Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Mosambiks president Filipe Nyusi (i midten) og Renamo-leder Ossufo Momade omfavnet hverandre etter tirsdagens undertegning av en fredsavtale i Maputo. Foto: Ferhat Momade/ AP / NTB scanpix

Skjør fredsavtale undertegnet i Mosambik

Regjeringen og Renamo-opprørerne i Mosambik har undertegnet en fredsavtale som befolkningen håper vil sette endelig punktum for langvarig konflikt som i løpet av 42 år krevde over 1 million menneskeliv. Valget i oktober vil vise om avtalen holder.

Av Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 07.08.2019 08.04.40

Fredsavtalen ble undertegnet av president Filipe Nyusi og Renamo-leder Ossufo Momade, under en storslått seremoni i hovedstaden Maputo der flere afrikanske statsledere var til stede.

Renamo grep til våpen mot Frelimo-regimet i 1975, kort tid etter at Mosambik fikk uavhengighet fra Portugal. Krigen raste i 16 år.

Opprørsbevegelsen, som ble startet og støttet av de hvite mindretallsregimene i Sør-Afrika og daværende Rhodesia, inngikk en fredsavtale i 1992. To år etter stilte Renamo til valg som politisk parti, men tapte og havnet i opposisjon.

På det tidspunktet bidro Norge og flere giverland med støtte til Renamo for å bidra til overgangen fra være en geriljabevegelse til å bli en politisk parti. Mye av pengene ble brukt på biler og luksus for partiledelsen. Målet var samtidig at Renamo-styrkene skulle integreres i regjeringshæren og politiet. Det skjedde i bare begrenset grad, og mange Renamo-vetaraner følte at de ikke fikk pensjonen de mente de hadde krav på.

Gjennom årene anklaget Renamo stadig det regjerende Frelimo-partiet for valgfusk og forfordeling av valgdistriktene der Frelimo hadde stor støtte. Mens Frelimo-toppene beriket seg på den økonomisk veksten i landet, vokste misunnelsen i Renamo, og fattigdommen i landet forøvrig.

 

Blusset opp igjen

En eliteavdeling i Renamo har i alle år beholdt våpnene. Renamo ble ikke fullstendig avvæpnet i 1992, og har våpenlagre flere steder i landet. Etter at regjeringsstyrker stormet en av deres leirer i Gorongosa-fjellene i 2013 trakk bevegelsen seg fra fredsavtalen fra 1992. Deretter fulgte tre nye år med voldshandlinger.

Samtidig med at krigen blusset opp igjen, innledet Renamos mangeårige leder Afonso Dhlakama fredssamtaler med regjeringen i Maputo.

Dhlakama døde i mai i fjor, men 1. august kunngjorde partene at det var oppnådd enighet om en fredsavtale. Den ble formelt undertegnet under tirsdagens seremoni.

– Denne avtalen vil gi endelig fred til et land som har sett nok lidelse, konstaterer FNs spesialutsending til Mosambik, Mirko Manzoni.

Dhlakamas arvtager Ossufo Momade har likevel ikke full oppslutning i Renamo. Deler av den militære fløyen har uttrykt misnøye og sier at Momade må gå av. To av Dhlakamas tidligere nære medarbeidere i parlamantet har gått over til det andre store opposisjonspartiet, Mosambiks demokratiske bevegelse (MDM).

 

– Viktig bidrag

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gratulerte tirsdag kveld partene med undertegningen av den historiske avtalen.

– Et viktig bidrag til bærekraftig utvikling i landet. Norge vil fortsatt støtte opp om fred og forsoning i Mosambik, sier hun via UD på Twitter.

Mosambik holder valg på ny nasjonalforsamling 15. oktober, der det er ventet at Frelimo går seirende ut.

Men Renamo har forventninger om at de vil vinne kontroll over flere provinser. Dette er første gang de kan konkurrere  direkte om provinsguvernørstillingene.

Det er allerede kommet klager på valgkommisjonen. Dersom Renamo opplever at de igjen blir utsatt for valgfusk vil ikke fredsavtalen være særlig mye verdt, mener flere observatører.

Nord i landet har grupper som betegnes som islamistiske opprørere drept over 250 mennesker siden 2017. Dette gryende opprøret gjør at det var viktig å få til Frelimo-Renamo-avtalen. Sivilsamfunnsorganisasjoner i landet mener det eneste langvarige garantien for fred er økonomisk vekst som kommer landets fattige innbyggere til gode.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.08.2019 08.04.40 Sist oppdatert: 07.08.2019 08.04.40