisert sosial beskyttelse av de som trenger det mest i samfunnet, sier Euphrasie Kouassi Yao.

Pandemien og dens konsekvenser er den mest alvorlige krisen landet har sett siden den politiske og militære krisen i 2010.

 

Oppsto i røyken av krisen

Det var i 2010 COCOFCI (Compendium des Competences Feminines de Côte d´Ivoire) «Kompendiumet for kvinners kompetanse i Côte d´ Ivoire» oppsto, nærmest i røyken av den politiske og militære konflikten, som på brutalt vis skulle avgjøre et uklart og fraudulent valgresultat. Det endte med at ex-president Laurent Gbagbo ble landsforvist. Nåværende president Alassane Ouattara, (med bakgrunn fra IMF) ble ved hjelp av fransk militærintervensjon innsatt som president.

Euphrasie Koussi Yao ble spurt av den nye regjeringen om å skaffe kompetente kvinner til statlige poster. Hun hadde tidligere arbeidet for likestilling i statlige direktorater og arbeidet med å skaffe kvinner på landsbygda brønner. Databasen hun etablerte over kvinners kompetanse ble til COCOFCI.

Databasen har i løpet av dette tiåret blitt den største oversikten over kvinnelig kompetanse i Afrika. Euphrasie Kouassi Yao ble belønnet med FAFEL d´Or i 2019 (Forum for kvinnelige afrikanske lederes gullpris).

 

For forsoning og fred

Euphrasie Kouassi Yao og hennes nettverk jobber også aktivt for forsoning og fred i landet. Kvinner ute i regionene har som mål å skape fredfylte lokalsamfunn og forebygge konflikt for framtidige generasjoner.

Regjeringspartiet i Elfenbenskysten klamrer seg til makten og spenningen stiger mot valget i oktober. Myndighetene fengsler opposisjonen og kritiske røster. En ung befolkning hungrer etter jobber, utdanning, forsoning og stabilitet, men spørsmålet er de får en presidentkandidat som representerer den unge befolkningen.  

Bare i regionen Gbêkê står 502 kvinnelige ledere i bresjen for det konfliktforebyggende arbeidet. Landet sliter med usikkerhet skapt av tidligere presidenters maktkamp og at ingen ble stilt ansvarlig for at over 3000 menneskeliv gikk tapt i 2010. Det er en situasjon befolkningen ikke ønsker å oppleve på ny.

Om la Base

Medlemskap i la Base får man ved å betale 1000 CEFA (tilsvarende 1,5 euro) mens privatpersoner, diasporasamfunn og folk internasjonalt kan bidra på nett.

Landet har 62 forskjellig etniske grupperinger.  COCOFCI inkluderer alle kvinner uansett etnisitet, religiøs eller politisk bakgrunn.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.06.2020 09.06.30 Sist oppdatert: 11.06.2020 09.06.30