Andrew Feinstein deltok nylig på et ekspertmøte om storkorrupsjon i Oslo, arrangert av UNDOC. Foto: Jan Speed

Korrupsjonsjegeren som vitner mot eks-presidenten

Nesten 20 etter at han første gang som ung parlamentsmedlem gransket korrupsjonsanklagene mot Jacob Zuma, skal Andrew Feinstein i høst vitne i retten mot Sør-Afrikas tidligere president.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 27.06.2019 09.16.15

Det er 18 år siden Andrew Feinstein trakk seg som parlamentsmedlem i Sør-Afrika. Hans eget parti, Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) styrt av daværende president Thabo Mbeki, hindret en granskning av store våpenkontrakter der Jacob Zuma og flere andre ANC-topper var mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser. Feinstein bor nå i London der han leder Corruption Watch UK. Han har skrevet en bok om internasjonal våpenhandel.

For en stund siden fikk han et brev fra riksadvokatkontoret i Sør-Afrika: «Kjære herr Feinstein, Er du fortsatt er i live? Dersom du er det, er du villig til å vitne….» Korrupsjonsrettssaken mot Jacob Zuma, som ble henlagt i 2009, skal etter en ny rettskjennelsen starte for fullt i oktober. Sterke krefter forsøker å hindre at det skjer.

I mellomtiden har Zuma og hans allierte plyndret statseide selskaper, undergravet viktige institusjoner og misbrukt offentlige penger. I Sør-Afrika omtales det som «state capture» – plyndring av statens ressurser.

 

Feinstein mener det er to lærdommer å hente fra Zuma-perioden i Sør-Afrika:

  • Det er viktig å stille spørsmål om en person har den moralske ryggraden som må til for å lede et land.
  • Kontroll-institusjoner i staten – skatteetaten, domstoler, tiltalemakten eller riksrevisjonen – er både viktige og sårbare. De må beskyttes.

– Flere både på innsiden og utsiden av ANC visste at Jacob Zuma ikke hadde den moralske ryggraden som måtte til for å lede verken partiet eller landet – likevel ble han valgt, påpeker Feinstein.

Før Zuma ble presidenten i 2009 hadde han allerede vært siktet for korrupsjon, var forholdsvis nylig frifunnet for voldtekt,  var stadig i nyhetene fordi hans livvakter opptrådte truende og det var gjentagende rykter om hans utenomekteskapelige forhold.

 

Forblir dårlige

– Ledernes personlig oppførsel er viktig. Det ser vi også i USA med Trump. Dårlige ledere blir ikke mindre dårlige når de får makt, sier Feinstein.

I Sør-Afrika sørget Zuma for å sette inn sine allierte i både sikkerhetstjenesten, politiet, skatteetaten og i ledelsen av flere statseide selskaper.

– Dette kostet Sør-Afrika nesten en tredjedel av sitt brutto nasjonal produkt. Men den institusjonen som viste seg å være sterk nok til å stå imot det politiske presset var Grunnlovsdomstolen, sier Feinstein.

Domstolene og aktive og gravende medier, mener Feinstein, er grunnen til at man klarte å stanse Zuma og hindre hans tidligere kone og alliert fra å overta makten. Men Feinstein er også kritisk til nåværende president Cyril Ramaphosa som var styremedlem i gruven ved Marikana  der 34 streikende arbeidere ble skutt og drept av politiet i 2012.

– Hans medansvar for Marikana må ikke glemmes, mener Feinstein.

 

Fattigdom

Den økonomiske urettferdigheten i Sør-Afrika er ikke bare Zumas skyld påpeker korrupsjonsgranskeren. Dette er noe ANC har forsømt helt siden de kom til makten i 1994.

– Det gjelder også dagens president Cyril Ramaphosa. Han hadde ikke blitt en milliardær om ikke økonomien var blitt manipulert av ANC. Han ble rik fordi han hadde ANC-tilknytning, sier Feinstein.

Han mener det er kun et lite mindretall med politiske forbindelser som har fått del av en begrenset omfordeling av den økonomiske rikdommen som under apartheid var forbehold hvite.

– På et eller annet tidspunkt kommer det til å bli en rendyrket klassekamp mellom ANC og arbeiderklassen sammen med de millionene av arbeidsløse som gjerne vil arbeide, spår Feinstein.

Til høsten håper han å kunne møte i retten for å vitne mot Zuma. Han har tusenvis av sider med dokumentasjon om våpenhandelen og bestikkelsene som ble utbetalt.

– Dersom rettssaken går sin gang tror jeg at Zuma blir dømt.  Hans nære samarbeidspartner ble jo i sin tid dømt til 15 års fengsel for de samme anklagene. Jeg håper inderlig at det ikke blir eller er gjort noen politiske avtaler som hindrer en rettssak, sier Feinstein.

– Det er klart at Zuma vet hvem andre i ANC mottok av bestikkelser fra våpenhandlerne og hvor mye ANC som parti fikk tilført. Dette kan bli pinlig for flere, sier han.

 

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 27.06.2019 09.16.15 Sist oppdatert: 27.06.2019 09.16.15