Musikeren og opposisjonspolitikeren Robert Kyagulanyi, også kjent som "Bobi Wine", har flere ganger måttet møte for domstolen i Gulu. Bildet er fra 27. august i fjor, to uker etter at den påståtte steinkastingen mot presidentens bilkortesje skulle ha funnet sted. Foto: Stringer, AP / NTB scanpix

 

Uganda: De fleste tror forræderi-anklagene mot Bobi Wine er oppdiktet

Musikeren Bobi Wine møtte torsdag for en domstol i nord-Uganda siktet for landsforræderi. Anklagene går ut på at den populære politikeren og popartisten, og 32 andre, skal ha kastet steiner mot presidentens bil. Folk flest tror anklagene mot Wine er falske.

Av Deusdedit Ruhangariyo, i Kampala Sist oppdatert: 10.01.2019 16.45.30

Steinkastingen mot presidentens bilkortesje skal ha skjedd under valgkamp, før et suppleringsvalg i nord-Uganda 13. august i fjor. Bakruta på presidentens bil ble knust.

Robert Kyagulanyi, eller "Bobi Wine" som han er bedre kjent som, er medlem av nasjonalforsamlingen, som representant for opposisjonen. Blant de siktede er også en annen parlamentariker, Kassiano Wadri.

 

Utsatt på ny

Saken var også oppe for samme domstol 3. desember i fjor, men ble utsatt etter at statsadvokaten fortalte retten at politiet ikke var ferdig med etterforskningen.

Som de siktede hadde ventet ba statsadvokaten i Gulu om en ny utsettelse på torsdagens rettsmøte, slik at påtalemyndigheten kan få mer tid til etterforskningen. Nytt rettsmøte ble satt til 19. mars i år.

De siktede fastholder at de er uskyldige, og mener regjeringen prøver å kneble dem med falske anklager.

Bobi Wine skulle ha deltatt på en debatt om rettssikkerhet i Uganda i det britiske parlamentet denne uka. Han droppet turen til London for å være til stede på torsdagens rettsmøte i Gulu.

 

Folk flest tror ikke på anklagene

Ugandere flest tror Bobi Wine blir rettsforfulgt på grunn av sin skarpe kritikk av president Yoweri Museveni, som kom til makten da sangeren var bare tre år gammel.

– Nei, nei, nei! Dette er falske anklager. Jeg tror ikke på at Bobi Wine skal ha kastet steiner mot presidentens bilkortesje. Alvorlig talt, vi snakker om et medlem av nasjonalforsamlingen, han kan ikke ha sunket så lavt. Disse siktelsene må bli droppet så vår representant kan fortsette arbeidet sitt uforstyrret, sier Charles Kaduggala fra Kamwokya, Kampala-forstaden der Bobi Wine vokste opp og startet sin musikerkarriere.

– Vi står sammen med vår representant. De droppet anklagene om ulovlig besittelse av skytevåpen, de må også droppe disse anklagene om landsforræderi. Det er en skam at regjeringen fortsetter å misbruke sin makt mot opposisjonelle stemmer, sier Penninah Nalunga Kiggwe, en annen Bobi Wine-tilhenger fra hans valgkrets Kyadondo East.

 

– Vanlig metode fra regjeringens side

– Vi vet det fra før, regjeringen i Uganda bruker gjerne forræderi-siktelser mot opposisjonen. Selv om det er vanskelig å få noen dømt for slike siktelser, har regjeringen i årevis brukt dem mot kritikere og opposisjonelle, fordi det holder dem lenger i fengsel og i rettssystemet, sier Imam Makumbi, visepresident for Democratic Party i vest-regionen.

Joan Nyanyuki, Amnesty Internationals direktør for Øst-Afrika, er av samme mening:

– Myndighetene i Uganda må droppe det som framstår som oppkonstruerte forrædersiktelser mot de 33 anklagede politikerne og umiddelbart stoppe sin brutale framferd mot opposisjonspolitikere og deres tilhengere, sier hun.

 

Forræderianklager er vanlig

President Museveni har gjentatte ganger brukt forræderianklager mot reelle eller innbilte motstandere, helt siden han kom til makten i 1986. Her er noen fra de siste årene:

  • Tidligere oberst Kizza Besigye ble siktet for landsforræderi første gang i 2005, en snau måned før valget i 2006. Den tidligere lederen for Forum for Democratic Change (FDC) ble siktet sammen med 22 andre, blant dem hans bror Musasizi Kifefe, for å tilhøre People’s Redemption Army (RPA). PRA er antatt av være en regime-konstruksjon. Besigyes bror døde senere i fengsel.
  • I 2016, ti år senere, ble Besigye arrestert på nytt og holdt i varetekt i nesten seks måneder for å ha tatt seg selv i ed etter valget i 2016, som han hevdet at han hadde vunnet.
  • Michael Kabaziguruka, en trofast FDC-politiker og medlem av nasjonalforsamlingen fra Nakawa, ble arrestert i 2012 siktet for landsforræderi. Han ble arrestert på nytt i 2016 og satt varetektsfengslet i Kygo-fengselet i fire måneder før han slapp ut mot kausjon. Han er fortsatt siktet.
  • Betty Nambooze Bakireke, som representerer Mukono i nasjonalforsamlingen, ble arrestert av statlige agenter i 2009. Hun satt i flere forskjellige fengsler rundt om i landet, siktet for landsforræderi og terrorisme.
  •  

74 år og klar for gjenvalg i 2021?

Opprørslederen Museveni kom til makten etter et væpnet opprør mot det daværende regimet i 1986. På den tiden sa han at "Afrikas problem var ledere som tviholdt på makten altfor lenge".

Museveni er nå 74 år og har vært president i 33 år. Han kan stille til gjenvalg i 2021. Årsaken er at nasjonalforsamlingen for to år siden fjernet paragrafen i grunnloven som satte en øvre aldersgrense på 75 år for landets president.

Les mer: Bobi Wine - musikeren presidenten frykter 

 

Bobi Wine (36)

  • Robert Kyagulanyi Sentamu ble født 12. februar 1982 – fire år før president Yoweri Kaguta Museveni kom til makten i 1986.
  • Han er musiker, gründer, parlamentsmedlem, inspirator og skuespiller. Driver også humanitært arbeid for de fattige.
  • Bobi Wine startet sin musikerkarriere i 1999. Musikken er en blanding av reggae, afrobeat og dancehall. Han foretrekker å kalle den «edutainment», en blanding av utdanning og underholdning. Han er leder av gruppa Fire Base Crew, som holder til i Kamwokya, en forstad til hovedstaden Kampala.
  • Han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen fra Kyandodo Øst i fjor, og ble tatt i ed som parlamentariker 11. juli 2017. Han understreker at han ønsker å kommunisere med de tre firedelene av Ugandas 36 millioner innbyggere som er under 30 år.
  • Under et suppleringsvalg i Arua nord i Uganda 15. august i år kom det til uroligheter. Bobi Wine ble arrestert, holdt i forvaring og torturert. Han ble anklaget for å ha kastet stein mot presidentens bilkortesje, en anklage hans tilhengere bestrider. Da Wine slapp ut igjen i september var han tydelig forslått og ved dårlig helse. Han ble senere sendt til USA for legebehandling.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.01.2019 16.45.30 Sist oppdatert: 10.01.2019 16.45.30