Kvinner i Dar es Salaam demonstrerer mot seksuell trakassering. Foto: Edwin Mjwahuzi 

Tanzania slåss mot sex-korrupsjon

På universitetet i Dar es Salaam henger en plakat med budskapet «Graduate with A's, not with AIDS». Den kom opp etter flere avsløringer om kvinnelige studenter som ble tvunget til å tilby sex for å få høyere karakterer – som topp-karakteren A.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam Sist oppdatert: 18.06.2019 09.21.53

– Læreren min ville date meg. Da jeg nektet, straffet han meg ved å gi meg dårlige karaterer, sier Helena (ikke hennes virkelige navn).  Den 23 år gamle juss-studenten er bekymret for sin framtidige karriere.

Universitetet i Dar es Salaam havnet nylig i søkelyset etter at flere sto fram med anklager om seksuell trakassering av kvinnelige studenter.

Helena deltar på en gruppediskusjon under et baobabtre. Hun er en av dem som er blitt utsatt for seksuell korrupsjon, som de kaller det. Hun er også en av dem som har nektet å tie om det.

– Jeg har rapportert han til myndighetene, de har lovet å jobbe med det, sier hun.

En utbredt skam-kultur i Tanzania har gjort det vanskelig for ofre for seksuell trakassering å snakke ut om det, sier kvinnegrupper.

 

Kvinneskranker

Det tanzanianske byrået for hindring og bekjempelse av korrupsjon (PCCB) etablerte i fjor egne kvinneskranker, der ofre for seksuell trakassering eller seksuell utpressing, «sextortion», kan legge fram sine klager til kvinnelige politibetjenter. Kvinnekontorene/skrankene ble opprettet for å motarbeide seksuell trakassering av kvinner.

Sex-utpressing er en form for korrupsjon, der folk utnytter sin maktposisjon til å presse til seg sex fra kvinner som søker jobb.

Kvinnekontorene i anti-korrupsjonsbyrået kommer tre år etter at regjeringen la fram etiske retningslinjer for offentlig ansatte.

Sex-utpressing, som kan være vanskelig å bevise, er et globalt fenomen, der korrupsjon faller sammen med seksuell utnytting.

Diwani Athumani, generaldirektør i PCCB, sier initiativet har som mål å hjelpe ofre for seksuell trakassering.

–  Vi oppmuntrer kvinner til å snakke ut mot seksuell utnytting, sier han.

 

Rettssaker

Byrået mottar mange slike saker, og noen av dem har endt opp i retten, sier han.

Sex-utpressing er ulovlig i Tanzania, men ingen gjerningsmenn har havnet i fengsel, ifølge aktivister.

I Tanzanias anti-korrupsjonslov fra 2007 heter det:

«Enhver som er i en stilling med makt eller autoritet, som i utøvelsen av sin autoritet krever eller pålegger seksuelle tjenester, eller andre tjenester som vilkår for å gi ansettelse, forfremmelse, en rettighet, et privilegium eller annen form for foretrukket behandling, begår et lovbrudd og kan dømmes til en bot opp til 5 millioner shilling eller til fengsel opp til tre år, eller til begge deler.»

Loven gir et visst grunnlag for å rettsforfølge sex-utpressing, men ifølge analytikere blir lovbruddet ofte oversett av dommere som behandler saker om kjønnsdiskriminering og seksuell trakassering.

– Lederen som misbruker sin makt for å tiltvinge seg sex fra en underordnet som er redd for å bli oppsagt, gjør seg skyldig både i sex-trakassering og sex-utpressing, sier Valerie Msoka, kvinneaktiviset i Dar es Salaam. Lovene er ofte begrenset til arbeidsforholdet og har lave strafferammer, mener hun.

 

Må heve stemmen

I Tanzania, der et flertall av kvinnene har opplevd seksuell trakassering, spiller PCCBs kjønnskontorer en viktig rolle i kampen mot seksuell korrupsjon.

Leila Sheikh, en mangeårig aktivist for sosial rettferdighet, ble selv utsatt for seksuell trakassering da hun arbeidet for Tanzanias aids-kommisjon for et tiår siden. Kjønnskontorene er et framskritt, mener hun.

– Kvinner må snakke ut og heve våre stemmer mot seksuell vold. Å snakke ut setter rettferdighetens hjul i bevegelse, sier hun.

Sex-utpressing foregår i det skjulte og kan være vanskelig å bevise. Det er store forskjeller mellom ulike lands lovgivning om sex-utpressing, ifølge en studie den internasjonale foreningen for kvinnelige dommere la fram i 2015.

Chris Peter Maina, jussprofessor ved universitetet i Dar es Salaam, fordømmer sex-utpressing og mener det strider mot grunnleggende etiske prinsipper.

– Å forføre noen er ikke teknisk sett et lovbrudd. Men folk i maktposisjoner skal ikke misbruke sin makt, understreker han.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.06.2019 09.21.53 Sist oppdatert: 18.06.2019 09.21.53