Zimbabwes frigjøringsleder og tidligere president Robert Mugabe er død. Han ledet landet i 37 år. Foto: UN Photo

Robert Mugabe, frigjøringshelt og tyrann, er død

Zimbabwes tidligere leder Robert Mugabe er død, 95 år gammel. Han var frigjøringslederen som ble hyllet i resten av Afrika, men som etter hvert ble mer og mer forhatt av sin egen befolkning.

Av Jan Speed, Jeff Moyo (i Harare) og Gunnar Zachrisen Sist oppdatert: 06.09.2019 07.33.11

Robert Mugabes familie opplyser at han døde etter en tids sykdom.

Mugabe ledet Zimbabwe fra det ble uavhengig i 1980, fram til han ble tvunget til å gå av i et militærkupp i 2017. Da ble det feiring i gatene.

– Hvil i fred, Robert Mugabe, tvitrer Zimbabwes utdanningsminister Fadzayi Mahere tidlig fredag.

Mugabe var en nådeløs, intelligent og belest person. Dette viste han helt fra sine unge år, og karaktertrekkene tok han med seg inn i politikken.

Ikke overraskende havnet han i fengsel i 1964 under det hvite mindretallsstyret til Ian Smith, i det som dengang ble kalt Rhodesia. Da han ti år senere dro i eksil, bidro han til radikaliseringen av opposisjonspartiet Zimbabwe African National Union (ZANU).

 

Frigjøringshelt

Han var selv aldri geriljasoldat,  men sikret seg deres støtte og lojalitet. Under hans ledelse ble frigjøringskampen mot Smith-regimet trappet opp fra ZANU-basene i nabolandet Mosambik. Det var en brutal krig.

PA Wire/PA Images DEATH, Mugabe

Storbritannias statsminister Margareth Thatcher betraktet Robert Mugabe som en "terrorist", men godtok likevel avtalen som førte til de første frie valgene i Zimbabwe i 1980. Foto: NTB scanpix

Mens mange i vesten håpet at mer moderate krefter ville vinne det første frie valget i det uavhengige Zimbabwe i 1980, vant Mugabe en klar seier. De første årene, når han talte på engelsk, hadde han en forsonende tone overfor landets hvite befolkning. Når han talte på shona, la han derimot aldri skjul på at han ønsket seg en autoritær makt og stramme tøyler, i praksis en ett-parti-stat.

For å tvinge det andre store svarte opposisjonspartiet ZAPU i kne, innledet han en utryddelseskrig i ndebele-talende områder av landet i årene mellom 1982 og 1985. Denne operasjonen, kalt Gukurahundi, ble ledet av Emmerson Mnangagwa, den nåværende presidenten. Mer enn 20 000 mennesker mistet livet.

 

Kritisk til Storbritannia

Gjennom 1990-tallet økte både motstanden til ZANU-PF-regimet til Mugabe og hans undertrykkelse av den voksende interne opposisjonen.

Likevel ble Mugabe stadig hyllet av andre afrikanske ledere og betraktet av mange afrikanere som en frigjøringshelt. Han var en av få ledere som åpent kritiserte Storbritannia og de tidligere kolonimaktene. Kritikken økte i styrke - spesielt etter at London nektet å gi den bistanden han mente Zimbabwe hadde krav på.

Den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu var blant de få radikale og høyprofilerte afrikanske samfunnstoppene som kritiserte Mugabe. Tutu kalte ham "en tegneseriefigur av den arketypiske afrikanske diktatoren".

 

Korrupsjon

Militæret spilte etterhvert en stadig større rolle i økonomien og politikken i Zimbabwe. Jordreform var en av Mugabes store satsinger i landet som under raseskillestyret hadde vært dominert økonomisk av hvite storbønder. Jordreform var et viktig slagord under frigjøringskampen.

Hvite bønder ble tvunget med vold til å forlate sine storgårder. Men det viste seg at det var relativt få svarte småbønder som fikk overta de konfiskerte jordeiendommene. De beste gårdene havnet hos generaler, partipamper og Mugabe-familien.

Presidenten kjøpte seg støtte i partiet og sikkerhetsapparatet gjennom stadig mer korrupsjon. Samtidig posisjonerte hans andre kone, Grace Mugabe, seg for å overta makten etter Robert Mugabe.

Zimbabwe hadde, før jordreformen, status som en velfungerende økonomi og et kornkammer i Afrika. Jordreformen, som ledet til en kraftig produksjonssvikt av viktige mat- og eksportvarer, var en av årsakene til at økonomien etter hvert ble dårligere og dårligere. Inflasjonen økte kraftig, mens jobber forsvant og lønningene ikke holdt følge.

 

Presset til maktdeling

At vestlige land trakk tilbake bistand og investeringer var en annen grunn til at økonomien i landet gradvis ble svekket og nærmet seg kollaps.

På slutten av 1990-tallet dukket det opp en ny, bedre organisert opposisjon i landet under partiet Movement for Democratic Change og den tidligere fagforeningslederen Morgan Tsvangirai. Opposisjonen hadde særlig oppslutning i de større byene, men ved hjelp av omfattende valgfusk og voldelig trakassering av politiske motstandere maktet Mugabe å holde seg ved makten. Såkalte krigsveteraner og andre Mugabe-lojale militsgrupper sto bak mange voldsaksjoner rettet mot opposisjonelle. 

Vestlige land presset fram en maktdeling mellom Mugabes ZANU-PF og Tsvangirais MDC i årene 2009-2013, da sistnevnte hadde rollen som statsminister. Mugabe og de militære beholdt imidlertid makten over viktige ministerier og store deler av landets økonomi. MDC ble etterhvert betydelig svekket og mistet innflytelse. 

 

Mugabes fall: 2017

Mange zimbabwere så seg nødt til å reise fra landet, på jakt etter arbeid og inntekt. Sør-Afrika ble et av landene som tok imot mange arbeidsmigranter fra det undertrykkende og økonomisk kriserammede nabolandet. 

Den økonomiske kollapsen, og folkets økende misnøye med Mugabe-regimets voldsapparat, var mange år etter en av årsakene til militærkuppet i 2017, og de påfølgende gatefestene i Harare der "diktatorens fall" ble feiret.

Men skuffelsen har allerede slått inn. De nye makthaverne har ikke klart å få fart på økonomien - og volden har gjenoppstått. Nå kritiseres de nye makthaverne fra ZANU (PF) av mange for å være like ille, om ikke verre enn Mugabe.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Gamle bilder og veggmalierer av Mugabe er å finne overalt i Zimbabwe. Foto: NTB scanpix

 

Reaksjoner fra vanlige zimbabwere

Budskapet om Mugabes død vekker ulike reaksjoner fra folk på gata i hovedstaden Harare:

– Det er både en trist og en glad dag. Trist fordi Mugabe, mannen som ledet frihetskampen, er død. Det er en glad dag fordi det skaper problemer for hans etterfølger, president Mnangagwa. Mugabe skal ha sagt på dødsleiet at han ikke ønsket å bli begravet på Heroes Acre og ønsket ikke at Mngangagwa skulle tale i begravelsen, sier Richard Gotwe (31) som jobber med å reparere mobiltelefoner.

Han mener det er patetisk at de som styrtet Mugabe ikke har klart å gjøre det bedre for landet.

– Mugabes død betyr ikke at forholdene vil bli bedre, det blir fortsatt tøft, sier Gotwe.

Terrence Chirinda, psykologistudent ved University of Zimbabwe, mener landet nå har mistet en leder som klarte "i hvert fall å sikre en viss ro".

– Dette i motsetning til hans arvtagere som har skapt frykt i landet ved å drepe demonstranter. Mugabe brukte politiet, ikke hæren. Han vil bli savnet for sin skarpe hjerne og evne til å håndtere sine motstandere, sier han.

Fruktselger Richard  Phiri (42) mener Mugabes død ikke fører noe godt med seg.

– Ingenting vil forandre seg. Livet kommer ikke til å bli noe bedre, vi lider fortsatt under den samme grusomme ZANU-PF-regjeringen.

 

– Kan økonomien gjenopplives?

– Det er trist at Mugabe døde - sammen med økonomien. Personlig vet jeg ikke om den kan vekkes til live igjen, sier butikkeier Agness Humure (37).

Jeremiah Gumbi (26), som veksler penger i nærheten av luksushotellet Miekles, mener det er trist at Mugabe ikke beholdt makten helt fram til sin død.

– Forholdene er nå verre enn de var før han ble styrtet. Jeg er også skuffet over opposisjonen som ikke klarer å bekjempe de som tok makten, et regime som skader landet, sier han.

Om Robert Mugabe

 
 • Robert Mugabe ble født 21. februar 1924 nordvest for Harare i det som da var den britiske kolonien Sør-Rhodesia. Han var utdannet lærer, og hadde i tillegg flere universitetsgrader.
 • I 1960 sluttet han seg til frigjøringsbevegelsen som kjempet mot det hvite mindretallsregimet i hjemlandet.
 • Han ble fengslet i 1964, samme år som mindretallsregimet brøt med Storbritannia og erklærte Rhodesia som selvstendig stat.
 • Etter å ha blitt løslatt i 1974 reiste han til Mosambik. Derfra ledet han frigjøringsbevegelsen ZANU-PFs geriljakrig mot regimet.
 • I 1980 vant ZANU-PF de første frie valgene i Zimbabwe. Siden styrte Mugabe med hard hånd, først som statsminister, fra 1987 som president.
 • Mugabe sto for en konfrontasjonslinje overfor Vesten og det hvite mindretallet i Zimbabwe. Han fikk også skylden for det tidligere velstående Zimbabwes økonomiske problemer siden begynnelsen på 1990-tallet.
 • Etter det omstridte presidentvalget i 2009 måtte han gå med på å utnevne sin motkandidat Morgan Tsvangirai til statsminister, men etter å ha sikret seg gjenvalg i 2013 samlet han igjen hele regjeringsmakten i sine hender.
 • 15. november 2017 grep regjeringshæren makten i Zimbabwe og satte Mugabe i husarrest.
 • 19. november samme år ble han og kona Grace kastet ut av regjeringspartiet ZANU-PF.
 • 21. november 2017 kunngjorde han i et brev til nasjonalforsamlingen at han gikk av frivillig.
 • Robert Mugabe døde 6. september 2019, etter en tids sykdom.

(NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 06.09.2019 07.33.11 Sist oppdatert: 06.09.2019 07.33.11