President Museveni som har hatt makten i Uganda de siste 33 årene, men han ønsker å fortsette også etter valget i 2021.

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Uganda-opposisjonen: Grunnlovsendring skal sikre gjenvalg av Museveni

Regjeringspartiet i Uganda jobber i det stille for å oppheve direkte valg på president og erstatte det med et valgmannsystem, hevder opposisjonen i landet.

Av Deusdedit Ruhangariyo, i Uganda Sist oppdatert: 11.02.2019 12.51.41

Opposisjonspolitikere sier de har pålitelig informasjon om at regjeringspartiet National Resistance Movement (NRM) planlegger en slik grunnlovsendring. Ifølge denne planen skal det partiet som har flest representanter i nasjonalforsamlingen velge presidenten blant sine medlemmer, hevdet opposisjonsleder Betty Aol Ocan, sjefsinnpisker Ibrahim Ssemujju Nganda og parlamentarikeren Betty Nambooze på en pressekonferanse i forrige uke. Også etter uavhengigheten i 1962 og under president Apollo Milton Obotes to regimer på 1980-tallet ble presidenten utpekt av valgmenn.

– Vi har mottatt rapporter om at NRM-parlamentarikere jobber med en hemmelig plan for en grunnlovsendring om at presidenten skal velges av valgmenn, ikke ved direkte valg slik vi har gjort det i mange år, sa en opprørt Betty Nambooze på pressekonferansen.

– NRM-representantene blir nå mobilisert til å dra til Kyankwanzi den andre uka i februar, for å drøfte et grunnlovstillegg om at presidenten skal velges av et valgmannskollegium på en måte som automatisk vil gi presidentvervet til det partiet som har flest representanter i nasjonalforsamlingen. Dette blir gjort fordi president Museveni vurderes som svekket og ute av stand til å reise rundt i landet for å samle stemmer, la Nambooze til.

 

- Frykter Bobi Wine

Opposisjonspolitikerne ser forslaget også som et knep for å sperre for uavhengige presidentkandidater. De frykter for eksempel at den populære artisten og opposisjonspolitikeren Bobi Wine skal stille som uavhengig kandidat.

Bobi Wine har overfor Bistandsaktuelt ikke ønsket å si om han vil stille til valg. Men han har heller ikke utelukket det.

– Vi som opposisjon er trette av hele situasjonen; at grunnloven blir endret hver gang herr Museveni føler behov for det, sa Nambooze.

Også andre opposisjonspolitikere og vanlige velgere reagerer med sinne mot de foreslåtte endringene i valgsystemet.

– Som med alle andre grunnlovstillegg blir også dette kjørt fram av president Musevenis regjerende National Resistance Movement, for å skjerme han fra nederlag i valget i 2021, sier Imam Makumbi, visepresident for the Democratic Party.

James Kaggwa fra Nsambya, en forstad i Kampala, mener at frykt for Bobi Wine kan ligge bak grunnlovsendringen.

– Vi visste ikke at president Museveni frykter Bobi Wine så sterkt. De prøver å endre grunnloven for å sikre seg at Bobi Wine aldri stiller til valg som presidentkandidat, fordi de frykter ham.

 

Grunnlovsendringer

I 1995 kunngjorde Uganda en ny grunnlov, som de fleste ugandere trodde ville bli et sterkt dokument som ville tåle tidens tann. Mange ugandere feiret, fordi grunnloven var utformet av en grunnlovgivende forsamling der alle grupper var representert.

Men i juni 2005 vedtok nasjonalforsamlingen med stort flertall å oppheve grensen for hvor mange perioder en president kan sitte, et vedtak som skulle gi Museveni muligheten til å bli president på livstid, ifølge kritikerne av vedtaket.

I desember i fjor ble grunnloven endret på nytt. Grensen for antall valgperioder ble gjeninnført, men samtidig ble den øvre aldersgrense for å stille til valg opphevet.

Politiske observatører mener at alle disse endringene er blitt gjort for å imøtekomme interessene til en eneste person: President Museveni som har hatt makten i Uganda de siste 33 årene.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.02.2019 12.51.41 Sist oppdatert: 11.02.2019 12.51.41