Etter 18 måneder og 19 operasjoner er den tanzanianske opposisjonspolitikeren Tundi Lissu tilbake i rampelyset. Til den britiske tv-kanalen BBC sier han at han vil utfordre presidenten ved valget i 2020. Faksimile: BBC / youtube

Attentat-offer vil utfordre Tanzanias president i 2020-valget

Opposisjonspolitikeren og menneskerettighetsadvokaten Tundu Lissu overlevde så vidt et attentatforsøk. Nå er han ute av sykehuset og vil utfordre Tanzanias mektige president John Magufuli ved presidentvalget neste år.

Av Kizito Makoye, Dar es Salaam Sist oppdatert: 11.03.2019 14.56.14

– Om Tanzanias folk mener jeg er den rette til å utfordre president Magufuli i 2020, så er jeg beredt til å gjøre det, erklærte Lissu stolt i et intervju med BBC Hard Talk i London nylig.

Utspillet kommer etter at Lissu på mirakuløst vis overlevde et drapsforsøk i 2017. Væpnede menn fyrte av ei skur av kuler mot bilen hans, Lissu ble truffet av 16 skudd.

Motivene for angrepet er fortsatt ukjent, men Lissu er overbevist om at han skulle drepes på grunn av sin opposisjon mot regjeringen.

 

Fryktløs kritiker

Chadema-politiker Lissu har markert seg som en fryktløs kritiker av korrupsjon og udemokratiske trekk ved Tanzanias president John Magufuli, som han foraktfullt omtaler som «små-diktator».

Han viser til at Magufuli fører en stadig mer repressiv politikk som rammer menneskerettsaktivister, journalister og politiske motstandere. Blant presidentens tiltak er lover som utilslørt innskrenker ytrings- og forsamlingsfriheten i landet.

Opposisjonspolitikeren tror angrepet var politisk motivert. Men etter nesten 18 måneder ved et sykehus i Belgia for medisinsk behandling av de omfattende skuddskadene, vil opposisjonspolitikeren nå tilbake til Tanzania for å fortsette sin politiske aktivisme. 

Lissus historie er ikke unik i Tanzania, landet som en gang ble hyllet av giverland som et demokratisk fyrtårn og en modell for andre afrikanske land.

Nylig ble to sentrale politikere fra samme opposisjonsparti, blant dem partilederen Freeman Mbowe satt fri etter fire måneder i fengsel. Det skjedde på ordre fra en dommer. De to ble arrestert i november i fjor for å ha unnlatt å møte opp til en rettslig høring. Sju andre opposisjonspolitikere er også tiltalt i samme sak. 

 

 

I skuddlinjen

En torsdag ettermiddag i september 2017 var Lissu på vei hjem fra nasjonalforsamlingen for å spise lunsj. Men han kom aldri så langt. To menn væpnet med AK47-automatgevær hoppet ut av en bil og sendte ei skur av kuler mot bilen Lissu satt i.

Kulene gikk gjennom frontruta, mange av dem traff Lissu. Dramatiske tv-bilder viste en strøm av blod da parlamentarikeren i all hast ble fraktet til akuttbehandling ved sykehuset i hovedstaden.

Angrepet skjedde i et bevoktet offentlig boligområde i hovedstaden Dodoma, byen der flere av landets viktigste politiske institusjoner er samlet. Mange tanzanianere undrer seg over hvordan det sto til med sikkerheten for politiske ledere, når væpnede menn så lett kunne komme seg inn og ramme sine mål i slike områder.

I løpet av det siste året før angrepet var den nå 51 år gamle parlamentarikeren blitt arrestert åtte ganger, og siktet en rekke ganger for oppvigleri.

– Den dagen angrepet skjedde, fulgte væpnede menn etter meg fra nasjonalforsamlingen. Det var absolutt ingen sikkerhetstiltak, sa Lissu i et tv-intervju nylig.

 

Magufuli fordømte angrepet

De fleste av Lissus politiske motstandere i regjeringspartiet unnlot å uttale seg om det brutale angrepet, men president Magufuli sendte raskt ut en tweet der han fordømte det og manet sikkerhetsstyrkene til å få stilt gjerningsmennene til ansvar.

Nyheten om angrepet på Lissu sendte sjokkbølger gjennom Tanzania og verden, fordi offeret representerte den mest kompromissløse opposisjonen mot president Magufulis regjering i politiske og økonomiske spørsmål.

Lissu hadde ført dette markert seg som en sterk kritiker av Magufuli, og blant annet kritisert ham for hans restriksjoner på politiske aktiviteter og måten han hadde handtert disputter med utenlandske investorer.

I Tanzania er Lissu som en veltalende politikere og skarp debattant. Han har bygd seg opp et ry som forsvarer av menneskeretter og demokrati eller i kampen for rettighetene til marginaliserte grupper i samfunnet.

Den frittalende parlamentarikeren har gjentatte ganger blitt arrestert og fengslet, flere ganger sammen med andre opposisjonspolitikere. Siktelsesgrunnlaget har variert, men handler på ulike måter om å kritisere presidenten.

 

Oppvokst i fattigdom, ble jurist

Lissu ble født 20. januar 1968 i det avsidesliggende Ikungi-distriktet i det sentrale Tanzania, og vokste opp i fattigdom. Han var det andre barnet i en familie på seks, men maktet å få seg skolegang - og senere en akademisk karriere. I 1993 begynte han på universitetet i Dar es Salaam, der han tok en bachelorgrad i jus. Mastergraden tok han ved Warwick University i Storbritannia.

Onesmo Olengurumwa, menneskerettsadvokat i Dar es Salaam, beskriver Lissu som en arbeidsnarkoman som «ikke utsetter noe til i morgen dersom det kan gjøres i dag».

Også mange vanlige tanzanianere har et positivt inntrykk av opposisjonspolitikeren. 

– Ut fra det som skjedde med han, mener jeg han fortjener en stilling som toppleder i dette landet, sier Hamisi Ali, fruktselger i Dar es Salaam.

 

Kjempet mot gruveindustrien

Før han kastet seg ut i politikken hadde Lissu blant annet arbeidet som miljø-advokat og etterforsker for den frivillige organisasjonen Lawyers' Environmental Action Team (LEAT) og World Resources Institute. Jobben innebar blant annet å forsvare lokale gruvesamfunn i konflikter med den voksende gruveindustrien - et arbeid også norske Kirkens Nødhjelp har vært involvert i. Lissu har også nylig hatt vervet som leder av den tanzanianske advokatforeningen.

Som politiker har han i årevis ført en utrettelig kamp mot korrupsjonen i Tanzania.

Han regnes som arkitekten bak den såkalte List of Shame, en rapport om politisk korrupsjon som ble offentliggjort i 2007. Dette dokumentet avslørte hvordan korrupte regjeringspolitikere hadde plyndret til seg offentlige midler.

Under en reise i Europa og USA nylig beskyldte Lissu Magufulis regjering for å ha hyret drapsmenn for å rydde han av veien. Den tydelig opprørte parlamentarikeren beskrev også Tanzania som et «fryktens land».

 

Harde ord i BBC-intervju

I intervju med Steven Sackur i BBC HardTalk 21. januar i år anklaget Lissu Tanzanias regjering for omfattende brudd på menneskerettighetene. Han beskrev Magufulis regjeringstid som tre år med blod, svette og tårer.

– Regjeringer som dreper sine borgere, forfølger politiske motstandere og får sivile til å forsvinne, fortjener å bli stemplet som verdens stinkdyr, sa han blant annet.

Hans kritikere mener imidlertid at han har gått for langt i å demonisere landet og dets president for påstander han ikke kan bevise.

– Vi kan ikke tillate at folk kommer med fornærmende uttalelser som demoniserer vår president og regjering, sa Wilson Masilingi, Tanzanias USA-ambassadør.

Han advarte Lissu mot å komme med flere fornærmende og falske beskyldninger mot Tanzanias president og mot landet.

 

– Misbruk av ytringsfrihet

– Faren ved å tillate ukontrollert ytringsfrihet er at noen kan misbruke den rettigheten til å skade andre, advarte ambassadøren.

Om Chadema-politiker Lissu blir presidentkandidat og får stor folkelig støtte i det kommende valget, vil det trolig bli den mest opphetede valgkampen som noen gang er utkjempet.

– Jeg overlevde, og jeg tror vi vil overleve Magufuli-diktaturet, har Lissu sagt.

Tiden vil vise om han får rett. 

 

Tanzanianske medier meldte sist uke at Chadema-leder Freeman Mbowe var satt fri etter flere måneder i varetekt. Faksimile: SABC News

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 11.03.2019 14.56.14 Sist oppdatert: 11.03.2019 14.56.14