Presidenten har kvittet seg med en del generaler.

Foto:

Zimbabwe: Tidligere generaler kjemper om makten

Tidlig i februar i år ble Zimbabwes visepresident Constantino Chiwenga fløyet til India for å få behandling for en ukjent sykdom. I hans fravær, avsatte president Emmerson Mnangagwa flere generaler alliert med visepresidenten.  

Av Jeffrey Moyo, Harare Sist oppdatert: 28.02.2019 13.45.31

Både presidenten og visepresidenten har tidligere kledd seg i generaluniform.

Chiwenga var forsvarssjef da tidligere president Robert Mugabe mistet makten i et militærkupp for to år siden. Mnangagwa ble satt inn som president, og vant valget noen måneder senere.

– Chiwenga spilte en viktig rolle da Mugabe ble styrtet. Derfor er han en trussel for Mnangagwas presidentskap, sier Claris Madhuku, politisk analytiker og direktør i demokratilobbygruppen Platform for Youth Development.

– Det var strategisk av Mnangagwa å avsette de militære generalene med tilknytning til Chiwenga for å kunne konsolidere makten, sier Madhuku.

Imidlertid har ikke Mnangagwa og Chiwenga svertet hverandre offentlig til tross for den spliden som rammer regjeringspartiet ZANU PF.

 

President-ambisjoner

Militære kilder internt i partiet har likevel klare meninger:

– Det vi vet, er at forhenværende general Chiwenga befridde oss fra Mugabes ondskapsfulle styre, og han bør ta over makten så snart som mulig, sier en av Chiwengas allierte, som ønsker å være anonym.

Chiwenga ønsker tilsynelatende Mnangagwas jobb, og for å vise sine politiske muskler, truet han tidligere i år med å avskjedige streikende leger. Dette trekket ble motarbeidet av Mnangagwa, men ikke offentlig.

Mnangagwa viste sin motvilje mot Chiwenga kort tid etter at han vant det omstridte presidentvalget i fjor, da han ikke ga ansvaret for Forsvarsdepartementet til Chiwenga, som hadde ledet det etter at Mugabe var avsatt.

 

Delt regjeringsparti

Den populære Zanu-PF-aktivisten Acie Lumumba hevdet tidligere i år at partiet nok en gang er delt i to fraksjoner. Dette skjer etter at partiet kvittet seg med G-40-fraksjonen, som ble ledet av tidligere førstedame Grace Mugabe, i et forsøk på å overta makten etter sin mann på bekostning av den andre fraksjonen, Team Lacoste, som ble ledet av nåværende president Emmerson Mnangagwa.

– Mindre enn ett år etter at Mugabe ble avsatt fra makten, dannet det seg to nye fraksjoner i Zanu-PF. Vi vil selvsagt blånekte for dette frem til en fraksjon vinner over den andre. Én fraksjon er erobret av «bidronningen», og den andre er fanget av arv, sier Lumumba.

«Bidronningen» er Zimbabwes oljemogul Kudakwashe Tagwireyi, som er kjent for å ha oppnådd kontroll overfraksjonen i partiet som ble ledet av Chiwenga, på grunn av sin formue.

– Splittelsen i Zanu-PF er ekte. Den er et resultat av det politiske DNA-et i partiet. Det er et revolusjonært parti som ble dannet av både politikere og tidligere frigjøringssoldater, sier analytiker Owen Dhliwayo.

En militær kilde høyt oppe i systemet, som ber om anonymitet av profesjonelle hensyn, forteller at Mnangagwa «står overfor en fare som er kjent fra autoritære undertrykkelsessystemer».

– Mnangagwa har et stort dilemma. Hvis soldatene blir i kasernene, kan han enkelt styrtes av opposisjonspartiet MDC Alliance. Og hvis han er helt avhengig av soldater for å dempe protestene mot sitt eget styre, risikerer han å bli sårbar for en nesten uunngåelig utfordring fra visepresident Chiwenga og militæret, forteller den anonyme kilden.

Terrence Mukupe, tidligere visefinansminister i Mnangagwas regjering, uttalte seg på twitter 20. januar om splittelsen i Zanu-PF. Dette anses som et tegn på den økende spliden i partiet.

«Jeg er bekymret for det som skjer... Innbyggerne er blinde for hva som faktisk skjer. De neste 72 timene blir kritiske når det gjelder veien vi skal gå videre som nasjon. Sannheten vil komme frem. President Mnangagwa er ikke stridens kjerne» skrev Mukupe på twitter.

Rashweat Mukundu, politisk analytiker og tidligere direktør i Media Institute of Southern Africa, mener at maktkampen i Zanu-PF og regjeringen ikke er ny.

– Zanu-PF og regjeringen har hatt fraksjoner helt siden kuppet i 2017. Det var et sammenfall av krefter for å bli kvitt Mugabe. Splittelsen er ikke ideologisk, hevder Mukundu.

Spliden i Zimbabwes regjering vokser. Samtidig møttes protestene mot regjeringen med militær vold. FN er bekymret for landets menneskerettigheter.

FNs generalsekretær António Guterres uttalte på en konferanse i New York nylig at «vi er bekymret for at situasjonen utarter seg på grunn av potensiell bruk av unødvendig vold i konfrontasjoner med demonstranter i Zimbabwe».

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.02.2019 13.45.31 Sist oppdatert: 28.02.2019 13.45.31