Det er slik vi pleier å se Tanzanias presidenter når de stiller til gjenvalg - smilende og seierssikre. Spørsmålet er likevel om den tidligere matematikk-læreren John Magufuli fortsatt er regjeringspartiets kandidat når presidentvalgkampen starter neste år.

Foto: Daniel Hayduk / AFP / NTB Scanpix

Tanzania: Opprivende maktkamp i regjeringspartiet

En alvorlig politisk krise herjer Tanzania. En fraksjon i regjeringspartiet anklages for å stå bak et komplott for å kaste dets leder, president John Magufuli, og skremme ham fra å stille opp i neste års valg.    

Av Kizito Makoye, Dar Es Salaam og Gunnar Zachrisen, Oslo    Sist oppdatert: 02.08.2019 07.16.54

Maktkampen truer med å skape en alvorlig splittelse i partiet som har hatt et tilnærmet maktmonopol i landet. Chama Cha Mapinduzi (CCM) har vunnet alle på nasjonalt nivå i Tanzania siden flerpartisystemet ble innført i 1992. 

I flere uker har det gått rykter om at en gruppe innflytelsesrike politikere i det øst-afrikanske landet har tatt del i en sammensvergelse for å stoppe 59-årige Magufulis forsøk på å vinne valget i 2020.  

De antatte hjernene bak er blant andre de tidligere generalsekretærene i regjeringspartiet, Abdul Rahman Kinana og Yusuf Makamba, som begge er pensjonerte offiserer. De anklages nå for å ha hatt en plan for å bli kvitt presidenten som kom til makten i 2015 er foreløpig kun inne i sin første periode. 

Også tre tidligere regjeringsmedlemmer fra CCM, blant dem tidligere utenriksminister Benard Membe, er blant navnene som nevnes i det påståtte komplottet.

 

Opphetet debatt 

Ryktene om en politisk sammensvergelse har ført til en opphetet debatt ett år før landet skal ha nye nasjonale valg. Politikerne som hevdes å stå bak planene om å kvitte seg med presidenten avviser på sin side at de inngår i et komplott.

I et brev stilet til CCMs viktige “Eldreråd” beskylder Kinana og Makamba, ikke-navngitte parti-funksjonærer for å fabrikkere anklager om forræderi mot dem. Brevet advarer om trusselen mot landets «enhet, solidaritet og ro». Samtidig beskyldes den Magufuli-vennlige aviseieren Cyrian Musimba for å bruke sine swahili-språklige aviser til å spre løgner om dem. 

Brevet fra de to partiveteranene har hisset opp presidentens støttespillere. Magufuli-fløyen kaller brevskriverne "idioter" og anklager dem for å underminere presidentens autoritet.

 

Slutt på maktmonopolet?

Stormen i regjeringspartiet er ifølge lokale analytikere et tegn på at et av Afrikas eldste partier kan være på vei mot sin egen død. CCM har i årtier styrt Tanzania og hatt et maktmonopol. Samtidig har landet hatt fredelige maktskifter der ulike CCM-ledere har byttet på å ha presidentmakten. Magufuli er den femte i rekken. Tre av de øvrige sitter fortsatt i Eldrerådet, som var adressat for brevet.   

I desember i fjor kalte generalsekretæren i partiet inn Benard Membe (tidligere utenriksminister) “på teppet”. Årsaken var rapporter om at han ville utfordre president Magufuli ved det kommende presidentvalget i 2020. 

Den inntil da relativt usynlige John Magufuli var en overraskende kandidat ved valgene i 2015, som ble fremmet av partiets topp-ledelse for å vinne over en rivaliserende fraksjon i partiet.  

Magufuli manglet dengang et sterkt politisk fundament. Han sto overfor en stor utfordring allerede i valgkampen da CCMs tungvekter, Edward Lowassa, hoppet av for å bli president-kandidat for en opposisjonskoalisjon. Lowassa trakk mange politikere og CCM-medlemmer med seg, men Magufuli førte en effektiv valgkamp og vant med 58 prosent av stemmene.  

Lowassa-avhoppet er den mest betydningsfulle splittelsen CCM har opplevd noensinne. Det førte også til at Magufulis tidligere rivaler til president-nominasjonen, ga sin støtte til Lowassa og stilte kampanjeapparatet sitt til rådighet for den nyopprettede valg-enheten.  

 

Kvittet seg med rivaler

Men det som begynte som en utfordring, utviklet seg til å bli en mulighet for Magufuli da han først hadde inntatt regjeringskontorene. Magufuli så sitt snitt til å kvitte seg med rivalene og sentralisere makten, og tok både rollen som president og partileder for CCM. Samtidig har han gjort mye for å kvitte seg med noe av korrupsjonen i landets embetsverk og politiske organer. 

Chama Cha Mapinduzi – en av de få politiske partiene fra uavhengighets-epoken som fremdeles er ved makten, har i årevis stått overfor utfordringer som korrupsjon og rivaliserende fraksjoner i innbyrdes kamp.  

 – Det har sterkt påvirket dets popularitet, sier Benson Bana som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Dar es Salaam. 

– CCM står overfor økende opposisjon innenfra, og “det verste” av dette gjenstår ennå å se.  

 

– Opposisjon anses som "upatriotisk"

Politisk kommentator Joseph Ngwegwe mener den pågående politiske maktkampen innen CCM avslører mangler ved landets politiske system.

– Utfordringen er at vi har en mangelfull konstitusjon. Den sørger ikke for stabilitet under slike opprivende politiske forandringer. Å gå imot de som sitter ved makten oppfattes som upatriotisk, og de som er i opposisjon anses som fiender av staten og risikerer å bli utsatt for vold, sier han til Bistandsaktuelt.   

Ifølge ham trenger Tanzania et sterkt lederskap som tenker langsiktig for å sikre nasjonens stabilitet. 

– Vi trenger ledere som er ydmyke nok til å undertrykke sine egne ønsker om makt. Ledere som kan ofre noe og som vil bruke sitt intellekt og sin energi på å legge et grunnlag for landets utvikling i de neste hundre år, sier Ngwegwe. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.08.2019 07.16.54 Sist oppdatert: 02.08.2019 07.16.54