AFP or licensors  politics, TOPSHOTS, Horizontal, demonstration

Det er blitt vanskeligere å protestere mot regimet i Zimbabwe. Foto: AFP / NTB scanpix

Zimbabwe: Aktivister arrestert og torturert

Obert Masaraure, leder av The Amalgamated Rural Teachers’ Union of Zimbabwe, ble tidligere denne måneden banket opp og torturert før han ble dumpet naken i buskene like ved der han bor. Det er stadig flere menneskerettighetsbrudd i Zimbabwe.

Av Jeffrey Moyo, i Harare Sist oppdatert: 12.06.2019 14.21.16

Seks maskerte og bevæpnede menn stormet Masaraures huset og bortførte ham rett foran øynene på hans kone og barn. Alle mobiltelefoner i huset ble beslaglagt.  Få dager tidligere hadde han stått i spissen for en rolig demonstrasjon mot regjeringen med krav om høyere lønn.

En talsmann for regjeringen avviste at staten sto bak angrepet, og uttalte at «skadene ser ikke nye ut i det hele tatt», mens fagforeningslederen lå på sykehuset.

Flere menneskerettighetsaktivister har havnet i fengsel etter anklager om at de har planlagt et komplott for å ta over Zimbabwes regjering.

– Vi lever i en tid med menneskerettighetsbrudd fra en regjering som har ødelagt økonomien vår. Vi har ikke lov til å protestere mot problemene som regjeringen har skapt, sier Masaraure.

I forrige måned fortalte Zimbabwe Lawyers for Human Rights, som gir rettshjelp til menneskerettighetsaktivister, at statlige sikkerhetsagenter arresterte syv aktivister ved Robert Mugabe internasjonale flyplass i Harare.

Aktivistene hadde vært på et arbeidsmøte i Maldivene som ble arrangert av Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies. Ifølge Zimbabwes politi hadde aktivistene deltatt på et møte som omhandlet sivil ulydighet.

For menneskerettighetsaktivister som Elvis Mugari – som er medlem av demokratilobbygruppen Occupy Africa Unity Square, som tidligere ble ledet av den savnede menneskerettighetsforkjemperen Itai Dzamara – blir det stadig vanskeligere å demonstrere mot regjeringen i Zimbabwe.

– Under president Mugabe var vi redd for å arrangere demonstrasjoner for å protestere mot regjeringen. Nå, under president Edison Mnangagwas styre, er det enda verre fordi representanter fra hans regjering følger etter deg selv på offentlige transpor eller i kirken hvis de mistenker at du jobber mot regimet, sier Mugari.

Zimbabwe Peace Projects (ZPP) uttalte følgende i sin månedlige rapport for mai: «Zimbabwes regjering har vendt tilbake til de systematiske og koordinerte angrepene på sivile samfunnsorganisasjoner og menneskerettighetsaktivister – et mønster de alltid følger når de er under press.»

ZPP er en organisasjon som dokumenterer brudd på offentlig ro og orden, og som fremmer fredsbygging.

 

Mot demokrati

– Bortføringer og arrestasjoner av aktivister i Zimbabwe er et tydelig tegn på kriminalisering av menneskerettighetsaktivisme, noe som er imot idealene i et demokrati, sier direktør Jestina Mukoko i ZPP.

Også Human Rights Watch har uttalt seg om de eskalerende bruddene på menneskerettigheter under Mnangagwas regime.

– Zimbabwes regjering må slutte å kriminalisere fredelig aktivisme, sier Dewa Mavhinga, direktør for  det sørlige Afrika i Human Rights Watch.

President Mnangagwas regjering har siden starten av 2019 brukt landets straffelov mot forræderi til å arrestere og reist tiltale mot mange fredelige aktivister basert på grunnløse anklager. Loven har en strafferamme på 20 år.

Blant aktivisteren som er blitt arrestert er pastor Evan Mawarire fra #ThisFlag-bevegelsen og Peter Mutasa og Japhet Moyo, som er ledere av Zimbabwes Congress of Trade Unions.

I februar ble Rashid Mahiya, leder i gruppen Crisis in Zimbabwe Coalition, arrestert og tiltalt for det samme.

– Siden protestene i januar har vi vært vitne til stadig strengere restriksjoner for rettighetsforkjempere og aktivister. Verken jurister, journalister eller leger blir spart. Zimbabwes myndigheter har erklært alle og enhver som bruker sin rett til ytringsfrihet, som fiender av staten. Denne heksejakten må stoppe, uttalte Muleya Mwananyanda, Amnesty Internationals fungerende direktør for det sørlige Afrika, i forrige måned.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 12.06.2019 14.21.16 Sist oppdatert: 12.06.2019 14.21.16