Zimbabwiske soldater på vei inn i et boligområde utenfor hovedstaden Harare. Det kommer stadig nye rapporter om soldater som bryter seg inn i hus, banker opp folk og voldtar kvinner. Foto: NTB scanpix

Zimbabwiske kvinner: Soldater sto bak massevoldtekter etter protester

Kvinner i Zimbabwe forteller grusomme historier om hva som skjedde under masseprotestene i landet denne måneden. Regjeringssoldater sto bak omfattende voldtekter og andre seksuelle overgrep.

Av Jeffrey Moyo, i Harare Sist oppdatert: 30.01.2019 09.55.01

I et trygt hus i hovedstaden Harare har flere kvinner søkt tilflukt etter at storstreiken og protestaksjonene i midten av januar resulterte i voldelige sammenstøt.

Charlene (23) prøver å gjemme seg i sitt eget hjørne av rommet. Hun hulker hysterisk mens hun holder sin sju måneder gamle datter i armene.

– Soldatene voldtok meg etter tur. Jeg vet ikke hvor mange de var. De brøt opp døra til soverommet i huset mitt i Chitungwiza, banket meg opp og hadde sex med meg etter tur, forteller Charlene til Bistandsaktuelt.

Hun er på langt nær det eneste offeret for voldtektene som fulgte protestaksjonene og de voldelige sammenstøtene. En mengde kvinner skal ha blitt voldtatt eller seksuelt misbrukt under volden som fulgte storstreiken i januar.

En av dem er 26 år gamle Melisa.

– Soldatene stormet huset mitt rundt midnatt. De veivet med skytevåpen og stokker. Så begynte de å piske meg, og beskyldte meg for å ha vært med på protestaksjonene. De sa at jeg var en av pøblene som hadde brent bildekk i gatene og blokkert trafikken, forteller Melisa.

 

Proteststreik

Fagbevegelsen i Zimbabwe organiserte en storstreik 14. januar i år, i protest mot en dobling av drivstoffprisene. Streiken varte i tre dager. Men protestaksjonene ble slått hardt ned på. Tolv mennesker ble skutt og drept, angivelig av politi og soldater.

Mange, som Msipa og Chiringa, har fått varige sår etter sammenstøtene – sårene etter voldtekter. Den britiske tv-kanalen ITV News har brakt vitnemål fra elleve zimbabwiske kvinner som forteller at politiet forgrep seg på dem seksuelt under volden som fulgte storstreiken.

Regjeringen har nøyd seg med å love å etterforske de mange anklagene om voldtekt.

– Vi tar disse anklagene om voldtekter meget alvorlig. Etterforskning vil bli iverksatt straks de fornærmede leverer inn anmeldelser til politiet, sier Zimbabwes innenriksminister Cain Mathema.

– Vi oppfordrer derfor alle Zimbabwes borgere på det sterkeste om å stå fram og rapportere til politiet alle tilfeller av seksuelle overgrep, voldtekter eller dårlig oppførsel fra sikkerhetsstyrkene, legger han til.

En kvinne viser fram sår etter å ha blitt mishandlet av sikkerhetsstyrker i Zimbabwe. Foto: NTB scanpix

 

Skeptisk til etterforskning

Men tidligere historier om undersøkelseskommisjonen som regjeringen har satt ned inngir ikke tillit. Kommisjonen som ble nedsatt etter at væpnede soldater drepte seks sivile i Harare 1. august i fjor er blant disse. Den har ennå ikke gitt konkrete resultater, eller ført til arrestasjoner av de militære som ble mistenkt for å ha skutt og drept folk under protestene.

Menneskerettsforkjempere er skeptiske til Mathemas løfter om myndighetenes egen etterforskning.

– Etter protestaksjonene i januar har vi mottatt meget urovekkende rapporter om en rekke tilfeller der kvinner er blitt voldtatt av folk fra sikkerhetsstyrkene. Bruk av fysisk vold, trakassering og andre overgrep har fortsatt, og det er ingen tegn til at regjeringen vil stille overgriperne til ansvar, sier Dewa Mavhinga, direktør for det sørlige Afrika i Human Rights Watch.

Den ene menneskerettsaktivisten etter den andre har anklaget politiet for å bruke grov vold mot demonstrantene, inkludert bruk av voldtekter som en slags straff.

– Jeg kan fortelle at jeg personlig så soldater og politi som gikk fra dør til dør og voldtok kvinner i tett befolkede forsteder til Harare, sier menneskerettsaktivisten Elvis Mugari til Bistandsaktuelt.

Han er med i den lokale demokratigruppen Occupy Africa Unity Square. Gruppens daværende leder Itai Dzamara har vært savnet siden mars 2015, etter at han skal ha blitt bortført av statlige sikkerhetsagenter. Nå, snart fire år etter, blir den samme regjeringen anklaget for å bruke politi og soldater til å voldta forsvarsløse kvinne under protestene mot regjeringen nylig.

 

– Uakseptabelt

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har imidlertid gått ut i media med kraftig kritikk av de «onder» som fulgte storstreiken og masseprotestene.

Presidenten snakket ikke konkret om voldtektsanklagene mot medlemmer av sikkerhetsstyrkene. Men på Twitter skrev han at «vold og dårlig opptreden fra våre sikkerhetsstyrker er uakseptabelt og et svik mot det nye Zimbabwe. Kaos og ordrenekt blir ikke tolerert, dårlig oppførsel blir gransket».

Nettie Musanhi, direktør for Musani Project, en frivillig organisasjon opprettet i 1988 for å bekjempe vold mot kvinner, luftet sin frustrasjon over de mange rapportene om sikkerhetsstyrkenes voldtekter med et åpent brev på Twitter til forsvarsminister Oppah Muchinguri:

«Kjære kamerat Muchinguri. Vi feiret alle din utnevnelse som forsvarsminister. Vårt håp var at kvinner og jenter i vår levetid ville føle seg trygge i nærhet av militæret. Rapporter om at soldater står bak seksuelle overgrep mot kvinner og jenter er urovekkende og må etterforskes.»

 

Nye bortføringer

Amnesty International krever i en erklæring 25. januar at myndighetene i Zimbabwe må handle raskt for å sikre at sikkerhetsstyrkene blir stilt til ansvar for de pågående brutale menneskerettsbruddene, blant dem tortur, voldtekter, voldsbruk og drap på sivile.

Tross regjeringens erklæringer om respekt for folks rettigheter kommer det stadig rapporter om at væpnede menn, trolig med tilknytning til sikkerhetsstyrkene, fortsetter jakten på aktivistene som støttet storstreiken. Dersom de ikke finner vedkommende hjemme er slektninger blitt bortført og banket opp, og noen ganger avkledd, forteller lokale observatører.

 

Verre enn under Mugabe

Opposisjonskandidat Nelson Chamisa, som leder partiet MDC, mener undertrykkelsen fra staten har nådd nye lavpunkt.

– Det er nå gått 14 måneder siden Mugabes avgang, men det vi nå ser er faktisk en eskalering, ikke bare av Mugabe-terror, men noe som får Mugabe til å virke som en baby med tanke på terror, sier Chamisa, ifølge NTB.

I løpet av de siste ukene har minst tolv mennesker blitt drept og flere hundre såret. Chamisa hevder at hans parti har bevis på over 844 tilfeller av brudd på menneskerettigheter.

– Folk kan ikke lenger nyte sin frihet. De blir dratt ut av steder hvor de har det gøy, ut av restauranter, for så å bli banket opp, sier Chamisa.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 30.01.2019 09.55.01 Sist oppdatert: 30.01.2019 09.55.01