For snart ti år siden grunnla Lucinda Evans organisasjonen Philisa Abafazi Bethu (PAB), eller «Helbred våre kvinner» på det lokale språket isiXhosa i bydelen Lavende Hill. Foto: Eric Miller

Sør-Afrika:Grasrotaktivist griper inn mot kvinnemishandling

Vold mot kvinner i Sør-Afrika fikk tusenvis av aktivister til å demonstrere utenfor nasjonalforsamlingen i Cape Town tidligere i år. En av talerne var Lucinda Evans, som er på BBCs liste over verdens 100 mest inspirerende og innflytelsesrike kvinner. Vi spurte henne: Hva må til for å løse voldsproblemet?

Av Görrel Espelund, i Cape Town Sist oppdatert: 28.11.2019 08.16.11

Den 19-årige studenten Uyinene Mrwetyanas ble drept inne på postkontoret i en av Cape Towns sørlige forsteder. Funksjonæren bak disken påsto at kortterminalen ikke virket på grunn av strømbrudd, og ba henne komme tilbake etter stengetid. Det var det siste hun gjorde i livet.

I retten innrømmet gjerningsmannen at han hadde gjort seksuelle tilnærmelser mot henne. Da hun rygget unna hadde han voldtatt og drept henne. Kroppen hadde han fraktet vekk i en postsekk, som han hadde dumpet og tent på. I november ble han dømt til tre ganger livstids fengsel. Han var tidligere dømt for ran.

 

Dyster statistikk

Noen dager etter drapet på Uyinene Mrwetyana ble en ung student drept i sitt hjem. Ei uke etter drapet fyltes gatene utenfor nasjonalforsamlingen i Cape Town av demonstranter som hadde fått nok av volden mot kvinner. Framme på scenen sto ei kvinne i oransje t-skjorte og skaut.

– Mitt navn er Lucinda Evans, jeg er aktivist. Vi er et land i krise. I dag er begynnelsen på en ny æra, og jeg erklærer 365 dager til kvinnene.

Voldsstatistikken i Sør-Afrika er dyster lesning. Hver tredje time blir en kvinne drept, ifølge Africa Check. Det er 15,2 drap på kvinner per 100 000 innbyggere, fem ganger høyere enn det globale gjennomsnittet. Statistikken over voldtekter og vold i hjemmet er omgitt av store mørketall og estimater.

 

#AmINext

Demonstrasjonene som ble arrangert av forskjellige rettighetsgrupper i begynnelsen av september samlet seg under #AmINext – er jeg den neste.

– Jeg tror folk ble sjokkerte når de så hvor mange kvinner som sluttet seg til. Presidenten lovte å treffe tiltak, men intet skjer, sier Lucinda Evans når jeg treffer henne på hennes kontor i Lavender Hill.

Kontoret består av noen kontainere i rødt, lilla og grønt på sandgrunn. På den andre sida av veien er det slitne tre-etasjers bygninger fra apartheidtiden. Dette er hennes hjemmebane.

Lucinda Evans ble født i 1972, og ble av datidens regjering klassifisert som «coloured», farget. Hun vokste opp i Lavender Hill, et område som i dag er notorisk beryktet for gjengkriminalitet, vold, narkotika og skyting. Men for Lucina Evans er Lucinda Hill noe helt annet.

 

Samholdet er min drivkraft

– Det bor bra folk her, og alt jeg gjør, gjør jeg for Lavender Hill. Ingen utenfra tør å bli lenge nok til at de kan se selv. Men jeg ser at det vokser blomster her. Det er samholdet her som er min drivkraft.

For snart ti år siden grunnla hun organisasjonen Philisa Abafazi Bethu (PAB), eller «Helbred våre kvinner» på det lokale språket isiXhosa. Før det hadde hun arbeidet for en organisasjon der hun opplevde at kvinner ble holdt tilbake, så hun sa opp.

– Samme dag var jeg vitne til at en mann mishandlet kona si i vår gate. Ingen stoppet han. Jeg satt i bilen, så jeg kjørte mot dem og traff han med speilet. Da jeg spurte kvinnen hva som hadde hendt sa hun at det hadde jeg ikke noe med. Jovisst har jeg det, svarte jeg. Fra og med i dag.

Det var 2008. I dag driver PAB prosjekter for mishandlede kvinner og voldsutsatte barn. PAB driver også et beskyttet krisesenter med plass til åtte kvinner.

 

Snakker ikke om det

Lucinda Evans mener det er vanskelig å peke ut en bestemt årsak til volden. Det er snakk om en udefinerbar blanding av taushetskultur, narkotika- og alkoholmisbruk, et samfunn som var preget av vold under apartheidtiden, og sexforbrytere og drapsmenn som blir vilkårlig løslatt og begår nye forbrytelser.

– Vi har ikke tradisjon for å snakke åpent om familieproblemer. Unge menn som ikke kan kontrollere sitt sinne og frustrasjon vet ikke hvor de skal rette det, de tar ut vreden på sine nærmeste.

Det finnes 200 000 organisasjoner som arbeider med sosiale spørsmål i Sør-Afrika, og uansett hva de fokuserer kommer de borti spørsmål som henger sammen med vold mot kvinner, sier Lucinda Evans.

– For vold mot kvinner finnes i alle samfunnslag og påvirker alle kvinner i landet, uansett hvor hun bor, hva hun gjør eller hvem hun er.

Men landets politiske ledere svikter i prinsippet på alle punkt i spørsmål som gjelder vold mot kvinner, mener Lucinda Evans.

 

Fagre løfter, lite handling

– Politikerne kommer med mange fagre løfter, men det skjer absolutt ingenting, sier hun.

I oktober havnet aktivisten fra Lavender Hill på BBCs liste over verdens 100 mest inspirerende og innflytelsesrike kvinner.

– Verden legger merke til det vi gjør. Men når skal vår egen regjering begynne å snakke med oss?

– Jeg skulle ønske politiet fikk mer ressurser, at spesialenheten for vold i familien og seksuelle overgrep ble fordoblet. DNA-resultater må komme på ei uke, i dag tar det måneder eller til og med år. Hvar politistasjon i Sør-Afrika må ha et eget rom der voldsofre kan føle seg trygge, få hjelp og støtte. Slik er det ikke i dag, mener hun. Politiet må også bli bedre til å ta hand om kvinnene som søker hjelp. I tillegg trengs det forebyggende tiltak, mener hun.

– Men hva gjør ministeren som er ansvarlig for kvinnespørsmål? Ikke mye. Kjenner hun i det hele tatt til vår situasjon? Jeg tror ikke det. Det vi trenger er en regjering som vet hva som skjer her ute.

– I forrige uke ble jeg kontaktet da en kvinne som var blitt voldtatt, ikke fått noen som helst hjelp hos politiet etter 24 timer. Jeg måtte ringe rundt til høyere politibefal jeg kjenner og be dem sørge for at noe skjedde. Slik skal det ikke foregå. Noen må stilles til ansvar for at det ikke fungerer, men politikerne tar ikke noe ansvar for krisen.

 

Ny aksjonsgruppe

Før den internasjonale kampanjen «16 dagers aktivisme mot vold mot kvinner» lovte Cape Towns ordfører Dan Plato at en ny aksjonsgruppe skal etableres i begynnelsen av neste år. Medlemmene skal bestå av folk med erfaring fra sosial utvikling, religiøse samfunn og bosatte i de mest utsatte områdene.

«Årets kriminalitetsstatikk viser at den grove kriminaliteten har økt. Vi må endre menns atferd slik at vi bryter den onde sirkelen av vold og overgrep», sa Dan Plato da han lanserte arbeidsgruppen som nå får til oppgave å mobilisere og motarbeide vold mot kvinner og barn.

 

- Vi er et land i krise, sa Lucinda Evans da hun talte til tusenvis av demonstranter utenfor parlamentet i Cape Town. Foto: Nicky Newman

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.11.2019 08.16.11 Sist oppdatert: 28.11.2019 08.16.11