IFRC Climate Centre

Mosambik som er hardest rammet av syklonen Idai. Den kraftige vinden rev i stykker hele hus, og langs kysten kom det en stormflo. På de høyeste sto det en 4,4 meter høy mur av vann inne i havnebyen Beira i Mosambik. Denis Onyodi / IFRC / AP / NTB scanpix

Syklonen Idai: Hundretusener rammet

Mosambik, Malawi og Zimbabwe er hardt rammet av den tropiske syklonen Idai. Behovet for nødhjelp er enormt, ifølge Verdens matvareprogram (WFP)

Av Jeffrey Moyo (i Zimbabwe) og NTB Sist oppdatert: 18.03.2019 09.50.47

Syklonen Idai traff østkysten av Afrika torsdag i forrige uke og har skapt en stor humanitær krise i Mozambik, Zimbabwe og Malawi. Ingen vet så langt omfanget av katastrofen, men myndighetene i de tre landene frykter tusenvis av døde. Store områder er fortsatt avskåret fra hjelp, ifølge Leger uten grenser (MSF).

Mer enn 1000 mennesker fryktes omkommet, bare i Mosambik. Mandag uttalte landets president Filipe Nyusi at 84 mennesker var offisielt bekreftet døde, men at han hadde fått et helt annet syn på omfanget av katastrofen da han tidligere på dagen fløy over de syklon-rammede områdene.

– Alt tyder på at vi kan komme opp i over tusen døde. Det er en humanitær katastrofe. Mer enn 100 000 mennesker er i fare, sa han i en tale til nasjonen.

 

90 prosent av byen ødelagt

Syklonen har skapt ekstreme ødeleggelser langs kysten og Mosambiks tredje største by, Beira – med drøyt en halv million innbyggere – er ekstremt hardt rammet. Hjelpeorganisasjoner anslår at hele 90 prosent av kystbyen enten er ødelagt eller påført skader.

MOZ_201903_WFP-Photolibrary_009.jpg

Oversvømmelsene etter syklonen nær byen Beira i Mosambik er enorme. Foto: WFP

«Bygninger står under vann og nærmest all normal aktivitet er stanset. I tillegg er området rammet av komplett strømbrudd. Mangel på kommunikasjon med området gjør det umulig å vite omfanget av katastrofen», heter det fra MSF.

Organisasjonen melder på sin Twitter-konto i morgentimene tirsdag at hjelpearbeidet er svært krevende:

«Det er ingen strøm i Beira og nesten alle kommunikasjonslinjer er brutt. Det gjør det svært vanskelig å vurdere behovene».

Mosambiks miljøminister Celso Correia omtaler det som den største naturkatastrofen som noensinne har rammet landet.

– Alt er ødelagt. Vår prioritet nå er å redde liv, sier Correia om de enorme ødeleggelsene.

Syklon Mosambik NTB scanpix.jpg

Innbyggere i Chiluvi i Mosambik går gjennom den flomrammede landsbyen etter syklonens herjinger. Foto: Andre Catueira / AFP / NTB scanpix

Mistet en hel familie

Etter at Idai traff Mosambik fortsatte syklonen inn over Zimbabwe de neste to døgnene. Situasjonen er uoversiktelig, men myndighetene har uttalt at de regner med at dødstallene vil stige etter hvert som man får bedre oversikt over ødeleggelsene. Sivilforsvaret i landet anslår at rundt titusener av mennesker har måttet forlate sine hjem på grunn av flomvannet.

Maxwell Mapungwana, en lærer i den zimbabwiske byen Mutare, 300 kilometer øst for Harare, mistet sin bror og hele hans familie. De bodde i byen Chimanimani.

– Min bror som var 51 år, kona hans og to barn ble tatt av flomvannet. Det skjedde mens de sov hjemme i huset sitt. Vi har fortsatt ikke funnet kroppene deres. Nå har hele familien vår samlet seg i Mutare, mens vi venter på at veiene til Chimanimani skal åpnes igjen, sier Mapungwana til Bistandsaktuelts reporter.

 

Malawi erklærer unntakstilstand

I nabolandet Malawi er 56 mennesker bekreftet døde og 577 skadde. 230 000 har måttet forlate sine hjem, men ingen har så langt oversikt over omfanget, ifølge FN.

Det nordligste området som ble rammet av syklonen er i Shire River-distriktet. Ekstremregn i Chikwawa og Nsanje har ført til flom i store deler av området. Hus som ligger nært elver er under vann, og 11 000 hjem er evakuerte.

Landets president Arthur Peter Mutharika har erklært unntakstilstand i det sørlige Malawi, og FN har begynt å levere mat til over 1,2 millioner mennesker i de hardest rammede områdene. Leger Uten Grenser melder at de har startet nødhjelpsoperasjoner langs østbredden av Nsanje og området rundt Makhanga, ved hjelp av båt og helikopter.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.03.2019 09.50.47 Sist oppdatert: 18.03.2019 09.50.47