HISTORISK BEGIVENHET: Angolas president Joao Lourenco (t.h) i møte med den angolanske anti-korrupsjonsaktivisten Rafael Marques i desember. Marques driver anti-korrupsjonsnettstedet Maka Angola. Han har i mange år vært forfulgt av regimet. Under Lourenco er det gjort forsiktige framskritt i kampen mot korrupsjon. Men landet er fortsatt blant de mest korrupte i Afrika. Foto: NTB scanpix

Transparency International: Afrika sliter mest i kampen mot korrupsjon

Afrika scorer aller dårligst på Transparency Internationals nye korrupsjonsindeks. Somalia og Sør-Sudan, som begge mottar mye norsk bistand, er helt på bunnen.

Av Jan Speed, Gunnar Zachrisen og NTB Sist oppdatert: 29.01.2019 08.32.59

– Korrupsjon er mer utbredt i land der det demokratiske fundamentet er svakt. I flere land står udemokratiske og populistiske politikere bak korrupsjon – til egen fordel, sier Delia Ferreira Rubio, lederen for Transparency International.

Blant landene som viser forbedringer i Transparency Internationals korrupsjonsindeks er Guyana, som Norge har et samarbeid med for å bevare regnskogen. Senegal og Elfenbenskysten viser også framgang, mens en del typiske norske bistandsmottakere kommer dårlig ut.

Fire land, som er betydelige mottakere av norsk humanitær bistand og som befinner seg i borgerkrig, er blant verstingene: Somalia er nok en gang landet som gjør det dårligst i verden, med en rangering under Jemen, Sør-Sudan og Syria.

Somalia mottok i fjor 547 millioner kroner fra Norge, mens Jemen fikk 275 mill. kr, Sør-Sudan 604 mill. kr og Syria 1071 mill. kr. Denne humanitære bistanden gikk imidlertid via andre aktører enn de statlige i de aktuelle landene. 

 

Sliter mest

Afrika sør for Sahara er den regionen som sliter mest med korrupsjon. Organisasjonen mener at udemokratiske regimer undergraver kampen mot korrupsjon.

Selv om Den afrikanske unionen erklærte 2018 som Den afrikanske anti-korrupsjonsåret, som er ikke dette satt ut i praksis, skriver Transparency International i rapporten.

Seychellene, Botswana og Kapp Verde er de tre minst korrupte landene i regionen.

Burundi, DR Kongo, Mosambik, Liberia og Ghana har derimot hatt en negativ trend. 

 

Mosambik går raskt nedover

Mosambik blir særlig trukket fram som et land som beveger seg i negativ retning. Landet har falt 8 poeng på TIs liste i løpet av siste sju årene.

«Angrep på gravende journalister skaper en fryktkultur som svekker kampen mot korrupsjon,» skriver TI om Mosambik. Håndteringen av den mye omtalte, store gjeldsskandalen knyttet til kjøp av tunfisktrålere, trekkes også fram.

I Angola er det blitt noe bedre under president Joao Lourenco. 60 korrupte offentlige ansatte har fått sparken og sønnene til den tidligere presidenten er blitt arrestert for korrupsjon.

Landene som scorer lavt har flere ting til felles, ifølge TI. Svake politiske rettigheter, begrenset pressefrihet og en svak rettsstat er typiske kjennetegn. Utstrakt straffefrihet for kriminelle og svake offentlige institusjoner er også vanlig. I tillegg sliter flere av landene med interne konflikter og ustabilitet. 

Landene der det er mest rødt er også de mest korrupte viser dette kartet fra Transparency International.

 

Norge litt ned

Norge faller ett poeng til sjuendeplass på listen over de minst korrupte på verdensbasis. Best i klassen er Danmark, med New Zealand hakk i hæl. Deretter følger Finland, Singapore, Sverige og Sveits.

USA mister fire poeng og får nå 71 poeng av 100 mulige. Landet faller dermed utenfor topp 20-listen for første gang siden 2011.

Berlin-baserte Transparency International trekker fram utviklingen i Tyrkia og Ungarn som spesielt bekymringsfullt. Begge land faller. Årsaken er svekket demokrati og mindre handlefrihet for sivilsamfunnet og uavhengige medier.

 

Autoritære og populistiske ledere 

– Demokratiske institusjoner trues verden rundt, ofte av ledere med autoritære eller populistiske tendenser. Vi må gjøre mer for å styrke maktfordelingsprinsippet og beskytte borgernes rettigheter, sier TIs administrerende direktør Patricia Moreira, ifølge NTB.

Indeksen består av informasjon innhentet fra tolv internasjonale organisasjoner, blant dem Verdensbanken og Verdens økonomiske forum. Analysen er blant annet basert på kryssreferanser mot globale demokrati-data og viser at det er sammenheng mellom korrupsjon og demokratienes helse.

TI ranking.JPG

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 29.01.2019 08.32.59 Sist oppdatert: 29.01.2019 08.32.59