Bylederne fra ANC har fått mye kritikk for tildelingen av kontrakten for utbedring av Durbans største offentlige svømmebasseng. Vanlige kontrollrutiner ble ikke fulgt. Foto: Jan Speed

Korrupsjonsanklager rammer fortsatt ANC

KOMMENTAR: Et tomt offentlig svømmebasseng i Durban signaliserer hvorfor regjeringspartiet ANC i helgen innleder en vanskelig valgkamp. Folk i Sør-Afrika er lei av korrupsjonen som gjør at offentlige prosjekter ikke blir fullført. De er lei av å stemme på folkevalgte som skor seg på offentlige kontrakter.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 11.01.2019 10.12.56

Det er i ferie- og havnebyen Durban ANC i helgen laserer årets valgmanifest som vil understreke behovet for økonomisk vekst og kampen mot kriminalitet. Det er en millionby der det ulmer innad i partiet og der folkelig misnøye og apati er stor. I de fattige forstedene klages det over for få hus og korrupte kommunale tjenestemenn.

I snart fire år har det store offentlige svømmebassenget på Durbans strandpromenade vært under «reparasjon».  Det er blitt mer enn dobbelt så dyrt seg i løpet av perioden, og arbeidet er ennå ikke fullført.

«For mye politikk og korrupsjon er hovedårsaken», sier en sentral kilde til lokalavisen Daily News. I likhet med de fleste byer i Sør-Afrika er kommunen styrt av regjeringspartiet ANC.

I denne provinsen har det vært flere politiske drap de seneste årene. Oftest dreier det seg om kampen om kommunale verv. Mens det har vært en del internasjonal fokus på korrupsjonen i Sør-Afrikas øverste politiske sjikt, er det på lokalnivå det er vært lettest for politikere å tjene penger gjennom tildeling av innkjøpskontrakter til venner og familie.

 

Valgkampen

Trolig holder Sør-Afrika parlamentsvalg i mai. ANC frykter at deres oppslutning vil synke til under 60 prosent, men flere observatører påpeker at faren er stor for at oppslutningen blir på feil side av 50 prosent.

Etter at korrupsjonssiktet Jacob Zuma ble fjernet som president i februar i fjor har Cyril Ramaphosa satt i gang et omfattende reformarbeid. Skattevesenet skal igjen styrkes. Finansene til en rekke statsbedrifter som ble tappet av Zumas allierte må reddes. Problemet er at mange av den korrupte gamle garden har fortsatt viktige verv i partiet. Flere regionslag i ANC har dessuten nominert flere av disse til partiets valgliste.

Avisen Mail & Guardian trekker fram reformene som har skjedd i regjeringspartiet, men skriver at man kan ikke ignorere at «ANC…er blitt et parti som har tillat å brukt av en liga med politikere som later som om de støtter partiets historiske idealer samtidig som kjører hele kommuner konkurs».

Under parlaments-valget i 2014 vant ANC 62,15 prosent av stemmene, men hadde kontroll over alle provinsstyrene unntatt Vest-Kapp. I kommunevalget to år senere fikk partiet bare 53 prosent av stemmene og tapte kontroll i store kommuner som Nelson Mandela Bay ( inkl. Port Elizabeth), Johannesburg og Tshwane (inkl. Pretoria). Nå frykter ANC at de kan miste styringene i flere provinser.

 

Opposisjonen sliter også

Til tross for ANCs mange problemer sliter opposisjonen med å komme på offensiven.

Det største opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen (DA), klarer ikke å overbevise velgere om at de er et styringsalternativ til ANC. De har slitt i kommunene der de har makten, og er også vært preget av strid og korrupsjonsanklager blant rikspolitikerne.

Den venstrepopulistiske Economic Freedom Fighters (EFF) fikk bare 6,3 prosent av stemmene ved forrige parlamentsvalg. Med røde alpeluer og drakter har representantene vært fargerike og bråkete motstandere av Zuma-regimets korrupsjon i parlamentet. De har kjørt fram jord-spørsmålet. Nå viser det seg at partiet og generalsekretæren Floyd Shivambu fikk penger under bordet fra det nå konkursrammede VBS banken. Tidligere har partilederen Julius Malema vært knyttet til tvilsomme  innkjøpskontrakter i hjemmeprovinsen.

Et nytt parti Socialist Revolutionary Workers Party, støttet av South African Federation of Trade Unions (som består av fagorganisasjoner som brøt med ANC-allierte Congress of South African Trade Unions) kan stjele stemmer fra både ANC og EFF. Men tidligere har utbryterpartier hatt problemer med å hevde seg ved sørafrikanske valg.

ANCs allianse med fagbevegelsen COSATU vil bli satt uten press. Regjeringen ønsker å kvitte seg med 30 000 offentlige ansatte for å redusere statslønnsutgifter.

Og mens valgkampen pågår vil den offentlige Zondo-kommisjonen fortsatt grave i ANCs betente fortid. Det ventes å komme stadig flere avsløringer om hvordan kretsen rundt tidligere president Zuma tok kontroll over statlige etater og selskaper for å sikre egne og venners korrupte inntekter.

 

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.01.2019 10.12.56 Sist oppdatert: 11.01.2019 10.12.56