Ivan Castaneira

Kaoset rådet på sykehus og andre deler av myndighetsapparatet under de første ukene av koronautbruddet i storbyen Guayaquil. Det gikk blant annet ut over Alba (74), som ble erklært død få timer etter innleggelsen. Men så skjedde «mirakelet»: «Albita lever!». Foto: Ivan Castaneira, innfelt: faksimile fra Facebook

Ecuadors korona-krise: Den utrolige historien om den døde som «gjenoppsto»

Korona-viruset skapte fullstendig kaos på sykehusene i Ecuadors største by Guayaquil. Mange døde, men i slutten av april skjedde «mirakelet»: En av de døde våknet til live.

Av Lise Josefsen Hermann, i Ecuador Sist oppdatert: 08.05.2020 11.32.08

– Vi trodde jo nesten ikke på det! Jeg gråt av glede. Min niese hoppet rundt ute i hagen. Kunne det virkelig være riktig, at det var Albita? sier Aura Maruri Granda de Sotomayor (68) i telefonen fra Guayaquil.

Aura er søster til en kvinne som på mirakuløst vis kom til bevissthet på Abel Gilbert-sykehuset i en av Guayaquils forsteder fredag 24 april. Kvinnen sa hun het Alba – og bodde nær Capwell stadion.

– Der og da gikk det nok opp for personalet at de hadde begått en enorm brøler, sier Aura.

 

Led av diabetes

Knapt en måned tidligere, fredag 27. mars, var den da 73 år gamle Alba Angelica Maruri Grande blitt dårlig. Dette skjedde samtidig med at storbyen hun bodde i hadde en rask vekst i antallet tilfeller av korona-smittede, -innlagte og -døde. Helsemyndighetene i byen var tilsynelatende uforberedt. På sosiale medier ble det spredt bilder av lik som ble liggende uavhentet i gatene. 

Les mer: Kaos i Ecuadors største by, lik blir liggende i gatene

Familien visste godt at Alba led av diabetes.

– Vi sa til henne at hun skulle drikke sin kaffe og spise sin papaya. Men hun ville ikke ha noe, forteller Aura.

Hun beskriver også hvordan familien ringte forgjeves til alarmsentralen for å bestille en ambulanse, men at de aldri kom igjennom. Til sist måtte de selv få tak i en taxi for å kjøre til sykehuset.

Alba ble innlagt 27. mars klokken 14.30. Allerede klokken 21 samme kveld fikk familien den sørgelige beskjeden: Hun var gått bort. Familien fikk samtidig vite at de på grunn av korona-situasjonen dessverre ikke kunne få se liket.

Dagen etter ble liket av personen de trodde var Alba kremert, og asken ble utlevert til søsteren Aura.

 

Utleveres mot utgiftsrefusjon

– Det er en riktig fin urne. Vi har den fortsatt stående. Når myndighetene kommer med de 2000 dollarene, som vi måtte betale for kremeringen, gir vi asken tilbake, sier Aura.

Etter søsterens «gjenoppstandelse fra de døde» har de lokale helsemyndighetene sagt til henne sa at de nå vet godt hvem asken tilhørte. De hadde nemlig manglet et lik.

Albas familie var uansett veldig glade for beskjeden fredag 24. april. Glade for likevel ikke å ha mistet sin elskede Albita etter nesten en måned i sorg.

I Ecuador fikk saken bred omtale i mediene, og ble raskt til en vits; at nå måtte «en gjenoppstått» bli inkludert i myndighetenes korona-rapporter.

Men saken om identitetsforbyttingen av Alba og en annen død kvinne, som det ikke er offentliggjort hvem er, har også en alvorlig side. Den er i virkeligheten historien om et helse- og myndighetssystem som kollapset under vekten av koronapandemien, som rammet en uforberedt storby.

 

Anonym lege

Jeg snakker med en 27 år gammel lege, som har jobbet siden begynnelsen av april på covid-19-sykehuset Teodoro Maldonado i Guayaquil. Han ønsker å være anonym, for ikke å risikere å miste jobben.

– I april var det et stort antall døde på sykehusene. Og det var problemer med identifisering av likene. Det vi ser nå er problemer med å identifisere pasientene på sykehusene. De levende..., sier han.

Den unge legen er bekymret over at krisen i helsesystemet har nådd så langt:

– Det er et alvorlig problem at overbelastningen på sykehusene forårsaker tap av informasjon mellom sykehuset, pasienter og pårørende, sier legen. 

 

Gal etter bløtkake

Den 10. april var det Albitas fødselsdag.

– Vi pleide alltid å få bløtkake. Hun er gal etter det. I år var dagen så sørgelig. Folk ringte bare og gråt i telefonen. Og jeg snakket til asken, som jeg hadde på rommet, betror Aura meg.

Samtidig lå den virkelige Alba på sykehuset – i koma – på sin 74 års-dag.

Alba og Aura har bodd sammen hele livet.

– Alba er så uskyldig. Hun elsker sine teddybjørner, forteller søsteren Aura. Tapet av Albita var hardt for henne.

– Jeg sov ikke på ni dager. Det var så trist å tenke på at Alba, min ñaña, min søster, ikke var her mer.

Nyheten om Alba (74) vakte nasjonal oppsikt i Ecuador. «Erklært død. Kom til bevissthet igjen og ber familien å bli hentet hjem», skriver El Comercio. Avisen, som har snakket med søsteren Aura, stiller også spørsmålet: Hvem tilhørte egentlig asken? (Faksimile fra El Comercio)

 

– Uhyggelig

Ecuadors helseminister, Juan Carlos Zevallos, har i flere nasjonale medier kalt Albas sak for «uhyggelig», men har ikke ønsket å kommentere den ytterligere utover det.

Mandag 27. april ba sykehusdirektøren om at det blir foretatt nødvendige undersøkelser i Alba-saken for å klarlegge ansvar, ifølge den ecuadorianske avisen El Comercio.

Den unge legen fra Guayaquil er oppbrakt over det som har skjedd:

– Saken reiser en rekke spørsmål. Pasienten var bevisstløs i tre uker. Og det er, i teorien, registrert et telefonnummer til et familiemedlem i pasientjournalen. Hvordan kunne det gå tre uker uten at familien ble kontaktet? Hvordan kunne dette bli håndtert så skjødesløst at de byttet rundt på pasientenes navn?

 

Ikke den eneste «døde»

Historien om Alba kan høres ut som et utrolig enkelttilfelle, men det har vist seg at den å ikke være den eneste som gjenoppstår fra de døde midt i Guayaquils korona-kaos. 

Torsdag 30. april kom det, ifølge den ecuadorianske avisen Expreso, fram at en mann, Teófilo Velasco, lette etter sin familie på Guasmo sykehuset. Familien hadde fått vite at han var død fem uker tidligere - den 23. mars. 

Teófilos lik hadde vært borte i to uker inntil hans datter fant en likpose på sykehusets likhus, som hadde et papir med hennes fars navn på. Teófilo ble begravd 8. april. Eller den mannen trodde var Teófilo. Helt til han våknet opp på sykehuset 30. april.

 

Fortsatt innlagt

Alba er fortsatt innlagt på sykehuset og de to søstrene har ennå ikke sett hverandre. Aura er blitt frarådet det på grunn av risikoen det innebærer å dra til sykehuset under den pågående pandemien der storbyen Guayaquil har vært ekstra hardt rammet.

Men de to har snakket sammen.

– Hun sa at hun ville ha bursdagskaken når hun kommer hjem, forteller Aura og ler.

Hun omtaler forbytningen som et mirakel.

– Da de viste meg bildet av henne, ropte jeg opp i himmelen. Takk, Gud! Så kunne jo asken jeg hadde hatt på rommet umulig være hennes. Det er som om min søster ble gjenfødt av seg selv!

Og så må familien prøve å få orden på det mer praktiske ved :

– Nå skal vi også ordne det med folkeregistret. For det står jo fortsatt at Alba er død.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.05.2020 11.32.08 Sist oppdatert: 08.05.2020 11.32.08