Erick Kabendera

Tanzania: Kjent grave-journalist arrestert

Arrestasjonen av enda en fremtredende journalist i Tanzania skaper sterke reaksjoner både nasjonalt og internasjonalt. Myndighetene bekreftet tirsdag at The Guardian-korrespondenten Erick Kabendera er arrestert og er under avhør.

Av Kizito Makoye, i Dar es Salaam og Gunnar Zachrisen, i Oslo Sist oppdatert: 31.07.2019 10.40.45

Avhøret skal dreie seg om Kabenderas statsborgerskap, ifølge myndighetene. 

Erick Kabendera skriver for både lokale og internasjonale publikasjoner. Natt til mandag denne uka ble han hentet med tvang. Seks uidentifiserte menn stormet inn i hjemmet hans sentralt i Dar es Salaam, ifølge øyenvitner. 

En talsmann for politiet sier til pressen at Kabendera hadde nektet å følge politiets krav om at han skulle avhøres om sitt diskutable statsborgerskap. 

Les også: Norge uttrykker bekymring for utviklingen i Tanzania

 

Vodafone stengte telefonen

Det er ikke første gang myndighetene stiller spørsmål ved Kabenderas statsborgerskap. Foreldrene hans har tidligere blitt beskyldt av immigrasjonsdepartementet for ikke å være tanzanianske statsborgere. I et blogginnlegg i 2013 skrev Kabendera om hvordan hans 76-årige mor hadde blitt utsatt for et ti-timers avhør om sønnens statsborgerskap. 

En dag før frilansjournalisten ble arrestert hadde mobiltelefonoperatøren Vodacom stengt nummeret hans. Det skjedde samme dag som Kabendera hadde omtalt konflikter og misnøye med presidenten internt i regjeringspartiet. Da journalisten spurte om årsaken svarte Vodacoms ansatte at de hadde fått ordre fra landets media-kontrollorgan TCRA om å blokkere nummeret.   

Som journalist har Kabendera spesialisert seg på analyser av politikk, økonomi og sikkerhetsspørsmål i Øst- og Sentral-Afrika. Han skriver for kjente publikasjoner som The Guardian, Economist Intelligence Unit, The Times og the Africa Report. Tidligere har han arbeidet for Verdensbanken og FNs utviklingsprogram. 

 

Misliker negativ omtale

Tanzanias regjering har den siste tida gitt uttrykk for at den misliker mediadekningen i vestlige medier. Presidenten og hans støttespillere og har blant annet beskyldt The Economist for å publisere fiendtlige nyheter om Tanzania.

Kilder Bistandsaktuelts korrespondent har snakket med hevder toppfolk i landets inneriksdepartement sto bak aksjonen, og frykter at det egentlige målet med arrestasjonen var å bortføre journalisten med sikte på å fjerne en kritisk røst. 

Arrestasjonen av Kabendera inngår i en hendelser og innstramminger overfor sivilsamfunnet, opposisjonen og pressen i landet under den sittende presidenten John Magufuli. Landets medielover har fått en kraftig innskjerping, noe blant annet Kabendera. 

21. november 2017, skjedde en lignende hendelse frilansjournalisten Azory Gwanda som blant annet arbeidet for avisen Mwananchi. Han ble tatt med fra sitt hjem, og har siden vært savnet. Hans kone var vitne til bortføringen. Både lokale og internasjonale medier, samt utenlandske diplomater, har siden holdt saken varm. 

 

Økende antall overgrep

Etter at Magufuli kom til makten i 2015, har det også vært et økende antall tilfeller av forsvinninger, mystiske dødsfall og vilkårlige arrestasjoner som har rammet opposisjonelle og kritiske røster. 

Den internasjonale støtteorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) var rask med å sende ut en erklæring som ytret bekymring for Kabenderas sikkerhet etter arrestasjonen. Komiteen krevde samtidig at politiet setter Kabendera fri.

Organisasjonen følger situasjonen i landet nøye, og mener arrestasjonen er et nytt bevis på at journalister ikke lenger er trygge i Tanzania. 
 
Arrestasjonen av Kabendera har også skapt reaksjoner på sosiale medier der det nå legges ut støtteerklæringer under emneknaggen #free erick kabendera. 
erick kabendera free.JPG
 
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 31.07.2019 10.40.45 Sist oppdatert: 31.07.2019 10.40.45